A páfrány egy igazi retró cserepes növény egyenesen a nagymama ablakpárkányáról. A fiatalok is évről évre egyre jobban értékelik dekoratív tulajdonságait.
Ha sok levél szárad egyszerre a szobapáfrányon, akkor valószínűleg gondozási hibát követett el. Azonban még ha ki is szárította a virágot, a legyengült páfrányt még mindig megmentheti egy konyhai hulladékból készült házi készítésű kondicionálóval.
A páfrányok buja zöld leveleiknek köszönhetően különösen jól illenek a boho és retró enteriőrökbe. Sajnos viszont ez a faj könnyen tönkretehető, ha nem kapja meg a megfelelő ápolást. Ha páfránya megbarnul és elszárad, azonnal cselekedjen.
Hogyan ápolja a páfrányait, hogy ne száradjanak el, és mindig gyönyörűek legyenek?
Ezeket a ápolási szabályokat kell követni
A páfrányok nedves trópusi erdőkben nőnek, ezért télen a száraz lakáslevegő miatt gyakran kiszáradnak. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen használjon párásítót, hogy optimális körülményeket teremtsen a növekedésükhöz.
Választhatja a páfránylevelek kézi permetezését is, de ezt reggel tegye, hogy a víznek legyen ideje elpárologni. Ellenkező esetben a virág megbetegedhet, és ezt senki sem szeretné.
Helyezze a növényt szórt fényű helyre, és gondoskodjon arról, hogy a páfrány földje vízáteresztő legyen, lehetőleg tőzeg hozzáadásával készüljön és mindig enyhén nedves legyen. Viszont ne öntözze túl, mert akkor a növény gyökerei elrohadnak. A virág öntözéséhez csak lágy vizet használjon. Ez lehet esővíz is.
Buja zöld páfrány tápozással
Ez a házi páfránykondicionáló visszaadja a páfránynak a buja zöldséget.
Nem kell drága, kertészeti boltokban kapható műtrágyát használni ahhoz, hogy megmentse a haldokló növényt. Használja fel a közkedvelt gyümölcsök maradékát, amelyeket amúgy csak hulladékként kezel. Az almahéjakról és csutkákról beszélünk, amelyeket minden nap kidob a mosogató alatti kukába.
Az almamaradék természetes cukrokat és ami még fontosabb, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a talaj minőségére. Erősítik a gyökérzetet, a leveleket és javítják azok szilárdságát, antioxidánsokkal rendelkeznek és segítenek fenntartani a talaj enyhén savas pH-értékét, ami kulcsfontosságú a páfrányok jó állapotban tartásához.

Hogyan használjuk az almát a páfrányokhoz?
A házi almás táplé elkészítéséhez 1 liter vízre és 4 gyümölcsre lesz szükség. Ezeket megeheti, vagy felhasználhatja almáspitéhez. A maradékot azonban ne dobja ki.
Az almahéj- és csutkadarabokat vágja kisebb kockákra, hogy felgyorsítsa az erjedést. Tegye őket egy nagy befőttesüvegbe, és öntsön rájuk vizet, majd fedje le az edényt gézzel, hogy a levegő szabadon áramolhasson az edénybe. Várjon 4 napot, és minden nap keverje meg az üveg tartalmát.
Ne ijedjen meg a jellegzetes szagtól. Szűrje át a folyadékot egy szitán, és hígítsa fel az almacsutkatrágyát friss vízzel 1:3 arányban. 2 hetente öntözze meg a páfrányt ezzel a tápoldattal (legfeljebb 2 hétig tárolja a hűtőben). Vigyázzon, hogy a levelek ne ázzanak el.
Fotó: gettyimages