Otthon és Kert

Barnul és szárad a szobapáfrány: egy almacsutkával megmentheti – így csinálja!

Elszárad és barnul a páfránya? Ha a növények színe megváltozik, szokatlan levélfoltok vannak rajta, vagy a szélei elhalnak, ne becsülje alá a problémát.
szobapáfrány gondozása ápolása locsolása tápozása

A páfrány egy igazi retró cserepes növény egyenesen a nagymama ablakpárkányáról. A fiatalok is évről évre egyre jobban értékelik dekoratív tulajdonságait.

Ha sok levél szárad egyszerre a szobapáfrányon, akkor valószínűleg gondozási hibát követett el. Azonban még ha ki is szárította a virágot, a legyengült páfrányt még mindig megmentheti egy konyhai hulladékból készült házi készítésű kondicionálóval.

A páfrányok buja zöld leveleiknek köszönhetően különösen jól illenek a boho és retró enteriőrökbe. Sajnos viszont ez a faj könnyen tönkretehető, ha nem kapja meg a megfelelő ápolást. Ha páfránya megbarnul és elszárad, azonnal cselekedjen.

Hogyan ápolja a páfrányait, hogy ne száradjanak el, és mindig gyönyörűek legyenek?

Ezeket a ápolási szabályokat kell követni

A páfrányok nedves trópusi erdőkben nőnek, ezért télen a száraz lakáslevegő miatt gyakran kiszáradnak. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen használjon párásítót, hogy optimális körülményeket teremtsen a növekedésükhöz.

Választhatja a páfránylevelek kézi permetezését is, de ezt reggel tegye, hogy a víznek legyen ideje elpárologni. Ellenkező esetben a virág megbetegedhet, és ezt senki sem szeretné.

Helyezze a növényt szórt fényű helyre, és gondoskodjon arról, hogy a páfrány földje vízáteresztő legyen, lehetőleg tőzeg hozzáadásával készüljön és mindig enyhén nedves legyen. Viszont ne öntözze túl, mert akkor a növény gyökerei elrohadnak. A virág öntözéséhez csak lágy vizet használjon. Ez lehet esővíz is.

Buja zöld páfrány tápozással

Ez a házi páfránykondicionáló visszaadja a páfránynak a buja zöldséget.

Nem kell drága, kertészeti boltokban kapható műtrágyát használni ahhoz, hogy megmentse a haldokló növényt. Használja fel a közkedvelt gyümölcsök maradékát, amelyeket amúgy csak hulladékként kezel. Az almahéjakról és csutkákról beszélünk, amelyeket minden nap kidob a mosogató alatti kukába.

Az almamaradék természetes cukrokat és ami még fontosabb, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a talaj minőségére. Erősítik a gyökérzetet, a leveleket és javítják azok szilárdságát, antioxidánsokkal rendelkeznek és segítenek fenntartani a talaj enyhén savas pH-értékét, ami kulcsfontosságú a páfrányok jó állapotban tartásához.

szobapáfrány gondozása ápolása locsolása tápozása
A száradó szobapáfrány egyáltalán nem szép látvány, ráadásul rengeteget szemetel

Hogyan használjuk az almát a páfrányokhoz?

A házi almás táplé elkészítéséhez 1 liter vízre és 4 gyümölcsre lesz szükség. Ezeket megeheti, vagy felhasználhatja almáspitéhez. A maradékot azonban ne dobja ki.

Az almahéj- és csutkadarabokat vágja kisebb kockákra, hogy felgyorsítsa az erjedést. Tegye őket egy nagy befőttesüvegbe, és öntsön rájuk vizet, majd fedje le az edényt gézzel, hogy a levegő szabadon áramolhasson az edénybe. Várjon 4 napot, és minden nap keverje meg az üveg tartalmát.

Ne ijedjen meg a jellegzetes szagtól. Szűrje át a folyadékot egy szitán, és hígítsa fel az almacsutkatrágyát friss vízzel 1:3 arányban. 2 hetente öntözze meg a páfrányt ezzel a tápoldattal (legfeljebb 2 hétig tárolja a hűtőben). Vigyázzon, hogy a levelek ne ázzanak el.

Forrás

Fotó: gettyimages