Szépség

Tökéletes alapozás 4 lépésben: így nem lesz vakolatszerű az összhatás

Hibátlan bőrre vágyunk? Akkor az alapozásnál kell kezdeni, aminek néhány apró titokban rejlik a kulcsa!

1. A lényeg: előkészítés

Hiába választjuk ki a legcsodálatosabb alapozót, ha előtte nem törődünk megfelelően
a bőrünkkel. Az első és legfontosabb, hogy tisztítsuk meg alaposan az arcunkat, például egy tonikkal is áttörölhetjük, majd vigyünk egy könnyed állagú hidratálókrémet. Ezek után jöhet a primer vagy más néven sminkalap, ami az utóbbi időben már könnyen beszerezhető. A sminkbázis lényege, hogy pillanatok alatt beszívódik, és olyan hatása van, mintha egy vékony, láthatatlan réteget képezne a bőrön. Ettől nagyon sima, egyenletes lesz a hatás, feltölti az apró ráncokat, de nem tömíti el őket. Ráadásul ennek köszönhetően az alapozó sokkal tartósabb lesz, nem kezd el fényleni, és a helyén marad egész nap.

2. Csak a megfelelőt

Az alapozásban nem is maga a művelet a nehéz, hanem sokszor az, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő terméket. Ám, ha néhány szempontot figyelembe veszünk, akkor máris könnyebb a választás!

A típus számít: Ha tudjuk, hogy milyen típusú a bőrünk, akkor a termék állaga meghatározó szempont lehet. Minél szebb és hibátlanabb a bőrünk, annál könnyedebb változatra van szükségünk, míg ha vannak rajta hibák, akkor egy sűrűbb alapozóra szavazzunk. Ezen a skálán felsoroljuk az alapozótípusokat a könnyedtől egészen a sűrűig:

Színezett hidratáló – folyékony alapozó – krém állagú alapozó – hab állagú alapozó – alapozóstick – kompakt alapozó

Zsíros bőr – az olajmentes, folyékony állagú alapozók segítenek abban, hogy a bőr ne legyen fényes. De most már találkozhatunk olyannal is, amelyek mattítanak, így még könnyebb a helyzet.

Száraz bőr – ebben az esetben szükség van az extra hidratáló anyagokra, amelyek nem hagyják, hogy a bőr még tovább veszítsen a nedvességtartalmából.

Problémás bőr – ha bőrhibákkal, pattanásokkal, foltokkal küzdünk, akkor sűrű állagú alapozót vagy pedig kompakt változatot válasszunk. Mert kell a tömör és erős fedés ahhoz, hogy eltüntessük ezeket.

Fakó bőr – sokan küzdünk azzal a problémával, hogy a bőrünk már-már szürkés, és emiatt sokkal nyúzottabbnak tűnünk. Ilyenkor érdemes bevetni azokat az alapozókat, amelyek ragyogást fokozó hatóanyaggal vannak ellátva.

Hatásos választék

Az állag mellett az árnyalatot a legnehezebb kiválasztani. Arra kell figyelni, hogy a bőrünk természetes színével megegyező legyen, és hogy milyen hatást vált ki.

  • Hideg – a rózsaszínes árnyalatok frissességet adnak az arcnak
  • Meleg – a sárgás színű alapozókkal akkor érdemes kísérletezni, ha szeretnénk fiatalosabbnak tűnni
  • Semleges – a bézs tónusok a világos bőrűeknek állnak jól, akiknek nincs túl sok bőrhibájuk

3. Egy hiba sem maradhat

Miután felvittük az alapozót, például speciálisan kifejlesztett ecsettel, szivaccsal vagy akár szabad kézzel, jöhet a tökéletesítés. Vagyis a szem alatti karikákat, pattanásokat, elszíneződéseket korrektorral tüntessük el. A folyékony változat a sötét foltokra csodaszer, míg a krémes a bőr-hibákat fedi el.

4. Ez fix!

Az alapozás akkor lesz tökéletes, ha utolsó lépésként púderrel fixáljuk a végeredményt. Ehhez a művelethez egy nagy fejű ecsetet használjunk, amivel könnyen el tudjuk oszlatni. Csupán vékony rétegben vigyünk fel belőle, hogy az összhatás ne legyen maszkszerű és természetellenes. Így akár egész nap kitart a sminkünk!

Fotó: profimedia