Riport

Nyaralás olcsón az utószezonban: 4 + 1 tipp az okos és takarékos foglaláshoz

A kedvezményes utazási lehetőségeket keresőknek akkor vannak a legjobb esélyeik, amikor elkezdődik az iskola. Ha ügyesek vagyunk, és akár a foglalástól számított pár napon belül el tudunk indulni, szuper áron is kifoghatunk ajánlatokat.

Iskolakezdésre a családok többsége visszatér a nyaralásból. A jó idő azonban ősszel is sokáig velünk maradhat. Ilyenkor azok is megtalálhatják a számításukat, akik nem rajonganak a nyári nagy hőségért. Az utószezon általában sokkal olcsóbb, mint ha júliusban vagy augusztusban utaznánk, és amennyiben szemfülesek vagyunk, akár olyan helyekre is eljuthatunk viszonylag kevés pénzből, amiről korábban nem is álmodtunk. Különösen, ha képesek vagyunk akár az indulás előtti utolsó pillanatban is lefoglalni az utat, mert sem munkahelyhez, sem szünidőhöz nem kell alkalmazkodnunk.

Legyünk rugalmasak!

Ha olcsó utazásra vadászunk, nem szabad konkrét időponthoz ragaszkodni, mert kicsi a valószínűsége, hogy éppen a tervezett napra találunk megfelelő ajánlatot. Jobb, ha egy két-három hetes időintervallumban gondolkodunk, és annak kezdete előtt egy-két héttel kezdjük a kutakodást, majd akkor indulunk, amikor végre jó lehetőségre bukkanunk.

A célpontot illetően is fontos a rugalmasság. Soroljunk fel három-négy potenciális célországot, és ezeken belül is több olyan régiót, ahová szívesen ellátogatnánk. De még így is megtörténhet, hogy végül egészen máshol fogunk kikötni – akár belföldön, akár külföldön – egy különösen vonzó ajánlat kedvéért.

Önállóan vagy segítséggel?

Ha autós utazást tervezünk, könnyebb a dolgunk. Ilyenkor elég csak az akciós szállások háza táján körülnézni, és a megadott időben beülni a kocsiba. Ha messzebbre látogatnánk, a busz- és a repülőjegyek, különösen a fapados légitársaságoké is olcsóbb ilyenkor – ezt azonban össze kell hangolni a szállásfoglalással, ami nem mindig egyszerű.

Aki nem gyakorlott utazó, jobban jár, ha olyan oldalakon keresgél, amelyek egyfajta virtuális utazási irodaként összerakják nekünk az utazási csomagot repülőjeggyel, szállással, adott esetben akár autóbérléssel és utasbiztosítással együtt. Az esetek többségében rendelkeznek központi ügyfélszolgálattal is arra az esetre, ha valamilyen nehézségünk támadna útközben. Nagyobb választékban keresgélhet az, aki legalább egy világnyelven, leginkább angolul kommunikál, de magyar nyelvű segítséget is találhatunk. Mielőtt foglalnánk, keressünk rá az iroda nevére és mások véleményére, tapasztalataira a neten, nehogy kóklerbe fussunk bele. A hagyományos, helyi utazási irodák is rendszeresen meghirdetik az utolsó pillanatos helyeket, hiszen az az érdekük, hogy ha kedvezménnyel is, de minden szállodai szobájuk és autóbusz- vagy repülőülésük elkeljen. Épp ezért érdemes többször is bemenni, telefonálni nekik, előbb-utóbb kapunk majd egy jó tippet.

A szállodától a sátorig

Legyünk őszinték magunkkal: csak a szálloda vagy legalábbis egy kényelmes apartman jöhet szóba, vagy ifjúkorunk romantikus kempingezéseit is hajlandóak vagyunk feleleveníteni? Az üresen maradó, ezért olcsóbb utószezoni magánszállások mellett számos hotel kínál a főszezonon kívül kedvezményes csomagokat kimondottan nyugdíjasoknak. A népszerű tengerparti üdülőhelyek kempingjeiben sokan adnak ki telepített sátrakat vagy lakókocsikat, mégpedig az őszi, szeptemberi-októberi idősávban nagyon jutányos áron. A nagy méretű sátrakban és kocsikban, ha puritán körülmények között is, de ágyon, rendes matracon aludhatunk, és főzési lehetőségünk is van. Azzal azonban ennél a szállástípusnál meg kell békülnünk, hogy a zuhanyzó és a mosdó közös. Az őszinte számvetés azért fontos, hogy az olcsóság kedvéért ne kényszerítsük magunkat olyasmire, ami végül elrontja a pihenésünket.

Figyeljünk a részletekre!

Mielőtt lefoglalnánk az utat, olvassuk el alaposan a feltételeket, az apró betűs részeket. Nézzük meg, milyen járulékos költségekkel kell számolni, nehogy a végén drágábban jöjjünk ki. Az Európai Unión kívüli célpontnál ellenőrizzük, érvényes-e még legalább 6 hónapig az útlevelünk. Általában ez az elvárás, az új okmány sürgős elkészítése pedig rengeteg pénzt elvihet, és máris rosszabbul jártunk. Nézzünk utána a helyi időjárási viszonyoknak is, hiszen előfordulhat, hogy épp azért olcsó az út, mert ekkoriban sok az eső, vagy elviselhetetlen a meleg. Ha egzotikus helyre mennénk, és oltást kell felvennünk, azt is jóval az indulás előtt kellene beadatni, így ebben az esetben last minute út nemigen jöhet szóba. Nézzünk utána, milyen távol van a szállásunk a repülőtértől, a vasútállomástól, és tervezzük meg, hogyan tudunk oda eljutni: van-e tömegközlekedés, vagy taxit kell majd hívnunk, ennek minden költségével? Az interneten arról is tájékozódhatunk (például a Google Mapsen vagy akár a véleményoldalakon), hogy milyen a szállás környéke: nem épp azért adják-e kedvezményesen, mert nem túl bizalomgerjesztő utcában, esetleg a semmi közepén, mindentől távol van?

Beszéljük meg, hogy az útitársaink biztosan szabaddá tudják-e tenni magukat ekkor, hogy ha megvan az ajánlat, már ne kelljen hosszasan egyeztetni. Az utolsó pillanatos utak ritkán szólnak 2-4 főnél többre, így nagy társasággal megint csak szűkülnek a lehetőségeink.

Rokoni alapon

Az olcsó nyaralás jó módszere az is, ha körülnézünk a rokonaink, ismerőseink körében. Lehet, hogy van olyan közöttük, aki már régóta hív vendégségbe, vagy akivel egy hétre lakást cserélhetünk. Külföldön már régóta elfogadott a nyaralásnak ez a módja, lakáscsere-közvetítő oldalak is léteznek, de az is érthető, ha nem bízunk az idegenekben, és inkább családi körben próbálnánk ki ezt a lehetőséget. Az is megtörténhet, hogy valamelyik rokonunk, barátunk utazik el, és örülne, ha valaki meglocsolná a növényeit, vagy vigyázna a kutyusára, amíg nincs otthon.

Fotó: gettyimages

Címkék: