2017. október 24., kedd ; Salamon napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Fűszeres marhahússal töltött cékla

Hozzávalók:
8 db közepes főtt cékla, 70 dkg darált marhahús, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zeller zöld, 1 tojás, só, őrölt bors, fél dl olívaolaj; a mártáshoz: 3 dl tejszín, 1 dl zöldségleves, 10 dkg füstölt sajt, 1 kiskanál étkezési keményítő, só, őrölt bors

Elkészítés:

A főtt céklákat meghámozzuk, az aljukat egyenesre vágjuk, és kiskanállal kivájjuk a közepüket. A hagymát finomra vágjuk, és forró olajban megpirítjuk, majd félretesszük. A darált húst egy edényben összekeverjük a hagymával, a zúzott fokhagymával, megsózzuk, borsozzuk, apróra vagdalt petrezselyemmel, zellerzölddel fűszerezzük, majd belekeverjük a tojást. Villával, kézzel összedolgozzuk, de konyhai robotgéppel gyorsabbak lehetünk. A fűszeres marhahúsból vizes kézzel gombócokat formálunk, és a sóval, borssal fűszerezett céklákba töltjük. Olajozott tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk, és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Közben a mártáshoz a tejszínt a zöldséglevesbe öntjük és felforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, és kevés hideg vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a sült-töltött céklákat tányérra fektetjük, aprított petrezselyemmel megszórjuk, és körbelocsoljuk a mártással.

Tipp

Héjában főzzük meg a céklát, de előtte jól súroljuk le. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi, és fedő alatt, ne túl nagy lángon hagyjuk, amíg megpuhul.

587 kcal/adag (2465 kJ)


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + céklafőzés



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!