Konyha

Így marad sokáig finom az étel: 8 hűtőbaki, amit gyakran elkövetünk fagyasztáskor

Még bőven tart a betakarítási, befőzési időszak, a nyárutó csak úgy ontja magából a zöldségeket, gyümölcsöket. Érdemes minél több egészséges hozzávalót elraktározni a téli hónapokra, de nem mindegy hogyan. Nézzük, mit tegyünk, és mit ne, hogy ne romoljon az ételek minősége!

Egy frissen lefagyasztott zöldbab, kelkáposzta ugyanolyan jóleshet decemberben, mint a felkockázva eltett birsalma. Az őszi gyümölcsök vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetünket, erősítik az immunrendszert. És nem csak akkor, ha frissen fogyasztjuk őket. Ráadásul a fagyasztás akkor is nagy segítség, ha túl nagy adagot főztünk valamiből, és eltennénk későbbre, elkerülve a pazarlást. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fagyasztásból, kerüljük el a leggyakoribb frigóhibákat.

1. Rosszul beállított hőmérséklet
„Ha a fagyasztószekrény nincs beállítva a megfelelő, mínusz 17 Celsius fokra, akkor a benne tárolt élelmiszerek felolvadhatnak, és ezzel együtt a káros baktériumok is elszaporodhatnak” – mondja Mitzi Baum élelmiszerbiztonsági szakember. A baktériumok különösen akkor üthetik fel a fejüket, ha az ételeket nem megfelelő módon olvasztjuk fel – jobb a hűtőben, mint szobahőmérsékleten –, illetve, ha nem főzzük meg őket eléggé.

2. Forrón tesszük be
Az étel elkészítése után csábító lehet azonnal a fagyasztóba tenni, hogy időt spóroljunk, de nem szabad! Ugyanis, ha bármit melegen rakunk be a fagyasztóba, az megemeli a gép belső hőmérsékletét, és más ételeket is felolvaszthat – ezzel pedig könnyen elszaporodhatnak a káros baktériumok, növelve az élelmiszer-eredetű betegségek és a „fagyasztó égés” kockázatát. Ez utóbbi az ingadozó belső hőmérséklet miatt alakul ki, és következtében szürkés foltok jelenhetnek meg az ételeken, kiszáradhatnak. Ettől ugyan még fogyaszthatók maradnak, de nem túl gusztusosak. Száz szónak is egy a vége, minden esetben hűtsük le az ételt, mielőtt a fagyasztóba tennénk.

3. Magas víztartalmú zöldségek
Jobb, ha a nagy mennyiségű vizet tartalmazó zöldségeket – például uborka, cukkini, saláta, friss paradicsom – nem fagyasztjuk le, már ha meg szeretnénk őrizni a ropogós állagukat. „A magas víztartalmú ételek nagyon könnyen jégkristályokat képeznek, amelyek kitágulva károsítják az élelmiszer szöveteit – mondja dr. Bryan Quoc Le élelmiszertudós. – Amint a zöldségek felolvadnak, valamint a jégkristályok megolvadnak és átszivárognak a sejteken, az ízes nedvek is távoznak.” Abban az esetben készíthetünk bármilyen ételt friss és ropogós, magas nedvességtartalmú zöldségekből, ha inkább csak hűtjük őket, és kihagyjuk a fagyasztást. Már ott csücsülnek ezek a zöldségek a frigóban? Nehogy kidobjuk őket! A pépes állaguktól függetlenül remek ízt adnak a  leveseknek, püréknek és pörkölteknek. Például a felolvasztott, nyers paradicsom nem jó salátának, de kiváló paradicsomszósz készíthető belőle.

4. Túlpakolt fiókok
Kevésbé hatékonyan hűt a fagyasztó, ha túlságosan sok dolgot halmozunk a polcokra. Ennek az az oka, hogy a hőnek át kell jutnia a fagyott anyagon, amely egyfajta szigetelőként funkcionál. „A lassúbb lehűlési folyamat szerkezeti változásokat idézhet elő, mivel az élelmiszerekben lévő vízkristályok növekednek, ezzel megtörve az élelmiszerek sejtfalát” – magyarázza az élelmiszertudós, aki azt javasolja, hogy a fagyasztót csak 75%-ig pakoljuk meg.

5. Üresen tátongó polcok
Ugyanilyen fontos, hogy ne legyen alul se töltve a frigónk. Ugyanis, ha túl üres a készülék, minden ajtónyitáskor megtelik a külső, meleg levegővel. Ez megnehezíti a kompresszor munkáját az újrahűtésben, így több időbe telik a lefagyasztás. Azonban, ha nagyjából 75%-osan van megpakolva a masina, akkor állandó, alacsony hőmérsékletet tud fenntartani, jelentős ingadozások nélkül. Arra is figyeljünk, hogy ne nyomjuk össze a benne tárolt zacskókat, dobozokat, és lehetőleg hagyjunk egy centit közöttük.

6. Nem megfelelő tárolóedények
Egy másik nagy hiba a fagyasztóban való tárolás során, ha az élelmiszereket az éppen kéznél lévő, régi edényekben, akár kiürült savanyúságos vödrökben, kekszes dobozokban tároljuk. Miért gond ez? Egyes anyagok nem biztonságosak nagyon alacsony hőmérsékleten. „A polivinil-kloridot, polisztirolt és polikarbonátot tartalmazó műanyagok fagyáskor rendkívül törékennyé válnak, amitől az anyag egyszer csak megadja magát, és elreped. Ez a veszély különösen akkor áll fenn, ha folyékony ételt tároltunk benne” – figyelmeztet dr. Bryan Quoc Le. A megoldás tehát az, hogy kizárólag fagyasztásra alkalmas zacskókat vagy edényeket használunk. Egyes dobozok alján hópehely logó található, amely azt jelzi, hogy biztonságosan fagyaszthatók.

7. Címkézés kihagyása
Megfelelő fagyasztás esetén az élelmiszer hosszú ideig biztonsággal fogyasztható, de az optimális íz és állag érdekében inkább belátható időn belül kerüljön az asztalra. Érdemes minden edényt, zacskót felcímkézni a benne található tétellel és a dátummal, mert szinte lehetetlen megjegyezni, miben mi van, és mikor helyeztük el a fridzsiderben. Ezzel a lépéssel elkerülhetjük, hogy egy fagyasztott étel végül a szemétben végezze. Jó tudni, hogy a fagyasztott gyümölcsöt a legjobb nyolc-tizenkét hónapon belül elfogyasztani, míg a  húsféléket 6-8 hónapon belül kellene felhasználni.

8. Ajtónyitogatás áramszünet idején
Nagyon bosszantó, amikor huzamosabb ideig nincs áram az otthonunkban, és aggódnunk kell az ételekért a hűtőben, fagyasztóban. Ilyenkor sokan nyitogatják a készülék ajtaját, hogy ellenőrizzék, nem olvadnak-e az eledelek. Próbáljunk megálljt parancsolni magunknak már az első ilyen mozdulatnál, mivel így megemeljük a fagyasztó belső hőmérsékletét. Minden nyitás alkalmával felgyorsítjuk a kiolvadást, és az elemózsiák is könnyebben megromlanak.

Fotó: adobestock