2017. október 21., szombat ; Orsolya napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Szotyis rétes mézes maggal (10 szelet)

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál ecet, 1 tojás; a töltelékhez 50 dkg savanykás alma, 15 dkg napraforgómag, 10 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál vaj, 2 cl gyümölcspálinka, fél citrom leve

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk, és hozzáöntjük az ecetet, az olajat, a tojást és egy csipet sót. Összekeverjük, majd hozzáöntünk 6 deci langyos vizet. Belülről kifelé kevergetve simára dolgozzuk a tésztát, és meleg tálba téve 1 órán át pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, a magházát kivájjuk, a húsát nagyon apróra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg, elkeverjük a cukorral, beleöntjük a pálinkát, és hozzászórjuk a napraforgóbél kétharmadát. Egy tepsit kivajazunk, a sütőt 200º C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett asztalterítőn nagy lappá nyújtjuk, majd lisztes kezünkkel középről a széle felé haladva megpróbáljuk még vékonyabbra nyújtani. A tésztát meglocsoljuk olajjal, és szétosztjuk rajta az almás tölteléket. Az abrosz segítségével lazán feltekerjük, tepsibe emeljük, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A mézet elkeverjük a maradék vajjal, napraforgómaggal, és a sütési idő letelte előtt 10 perccel a rétesre kenjük, hogy szépen rápiruljon. Ha elkészült, hagyjuk kicsit állni, hogy szeleteléskor ne törjön össze a teteje.

281 kcal/szelet, 1180 kJ

A Meglepetés tippje
Nagyon fontos, hogy langyos vizet tegyünk a tésztához, mert könnyen elszakadhat nyújtás közben.


Elkészítési idő: 70 perc + 1 óra pihentetés



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!