Lélek

Reggeli őrület helyett: 10 tipp, hogy a gyerekek időben induljanak iskolába

Kapkodás és viták helyett alakítsunk ki olyan rutint, ami segít, hogy jó hangulatban vágjunk neki a napnak. Sok múlhat azon, mit, hogyan mondunk a gyereknek, miként csoportosítjuk a fontos feladatokat, és hogy következetesek maradjunk.

Míg szeptember első napjaiban többnyire lelkesen ülnek vissza a gyerekek az iskolapadba a nyári szünet után, mert újra találkozhatnak az osztálytársakkal, hamar elfogy a lendületük, és ilyenkorra már sokszor nehezen, nyafogással, veszekedve indul a nap. Örülünk, ha mindenkinek sikerül időben elindulni otthonról, de ezt a pontosságot rengeteg stressz és idegesség kíséri, hiszen szülőként nekünk kell átgondolni minden apró részletet és hajtani a családot. Ott van az ébredés, a készülődés, a reggeli, az ebédcsomagolás, az órarend átfutása, a hátizsákok és sportfelszerelések rendszerezése, és annak biztosítása, hogy semmi ne maradjon itthon. A nyugalmas, jókedvű elindulás legfőbb titka az, hogy sok dolgot előre át kell gondolnunk, megcsinálnunk, hogy az egész család időben és stressz-
mentesen érjen az iskolába, munkahelyre.

A következő tippek arra szolgálnak, hogy az ébredés utáni rutin közben minden családtag elkerülje a rohanással járó stresszt.

Kijelölt helyek a holmiknak
Ha a gyerekek tudják, hova tegyék suli után a lakásban a kabátjukat, cipőjüket, sportcuccai­kat, másnap reggel nem kell majd rohangálniuk, hogy újra összeszedjenek mindent. Falra rögzíthető kampókkal nagyban megkönnyíthetjük a dolgukat. Arra azonnal feltehetnek mindent, amiben délután megérkeztek.

Családi postafiók
Lehetőleg ne a reggeli őrületben kérdezgessük a sulist arról, milyen számonkérések lesznek aznap, és ne is akkor kezdjünk el olvasni a számunkra címzett aláírandó engedélyeket, hozzájárulásokat. Inkább hozzunk létre egy úgynevezett családi postafiókot, ahova mindenki beteheti a fontos papírokat. Ez lehet egy doboz vagy iratrendező is, az a lényeg, hogy így nem kallódnak el ezek a dolgok a lakásban, és kisebb eséllyel felejtődnek a táskában.

Órák a lakásban
Érdemes több órát is elhelyezni – a hálószobákon kívül a konyhában és a fürdőszobában is nagy hasznát vehetjük –, hogy a gyerekek tudják tartani a reggeli tempót. A klasszikus, asztali-, faliórák azért hatékonyabbak, mert ha okostelefonon ellenőrzik az időt, könnyebben besszippantják őket a közösségi oldalak hírfolyamai, és onnantól kezdve lőttek az időben indulásnak.

Indulás előtti figyelmeztetés
Az is jó ötlet, ha beállítunk egy ébresztőt arra az időpontra, amikor 10 perc múlva ki kell lépni a lakásból, hogy elérjük a buszt, vagy kocsival beérjünk az iskolába. Jó ötlet, ha egy régi csörgőórát teszünk a nappaliba, és nem a szokásos telefonos hangok emlékeztetnek a startra.

Csak előre, nem hátra
Próbáljunk mindenkit már az ébredés után az ajtó felé terelni, és csökkenteni a hálószobákba be- és kilépések számát. Például, ha kétszintes házban lakunk, akkor senki ne menjen le pizsamában a földszintre. Ha a kicsik már az iskolai ruhájukban reggeliznek, és nem kell visszaküldeni őket az emeletre, hogy öltözzenek fel, azzal akár tíz perc is megspórolható. Úgy is rengeteg időt nyerhetünk, ha előző este kikészítjük azokat a holmikat, amelyeket reggel fel kell venniük.

Egyszerű reggeli
Az nyilvánvaló, hogy a svédasztalos reggeli nem fér bele a rohanós hétköznapokba, de ettől függetlenül mindenki megreggelizhet viszonylag gyorsan. Egy müzli, gabonapehely, pirítós vagy gyümölcs biztosan belefér. Azt csinálhatjuk, hogy vasárnap előre megsütünk némi muffint vagy más harapnivalót, amit csak melegíteni kell, majd ezt szerda délután, este is megismételhetjük.

Listázott felszerelések
A konyhában vagy a folyóson elhelyezhetünk egy táblát vagy papírt, amin minden olyan fontos dolog szerepel, amire mindenképpen szükségünk van. Reggeli után gyorsan fussuk át együtt a listát, hogy biztosan ne kelljen visszaszaladni a tornazsákért vagy az uzsonnás dobozért.

Kimondott szavak
Mindenkinél van egy olyan pont, amikor elszakad reggel a cérna, és ilyenkor nagyon nehéz nyugodtan szólni a gyerekhez. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan és mit mondunk neki! Könnyen kizökkenthetjük az ellenállásából, ha eldöntendő kérdést teszünk fel neki. Az „Azonnal vedd fel a cipődet!” mondat helyett inkább így forduljunk felé: „Ideje felvenni a cipőt – a piros csizmát vagy a kék tornacipőt szeretnéd?” Így kevesebb esély van arra, hogy a válasz „Nem!” vagy „Nem akarom!” lesz.

Némi extra motiváció
Ha a kapuig versenyt futhatnak a tesók, vagy a buszmegállóban összefuthatnak egy kedves osztálytársukkal, az ösztönzi őket az elindulásra. Jól bevált szülő-trükk, hogy valami finomság lesz beígérve a suli melletti pékségből, amire csak akkor van esély, ha időben kilépünk az ajtón.

Az előző estén is múlik
És persze az egyik legfontosabb dolognak már a reggelt megelőzően meg kell történnie, ami nem más, mint az időben lefekvés. Jelöljünk egy olyan időpontot az estében, amikor már a gyereknek az ágyban kell lennie. Ha még nem álmos, egy kicsit nézegetheti a mesekönyvet, olvashat, de húsz perc múlva oltsuk el a lámpákat, és kívánjunk neki jó éjszakát egy cuppanós puszi kíséretében.

Fotó: Gettyimages

Címkék: