Konyha Otthon

Nem cuki, viszont mindannyiunk lakásában ott él: így növekszik a zsírszörny

Belegondolt már, hogy mi lesz a csatornában a mosogatóba öntött zsíros ételmaradékkal, vagy a WC-be dobott nedves törlőkendőkkel? És hogy milyen károkat okozhatunk velük a saját otthonunkban?

A Fővárosi Csatornázási Művek a Facebook-oldalán mutatta meg, milyen egy 7-8 méteres zsírszörny. Ez a kígyószerű képződmény zsíros szennyeződésekből és nedves törlőkendőkből állt össze… Gusztustalan, igaz? De tegye a szívére a kezét: önnel is előfordult már, hogy a kávézaccot beleszórta a mosogatóba? És öntött már ételmaradékot a WC-be, esetleg beledobta a nedves törlőkendőt? Akkor biztos lehet benne, hogy elkezdte nevelgetni azt a bizonyos szörnyet. Ám az emberek nagy része csak akkor veszi komolyan a figyelmeztetéseket, amikor eldugul a lefolyó, és több tízezer forintot kell kifizetni a duguláselhárító szakinak.

Ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk, akkor vigyázunk a lefolyó- és a csatornarendszerre, nem mellesleg a környezetünkért is sokat tehetünk.

Ételmaradékok

Nemcsak a dugulás miatt nem érdemes a vécébe önteni a megmaradt ennivalót, hanem azért sem, mert a maradékok a csatornapatkányokat is odavonzzák. A rágcsálók aztán a csöveken felmászva akár a lakásban, a WC-ben is megjelenhetnek.

Zsírok, olajok

A használt étolajat, zsírt soha ne öntsük a lefolyóba! A zsír, olaj ugyanis a csövek falára tapad a többi ételmaradékkal együtt, lehűlve megkeményedik, és eldugul a lefolyó, illetve magához vonzza a többi szennyeződést. A megmaradt zsiradékot inkább gyűjtsük össze egy PET-palackban, és adjuk le a benzinkutakon vagy a hulladékudvarokban.

Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Liszt

Mindegy, hogy süteményt sütöttünk, vagy húst paníroztunk, ügyeljünk rá, hogy liszt ne kerüljön a lefolyóba, ez ugyanis vízzel érintkezve olyan lesz, mint a csiriz.

Kávézacc

Néhány évvel ezelőtt terjedt el az a tévhit, hogy a mosogatóba öntött kávézacc semlegesíti a kellemetlen szagokat, és a szemcsék megtisztítják a csatornát. Mára azonban kiderült, hogy ez nem igaz. Sőt, többet árthatunk vele, ha beleöntjük a lefolyóba, a zacc ugyanis megköti a zsírt, így egy idő után a szifonban, csőben megduzzadva dugót képezhet. Sokkal jobban járunk, ha inkább a növényekre – például a rózsára – szórjuk, ugyanis kiváló táp lehet a virágoknak.

Zöldség, gyümölcs

Mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket szűrőben, illetve amennyiben lehetséges még a felszeletelés előtt, hogy ne kerülhessenek apróra vágott darabok a szifonba. Ezek ugyanis könnyen dugulást okozhatnak.

Rizs

Ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön rizsszem a lefolyóba. Gondoljunk csak bele, hogy a rizs főzés közben megpuhul, és egyben megdagad. Képzeljük el, mi történik, ha bekerül a mosogatóba, majd utána vizet engedünk rá: ugyanúgy megdagad a csőben is, mint a fazékban. Tegyünk olyan szűrőt a lefolyóba, amely megfogja az apró szemeket, amik aztán mehetnek a kukába.

Termékcímke

A banánon, almán, narancson lévő kis matricákat szedjük le, mert ha ezek a címkék megtapadnak a lefolyó falán, könnyen dugulást okozhatnak.

Krumpli és tészta főzővize

A krumplihoz hasonlóan a tésztában is van keményítő, ami főzés közben bekerül a vízbe. Ha ezt beleöntjük a lefolyóba, károsíthatja azt, dugulást eredményezhet, pláne, ha még néhány szál tészta, krumplidarab is belecsúszik a szifonba.

Tojáshéj

Az interneten számtalan olyan tippet találunk, miszerint a tojáshéj megtisztítja a lefolyót. Nem igaz! Sőt, komoly károkat okozhatunk vele, a meszes tojáshéj ugyanis homokszerű anyaggá állhat össze, és károsítja a csövet. Tegyük inkább a komposztálóba, esetleg használjuk fel a kertben: a tojás a földbe gereblyézve remek kalcium­forrás a paradicsomnak. De nagyobb darabokban a salátától, virágoktól távol tartja a kártevőket, például a csigákat.

Teafű

Bár apró, komoly kellemetlenséget okozhat a szálas teafű, ha összeáll a lefolyóban. Jobb helye lesz a leforrázott, megmaradt teának a komposztban, de a virágok öntözővizébe is tehetjük.

Falfesték, lazúr

Megmaradt egy kis színezőanyag a lakásfelújításból? Mindegy, milyen csekélyke mennyiségről van szó, soha ne öntsük a WC-be. Ezek az anyagok ugyanis általában nem vagy csak nagyon lassan oldódnak a vízben, így megtapadnak a csöveken, és eltömítik azokat. A környezetkárosító hatásról nem is beszélve, ezért a festékmaradékot inkább vigyük el egy arra kijelölt hulladékudvarba (nem veszik át mindenhol, ezért érdemes a szállítás előtt utánanézni), ahol veszélyes hulladékként kezelik majd.

Papír

Kizárólag a WC-papírnak (nedves is lehet) van helye a csatorna­rendszerben, ezt ugyanis úgy készítették, hogy képes lebomlani a vízben. Az egyéb papírokat: papírzsebkendőt, higiéniai törlőkendőt, kisbabák nedves popsitörlőjét soha ne dobjuk a WC-be, mert nagyon gyorsan dugulást okozhatnak. A WC-papír-gurigát is tegyük inkább a szelektív szemetesbe, még azt is, amelyiknek a címkéjén szerepel, hogy bátran bedobhatjuk a WC-be. Ha ugyanis szelektíven a papírhulladék közé tesszük, akkor újrahasznosítható lesz, és ezzel védjük a környezetet.

Erre is figyeljünk!

Tévhit, hogy ha kólát öntünk a lefolyóba, akkor az minden szennyeződést felold. Tény, hogy szén- és foszforsav tartalma miatt alkalmas a takarításra, ám a benne található cukor lerakódhat a csöveken, és dugulást okozhat.

Soha ne öntsük a megmaradt gyógyszereket sem a WC-be, lefolyóba, ezzel ugyanis károsítjuk a környezetet. Adjuk le inkább a felesleges tablettákat, szirupokat a gyógyszertárban.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete