Lélek

Bődületes illetlenséget követsz el, ha kirúzsozva eszel: azt is elmondjuk, miért

Kirúzsozva enni illetlenség, gondoltad volna? És azt, hogy a kenyeret nem szabad harapni az asztalnál? 15 illemszabály, amit jobb, ha észben tartasz, ha elegáns helyre készülsz falatozni.
asztali etikett Bődületes illetlenséget követsz el, ha kirúzsozva eszel

Gondoltad volna, hogy a kenyér helyes elfogyasztásának is megvannak a maga szabályai? Vagy hogy nem mindegy, hova teszed a táskádat egy étteremben? Az asztali etikett számos apró, de annál fontosabb részletből áll, melyek betartásával kellemesebbé tehetjük az étkezések hangulatát, és elkerülhetjük a kínos pillanatokat.

Elmeséljük, mit ne tegyél vendégségben, étteremben, hogy ne sértsd meg az etikett szabályait, még a legkevésbé nyilvánvalókat sem.

Ez is érdekelhet: 11 illemszabály, amit az elegáns nagyszülők még ismertek: ön hányat tart be közülük?

Bődületes illetlenséget követsz el, ha kirúzsozva eszel
Bődületes illetlenséget követsz el, ha kirúzsozva eszel

Közelebb húzzuk a tányért magunkhoz

A tányér megragadása és az arcunkhoz emelése nagy hiba. Az etikett guruk egyébként azt sem javasolják, hogy a tányér fölé hajoljunk: a hátunkat egyenesen kell tartanunk, a kanalat pedig az asztallap síkjával párhuzamosan emeljük a szánkhoz.

Ráfújunk a forró ételre

Van, akinek ez teljesen természetesnek tűnik, de az etikett szakértői ellenzik: ahelyett, hogy a tányérba fújnánk, egyszerűen várjunk, amíg a tartalma kihűl. Ez sokkal biztonságosabb higiéniai szempontból – így nem kerülnek a levegőbe nyálcseppek, és senki nem fröcsköl le senkit.

A táskánkat az asztalra vagy a székre tesszük

A táskát nem szabad a térdünkre vagy a székünkre tenni. Egy kicsi, elegáns clutch táskát az asztalra tehetünk, a nagyobb táskát a szék támlájára akaszthatjuk, vagy a földre tehetjük, ha nincs külön erre a célra szolgáló szék (ilyeneket gyakran adnak éttermekben). Az aktatáskát mindig a földre tesszük.

Szótlanul szedünk magunknak salátát

Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy közös tálalóedény közelében ülsz, akkor először másoknak kell felajánlani belőle, és csak utána szedhetsz magadnak. Ha pedig a háziasszony különleges franciasalátája a szomszédod előtt van, akkor ma az neki van „kiosztva”: udvariasan el kell kérni tőle. Fontos apróság: az asztalnál mindent jobb kézzel adunk át.

Kapkodás

Különös figyelmet fordíts a gesztikulációra. Ne hadonássz a kezeiddel, nehogy megüss valakit a jelenlévők közül. Beszélgetés közben próbáld meg elkerülni a kapkodó mozdulatokat, a ruházatod állandó igazgatását.

Beleharapunk a kenyérbe

„Sok rossz módja van a kenyér evésének, de csak egy helyes” – mondják az asztali etikett szakértői. A lényeg, hogy a kenyeret nem szabad harapdálni, hanem törni kell, és kis darabokban fogyasztani. Ezt a normát akkor is be kell tartani, ha vajjal kenjük meg a kenyeret: nem tartjuk a kezünkben, és nem kenjük meg az egészet, hanem a tányérra tesszük, letörünk egy darabot, és megkenjük vajjal.

  • Van kivétel: olyan esetekben haraphatunk a kenyérből, ha például hagyományos magyar levesekkel, például gulyással esszük.

A levesestányér fölé hajolunk

Egyébként a leves az egyik legnehezebb étel etikett szempontjából: a vele való bánásmód hibáit kritizálják a leggyakrabban. Nem szabad a tányér és a kanál fölé hajolni, a forró levesre fújni, erősen kevergetni, és a tányért megdönteni, hogy az utolsó cseppig elfogyasszuk.

A hátunkat egyenesen kell tartanunk, a levest magunktól elfelé merjük a kanállal, és a kanalat az asztallap síkjával párhuzamosan emeljük a szánkhoz. Ne merjünk tele kanalat: annyit vegyünk, amennyit egy falatban el tudunk nyelni.

A legzsírosabb falatot választjuk

Nem illendő a legjobb falatok keresése és kiválasztása a közös tálalóedényekből. Csak azokat vedd el, amelyek hozzád közelebb vannak.

Hangosan rágunk

Étvágygerjesztően ropogtatni az almát, hangosan harapni az uborkát, szürcsölni a teát és csámcsogni – az etikett szabályai az ilyen zajos viselkedést sem üdvözlik. Ez kellemetlen a környezet számára: egyeseket egyszerűen idegesítenek az ilyen hangok, másoknál igazi pánikot okoznak.

Megnyaljuk a kanalat

Egy másik rossz szokás – ez csúnya és teljesen elfogadhatatlan etikett szempontjából.

Csörömpölünk az evőeszközökkel

Ne keverjük hangosan a cukrot a csészében, ne toljuk el hangosan a tányért, és ne csörömpöljünk az evőeszközökkel – különösen asztali beszélgetés közben.

Tele szájjal beszélünk

Azt, hogy ezt nem szabad csinálni, már kiskorunktól kezdve halljuk, de néhányan, belemerülve a beszélgetésbe, mégis megszegik ezt a szabályt. A szakértők emlékeztetnek: egyszerre beszélni és rágni nem a jó modor jele.

Szégyenbe hozzuk a szomszédainkat

Ne szólítsd meg beszélgetéssel azt a vendéget, aki éppen eszik. Kellemetlen helyzetbe hozod, mert nehezen tud válaszolni.

Intimkedünk

Ne folytass privát beszélgetéseket az asztaltársaság tagjaival. A személyes beszélgetés más vendégekkel csak 1,5-2 órával a rendezvény kezdete után megengedett.

Az ajkaid látszanak a poháron

A hölgyek nem hagynak rúzsnyomot a poháron és az evőeszközökön. Gyakori hiba a lányoknál, különösen azoknál, akik szeretnek élénk rúzst használni. A rúzsnyomok a poháron rossz modor, a vendéglővel vagy a házigazdákkal szembeni tiszteletlenséget fejeznek ki.

Elvégre, a rúzsnyomokat nem olyan könnyű eltávolítani. Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen hibákat, érdemes tartós rúzst használni, amely nem hagy nyomot, vagy mielőtt asztalhoz ülünk, töröljük le a rúzst egy szalvétával.

Forrás

Fotó: gettyimages