Otthon és Kert

Használd ezt a konyhai hulladékot edénytisztításhoz: a ráégett zsírt is magától leolvasztja

A burgonyahéj sokoldalúan felhasználható. Az egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy természetes tisztítószerként működik, és segíthet a makacs foltok, valamint a zsíros szennyeződések eltávolításában.
földből kiszedett burgonya

Burgonyahéj edénytisztításhoz

A háztartásban gyakran keletkezik burgonyahéj, amit általában szemétként kezelünk, pedig sokoldalúan felhasználható. Az egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy természetes tisztítószerként működik, és segíthet a makacs foltok, valamint a zsíros szennyeződések eltávolításában.

Hogyan működik?

A burgonyahéj magas keményítőtartalmának köszönhetően kiváló zsíroldó hatású. A keményítő segít feloldani az edényekre, serpenyőkre vagy üvegfelületekre rakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket. Emellett természetes módon csökkenti a vízkőlerakódásokat is.

Ez is érdekelhet

  1. Kevesen tudják: erre való valójában a sütő alatti rejtélyes fiók
  2. Elektromos sütő takarítása 2 hozzávalóval: sikálás nélkül pereg le az összes ráégett zsír
  3. Tegye ezt a sütőbe és a ráégett zsír fél óra alatt magától leolvad
földből kiszedett burgonya
Ne dobj ki többé burgonyahéjat!

Ez is érdekelhet: Burgonya a tükörre, terpentin a penészhez: így lesz tökéletesen tiszta a fürdőszoba

Hogyan használjuk?

  1. Edények tisztítására: Fogj egy marék friss burgonyahéjat, és dörzsöld át vele a zsíros vagy odakozmált felületeket. Ezután öblítsd le meleg vízzel és töröld szárazra.
  2. Rozsdamentes acél és üvegfelületek tisztítása: A burgonyahéj nemcsak a zsírt, hanem az ujjlenyomatokat és egyéb foltokat is eltávolítja. Dörzsöld át a kívánt felületet, majd töröld át egy tiszta ruhával.
  3. Vízkő ellen: A teáskanna vagy kávéfőző belsejében lerakódott vízkő ellen is hatékony. Tegyél a készülékbe bele néhány darab burgonyahéjat, önts rá vizet, majd forrald fel. Ezután öblítsd ki alaposan.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Környezetbarát megoldás: Nincs szükség vegyszerekre, így kíméli a környezetet.
  • Gazdaságos: Ahelyett, hogy kidobnád a burgonyahéjat, egy hasznos, ingyenes tisztítószert nyerhetsz belőle.
  • Kíméli a kényes felületeket: Nem karcolja meg az edényeket vagy az üvegfelületeket, így biztonságosan használható.

Leégett a fazék alja?

  • Előfordulhat, hogy egy kis figyelmetlenség miatt odakap a fazék alja. Ilyenkor a szimpla áztatás már nem elegendő, a súrolás pedig időigényes.
  • Az érintett edénybe szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát és engedd fel forró vízzel – az égést lepje el, de ne legyen tele a fazék. Forrald fel a keveréket, és amikor látod, hogy már habzik a szódabikarbóna, egyszerűen egy fakanállal kezdd el kapirgálni az edény alját. Ha még nehezen adja magát, akkor hagyd a tűzön, csak ügyelj rá, nehogy kifusson. Néhány perc elteltével ismét próbáld meg.
  • Ha makacs égésről van szó, akkor egy kis mosogatószert is adj a szódabikarbónás keverékhez, ettől még erősebb lesz a hatása.
  • Ezután nincs más dolgod, mint kiönteni belőle a felázott részeket, aztán a szokásos módon elmosni az edényt.

Fotó: pexels