Egészség

Antibiotikum a gyereknek? Meglepő választ adott az ismert gyermekorvos

Az antibiotikus terápia bevezetése óta az antibiotikumok és a baktériumok viszonya megváltozott.

Antibiotikum, igen vagy nem?

Annyi riasztó hírt hallani világjárványokról, meg arról, hogy a szervezetünk hozzászokott az antibiotikumokhoz, és egy idő után már nem lesznek hatásosak a betegségekkel szemben. Természetesen 9 és 6 éves fiaimat féltem a jövőtől. Eddig ők is több betegségükre kaptak antibiotikumokat, főleg az első gyerekorvosunktól. Később máshová költöztünk, és azt mesélik, az itteni gyerekorvos antibiotikumok nélkül próbál gyógyítani. Már előre félek a téli influenzajárványoktól. Tud valami nyugtatót mondani? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Dr. Gyarmati Andrea, gyermekorvos válasza

Nem a világjárványok és az antibiotikumok hatástalanná válása az, amit elsősorban veszélyesnek gondolnék. Az antibiotikumok sok ember életét mentették meg. Olyan betegségek, amelyek ma már könnyen kezelhetők, régebben komoly bajokat okoztak.

Van egy orvostörténeti érdekesség, amit szívesen elmesélnék. Pasteur 1877-ben elsőként észlelte, hogy a lépfene bacilusainak tenyészete más baktériumok jelenlétében elmaradt a növekedésben. A jelenséget 1899-ben „antibiosisnak” nevezték el. Két élőlény olyan kapcsolatát jelentette, amelyben egyikük a másik fejlődését a saját károsodása nélkül hátráltatja. Az antibiotikus terápia bevezetése óta az antibiotikumok és a baktériumok viszonya megváltozott. Sok törzs érzékenysége csökkent. Ezt a csökkent érzékenységet rezisztenciának nevezzük. Az új szerek keresésének egyik célja éppen ennek a sikertelenségnek a megelőzése. Itt rögtön lehet kapcsolódni az ön által említett problémához, mert sok félreérthető információt hallani, és ez olykor félelmet vagy zavart kelt.

Akár a régi, sok antibiotikumot adó, akár az új, más módszerekkel gyógyító orvos esetében a leglényegesebb, hogy megbízzon abban az emberben, akitől a gyerekek egészségével kapcsolatban tanácsot kér. A hegy tetejére sok út visz, nem lehet egy-egy problémát több felől is megközelíteni. Az évi esedékes influenzával kapcsolatban is a megelőzés a megoldás. Adjon vitamindús ételeket a fiúknak, sportoljanak, és ne menjenek közösségbe, ha megbetegedtek.

Fotó: pexels