Egészség

9 szokatlan, de hatásos gyógymód: ez a kedvenc ételed segít megelőzni a fogszuvasodást

Sokszor nem is hinnénk, de a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldások a leghasznosabbak. Összegyűjtöttünk néhány friss kutatást, tudományos tényt az egészségünk védelmében.
kanapén ülő csokoládét evő nő

Mindenkinek van a tarsolyában olyan régi gyógymód, házi csodaszer, ami a nagymamák vagy épp az internet szakértői szerint csodákra képes. Mi is mutatunk néhány gyógyhatású szert. Ezek természetesen nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszereket, kezeléseket, ám megelőzésre, illetve a kedvünk, közérzetünk javítására érdemes bevetni őket.

Citrommal az asztma ellen

Azt már mindannyian tudjuk, hogy az aromaterápia segíthet bizonyos betegségek ellen. A citrom és a citromfű illóolaja például az allergiás és asztmás betegeknek nyújthat enyhülést. Ám amennyiben nincs kéznél a fentiek egyike sem, az is remek segítség, ha egyszerűen belefacsarjuk a citromot egy csésze meleg vízbe, majd belélegezzük a gőzt. A tudósok szerint a benne található anyag, a limonén megköti a szennyezett levegő egyik legveszélyesebb összetevőjét, az ózont, amely irritálja a légutak nyálkahártyáját.

Ez is érdekelhet:

Rengeteg magyar eszi, pedig 70-féle vegyi anyag is lehet ebben a finom ételben

Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Jól gondold meg, mit kensz a szendvicsbe: ez történik a szervezeteddel, ha minden nap vajat eszel

Kemény sajtok az egészséges fogakért

Egyes élelmiszerek kalcium-, foszfor- és tejfehérje-tartalmuk miatt mérséklik a fogak ásványianyag-veszteségét, így csökkentik a szuvasodás rizikóját. Ezek közé tartoznak például a kemény sajtok, amelyek emellett fokozzák a nyálelválasztást, így a fogsor védelmét. Aki az étkezés végén egy kis sajtot fogyaszt, ellensúlyozhatja a szénhidrátot tartalmazó ételekből származó savak károsító hatását.

A csokoládé csökkenti a szorongást

Régóta állítják, hogy a csokoládé boldogságot okoz. Ám azt már kevesebben tudják róla, hogy mérsékelt mennyiségű fekete csoki fogyasztása sok szempontból előnyös az egészségünkre nézve. Szakemberek szerint javít a depressziós és a szorongásos állapoton, elősegíti a nyugalom és elégedettség érzését. A csokiban lévő flavonolok ráadásul növelik az agy véráramlását, javítják a neuronok működését, fokozzák a közöttük lévő kapcsolatokat, és megvédik őket a szabadgyököktől.

kanapén ülő csokoládét evő nő

Ez is érdekelhet: Természetes ízületvédők a konyhádból, amiket érdemes fogyasztanod 50 év felett

Méz másnaposságra

Mindenki tudja, hogy ha fáj a torkunk, a méz, a mézes tea enyhíthet a tüneteken. Mivel azonban a virágok nektárjában található fruktóz arra is alkalmas, hogy segítségével a szervezetünk kimossa magából az alkoholt, így egy átmulatott éjszaka után is jól jöhet egy szelet mézes pi-rítós.

Vörösbor a hosszú életért

Az már közismert, hogy a vörösbor megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. Ám kutatók azt is feltételezik, hogy a benne lévő resveratrol nevű vegyületnek köszönhetően a zsírban gazdag táplálkozás hatásait is ellensúlyozza. A molekula pontosabb kivizsgálására egereket fogtak kalóriadús étrendre, az energia 60%-át zsírban adták a rágcsálóknak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az az állat, mely rendszeresen kapott a resveratrolból, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükózszintje, egészségesebb máj- és szívműködést mutatott, és javultak a motorikus képességei a szintén zsírkúrán tartott, azonban a resveratrolos kezelésben nem részesülő társaihoz képest.

Őszülés ellen répa és brokkoli

A luteolin megállította a szőr őszülésének folyamatát az egereknél – derült ki a Colorado Egyetem egyik kutatásából. Ebből pedig a tudósok arra következtetnek, hogy ez az anyag az emberi haj színét is segíthet megőrizni. A luteolin a flavonoidok közé tartozik, és természetes módon megtalálható a sárgarépában, a brokkoliban, a hagymában és a paprikában.

A hagyma segíti a vércukorszint stabilizálását

A hagymának már a rómaiak is különleges gyógyító erőt tulajdonítottak: Néró császár a megfázást kúrálta vele. A hagymában sok a természetes cukor, van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve sok rost. A legújabb kutatások szerint a benne lévő, úgynevezett allil-propil-diszulfid vegyületeknek van fontos szerepük. Ezek ugyanis segítenek a vércukorszint helyreállításában, így – bár az inzulint nem helyettesíti –, segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

Joghurt a rossz lehelet ellen

Japán kutatók állítják, hogy napi legalább 90 gramm natúr, cukor nélküli joghurt fogyasztása gátolja a fogak romlását, felveszi a harcot a fogínybetegségekkel szemben, és megszünteti a kellemetlen szájszagot. A hatás állítólag a készítményben található baktériumoknak, elsősorban a Lactobacillus bulgaricusnak, illetve a Streptococcus thermophilusnak köszönhető.

Káposzta, a fiatalító csodaszer

Két évtizeddel ezelőtt óriási népszerűsége volt a káposztaleveses-diétának. Ám a káposzta nemcsak fogyaszt, egyéb jótékony hatása is ismert. A savanyú káposztában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert és méregteleníti a szervezetet. Ezenkívül aminosav-tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a gyulladások ellen. Sőt, mivel magas az antioxidáns-tartalma, lassítja a sejtek öregedését, és a káros szabadgyökök megkötésében is fontos szerepe van. Így segít megőrizni a bőr szépségét, fiatalságát.

Fogyasszunk hetente legalább egy alkalommal valamilyen káposztás ételt: ez lehet édes, savanyú, lila vagy épp fehér. Arra azért ügyeljünk, hogy ha káposztás tésztát készítünk, akkor lehetőleg durum- vagy teljes kiőrlésű lisztből főzzük a tésztát, és csak mértékkel fogyasszuk.

Fotó: Adobestock