Mindannyiunk számára ismerős koranyári csalódás, amikor a várva várt, édes cseresznyébe harapva valami igazán kellemetlen ízzel találkozunk. Ez a kukac és az általa már szétturkált, megbarnult gyümölcshús. A kukacosodásért, az élvezhetetlen gyümölcsért a cseresznyelégy a felelős, ami akár az összes gyümölcsöt beköpheti.
„A csereszenyelégy beleteszi a lárváját a még zöld gyümölcskezdeménybe. Háromféle megoldás létezik a problémára. Először is, ha korán termő cseresznyefát választunk – például a Bigarreau Burlat azelőtt terem, hogy a legyek megjelennének. A bio hívei akasszanak a fára sárga rovarfogó ragacslapokat, akik pedig biztosra akarnak menni, a lapok mellett permetezzenek is a legyek rajzása idején” – magyarázta Kiszel Péter okleveles kertészmérnök.
A cseresznyelégy a gyümölcs zsendülésekor támad, ami május végére, június elejére esik. Ekkor kezdenek a gyümölcsök sárgulni, színesedni. A cseresznyelégy tojócsövével a gyümölcs bőre alá helyezi a petét, a „foglalt” cseresznyét pedig feromonokkal jelöli meg, hogy a többi cseresznyelégy tudja, ez a hely már elkelt. Ennek ellenére megesik, hogy egyszerre két nyű (köznyelven: kukac) fejlődik a cseresznye édes, maghoz közeli húsában.
Ez is érdekelhet
Fotó: pexels