Lélek

Szexkapcsolat vagy párkapcsolat? 8 biztos jel, hogy komolyra fordultak a dolgok

Amikor a rózsaszín köd elszáll, ott kezdődik az igaz szerelem. Könnyűnek tűnik, pedig valójában kevés kapcsolat jut el a hálószobából idáig. Vagy csak nem figyeljük eléggé a jeleket? Segítünk!
makai gábor párkapcsolat szex szexkapcsolat

Szerelem első látásra csak a lányregényekben létezik. Ahhoz, hogy két ember között komoly kapcsolatról beszélhessünk, minimum kevés a „nagyon bejössz” életérzés – kezdi kendőzetlen őszinteséggel Ma-kai Gábor klinikai szakpszichológus. – Persze minden kapcsolat a »honeymoon« érzésével kezdődik, ilyenkor az érzelmek kerülnek előtérbe és nem a ráció. Ebben az időszakban a szerelem tölti ki minden időnket, ami egy idő után csökken. De ez az, amitől nem kell és nem szabad megijedni – nyomatékosítja a szakértő. – Csupán a racionalitás és az érzelem közelebb kerülnek egymáshoz, ami képes elősegíteni, hogy kialakuljon egy mély, érzelmeken alapuló kötődés. A kapcsolatokat ugyanis nem csak a kémia élteti. Az a kapcsolat marad fenn, amelyikben kialakul a kölcsönös elköteleződés: hogy közel engedem a másikat; hogy a védekező falaimat lebontva lássam a másikat egésznek – a pozitív és negatív tulajdonságaival együtt. Így a szexkapcsolatot szép lassan felváltja a párkapcsolat, aminek, ha jól figyelünk, tipikus jelei vannak.”

1.Viszlát, Ego!

Minden komoly kapcsolat az egymásra hangolódással kezdődik. Ez azonban nem csak abban nyilvánul meg, hogy kitaláljuk a másik gondolatát és lessük minden kívánságát, hanem, hogy az „én” és a „te” kifejezések helyett megjelenik a „mi”! Vigyázat! Aki ezt nem képes elengedni, nem képes a kölcsönös elköteleződésre sem!

2.Le az álarcokkal!

A bizalom legfontosabb jele, hogy el tudjuk magunkat engedni a másik előtt, le tudjuk vetkőzni a gátlásainkat, merünk álarcok nélkül élni. Amíg a szexkapcsolatban elrejthettünk egy régi, csúnya sebhelyet, addig fel kell készülnünk, hogy a komoly célok érdekében a teljes valónkat kell megmutassuk. Ne feledjük, aki szeret, az reggel, smink nélkül, kócosan, a szájszagunkkal is szeretni fog. Ha pedig elmenekül? Csak ő veszít!

3.Add az időd!

A komoly kapcsolat legfontosabb ismérve, hogy megnő az együtt töltött idő. A fizikai jelenlét sokkal fontosabbá válik, mint a szexuális együttlét. Nem elégszünk meg néhány röpke pásztorórával; igényeljük, hogy a másik részese legyen a mindennapjainknak. Beavatjuk a párunkat azokba a „rituáléinkba” (reggeli kávézási szokások, esti sorozatnézés), amikről eddig el sem tudtuk volna képzelni, hogy ne egyedül csináljuk. Szóval, ha reggel kávét vagy reggelit főz nekünk, nyert ügyünk van!

4.Számoljunk egymással!

Persze a legjobb, ha nem csak a mindennapokban, hanem a jövőképünkben is helyet kap a másik. Tervezünk a közös lakás- vagy éppen autóvásárlással; de attól sem kell megijedni, ha szóba kerül a családalapítás is. Ezek ugyanis mind arra utalnak, hogy a másik hosszú távon része lesz az életünknek.

5.Szex a lelke mindennek?

Közben persze a szexről sem kell lemondani, de éreznünk kell, már nem ez vezérli a kapcsolatot, csak egy újabb eszköz arra, hogy kifejezzük a másik iránti vonzódásunkat.

6.Táguljon a kör!

Fontos fejezet, amikor a magánéletünk társas részeibe is bevezetjük a másikat. Ha bemutat bennünket a családjának, de még annál is többet ér, ha a legjobb barátai előtt is jelzi: ő bizony már komoly párként és nem csak randi-partnerként számol velünk.

7.Probléma? Nem probléma!

A komoly párkapcsolat természetes velejárója, hogy a másik hozzánk tartozik, együtt oldjuk meg a problémákat is. Persze ez nem azt jelenti, hogy magunkra vesszük a másik terhét – az ugyanis inkább elhidegíti a kapcsolatot –, hanem közös teherviselés van; együtt találjuk ki a megoldásokat, és vészeljük át a nehéz időszakokat.

8.Csak semmi pánik!

Az esetleges gondok mellett persze megjelenik a kiszámíthatóság is. Nem bizonytalanságban vagyunk jelen a kapcsolatban, hanem pontosan tudjuk, hogy mi fog velünk történni. Ezért nem csak együtt gondolkodunk, hanem közösen hozunk létre szabályokat is a továbbiak érdekében.

Csak ki ne mondd!

„Hogy mindennek mikor kell bekövetkeznie? Az nem meghatározható! – nyomatékosítja Makai Gábor. — Mindkét félnek éreznie kell, hogy egy magasabb szintre lépett a kapcsolat. Probléma abban az esetben van, ha még csak az egyik fél rendezkedett be a szívében hosszabb távra. Ekkor nagyon fontos, hogy ne siettessünk és ne erőltessünk semmit, hiszen ezzel épp az ellentétes hatást válthatjuk ki. Ezt szinte ki se kell mondani! A nyomásgyakorlás sehova nem vezet – türelmetlenségre utal, ami csakis bizalmatlanságot és kérdéseket szül, és könnyen elijesztheti a másikat!”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete