Otthon és Kert

Amitől a vízvezetékszerelők szívszélhűdést kapnak: 10 dolog, amit soha ne öntsünk a lefolyóba

A legegyszerűbb megoldásnak tűnhet a mosogatóba csorgatni a rántott hús sütéséből megmaradt használt olajat, vagy beleszórni a kávézaccot. Csakhogy a berögzült mozdulatok károsak a vízvezeték-rendszernek és a környezetünkre nézve egyaránt. Eláruljuk, mik okoznak még dugulást.

Akár a konyhában teszünk rendet étkezés után, akár egy lakásfelújítási projekt végén járunk, jó ötletnek tűnhet minden folyékony anyagot vagy apróbb szilárd dolgot gyorsan eltüntetni a lefolyóban. Egyes anyagok azonban durva, akár visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a csövekben. A következő dolgokat a szemetesbe, szelektív gyűjtőbe vagy a komposztba ürítsük, ha csak nem akarunk súlyos tízezreket fizetni a javításért.

Zöldségdarabok
Az apró zöldséghéjdarabok könnyen landolnak a mosogatóba a főzési előkészületek, hámozás, darabolás során, amelyek aztán szépen lassan dugulást okoznak. Mindenképpen kerüljük el a zöldségek, például a hagyma, uborka- és a gyümölcshéj lefolyóba kerülését, mert a szálas anyagok összetömörülése költséges javításokat okoz. Az a legjobb és leghasznosabb, ha az ilyesfajta ételmaradékokat inkább komposztáljuk. Szerencsére egyre több közösségi komposztálót hoznak létre a nagyobb városokban is, így nem kell a szemetesben landolniuk.

Keményítőtartalmú ételek
Az olyan keményítőtartalmú ételeknek, mint a burgonya, a főtt tészta, a nokedli, soha nem szabad a lefolyóba kerülnie, mert eltömíthetik a csöveket. Azért, hogy ezt elkerüljük, mindig tartsunk szűrőt a mosogatóban. Miért ilyen veszélyesek ezek a maradékok? Mert olyan ragasztószerű anyagot képeznek a vízzel, amely ráragad a csövekre, sőt ha van élelmiszer-­hulladék-aprítónk, azt is tönkreteheti.

Zsír és olaj

Mondjunk nemet annak a régi beidegződésnek, hogy az ételkészítés során fennmaradt zsiradékok a lefolyóban végezzék, mivel ezek az anyagok eltömíthetik a csöveket, és duguláshoz vezethetnek. Inkább gyűjtsük össze egy nagyobb flakonban a használt olajat, amit egyre több boltban, benzinkúton is leadhatunk.

Festék, lazúr
A festékek olyan káros vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megrongálhatják a csöveket, ezért a dobozokon is feltüntetett előírásoknak megfelelően kell megszabadulni tőlük. Vagyis el kell vinnünk azokat egy szelektív hulladékgyűjtő központba. A lakásfelújításból származó festékek, ragasztók, lakkok a lefolyóba kerülve nemcsak a csöveket károsíthatják, hanem elszennyezhetik a vízeinket.

Kávézacc
Sokáig keringett az a tévhit, hogy a kávézaccot nyugodtan beleönthetjük a lefolyóba, de a vízvezetékszerelők ezt nagyon nem javasolják, mivel az apró szemű anyag felhalmozódhat, összeállhat a csövekben, ami dugulást, majd nem kis költséggel járó javítást igényel. Tehát ahelyett, hogy reggel egy megszokott mozdulattal a mosogatóba suttyantanánk a zaccot, inkább hajoljunk le a szemetesig, vagy ha van rá mód, akkor komposztáljuk. A savas talajt kedvelő virágok nagyon hálásak azért, ha a virágföldre öntjük a zaccot. Sőt némi langyos vízzel összekeverve tökéletes folttisztítót készíthetünk belőle, amivel eltüntetjük a makacs szennyeződéseket, például a sütőre ráégett foltokat.

Tojáshéj
A tojáshéjdarabkák felhalmozódhatnak a lefolyóban, és a csövek oldalára tapadva dugulást okozhatnak. Inkább tegyük a komposztba vagy a szemétbe, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. A durvára tört tojáshéj távol tartja a csigákat, ugyanis az éles, szúrós anyag irritálja a puhatestűeket. Ha pedig a növény gyökereihez ássuk le a héjat, azzal segítjük a fejlődését, mert a tojáshéj a lebomlás után fontos tápanyagokkal látja el őket.

Macskaalom
Akkor se öntsünk macskaalmot a mosdóba, ha a termékleírás azt nem tiltja. A macska- és más kisállatalom egyik fő alkotórésze egy bentonit nevű anyag, ami egy kőzetfajta, és eredetileg vulkáni lerakódásokból keletkezett. A bentonit fő jellemzője, hogy rengeteg vizet képes megkötni, és víz hatására az eredeti méret kétszeresére is képes megduzzadni, és ettől megváltozik a belső szerkezete is. A macskaalomnak minden esetben a szemetesben van a helye!

Háztartási tisztítószer

Soha ne öntsünk háztartási tisztítószereket a lefolyóba! Ezek a termékek súlyosan károsíthatják a csöveket és a környezetet, mivel a legtöbb esetben maró hatású, vegyi anyagokat tartalmaznak. Vigyük őket is veszélyeshulladék-lerakóba, ahol megfelelő módon kezelik őket.

Termékmatrica
A paradicsomon, banánon vagy újonnan vásárolt tárgyakon is található apró, de ragadós matrica, vonalkód, árcédula a lefolyócsövek nagy ellensége. Mielőtt a folyóvíz alatt megmosnánk a gyümölcsöt, elmosnánk az új poharat, távolítsuk el, kaparjuk le róla a matricát, és dobjuk ki, mivel ezek az ártalmatlannak tűnő ragacsok rátapadhatnak a csövekre vagy beakadhatnak a víztisztító szűrőkbe.

Gyógyszerek
Soha ne öntsük a lejárt szavatosságú szirupokat, kanalas orvosságokat a mosogatóba, ahogyan az apró tört gyógyszereket is tilos, mivel azok a helyi vízhálózatba kerülhetnek. Minden esetben vigyük el őket a patikába, vagy a veszélyeshulladék-gyűjtés irányelveinek megfelelően szabaduljunk meg tőlük.

Fotó: gettyimages