Címlapsztori Sztárok

Három éve gyászol Igaly Diána fia, Tamás: „Az élet sokszor kényszerítette padlóra, de mindig felállt”

Folytatjuk olimpikonjainkról szóló sorozatunkat. A mindig mosolygós és végtelenül szerény sportlövő az athéni játékok aranyérmese volt. A koronavírus áldozataként, 56 évesen hunyt el. Fiával, Czirják Tamással idézzük fel a legendás sportoló életútját.

Hosszú hónapokig szerveztük Tamással az interjút. Mint kiderült, a 38 éves fiatalember lelkileg még mindig nincs túl imádott édesanyja korai elvesztésén. „Nagyon kedves, szerethető és vidám ember volt. Édesanyám angyali természettel rendelkezett. Az élet sokszor kényszerítette padlóra, de mindig felállt a mélypontról. A humor és a küzdeni akarás átsegítette őt a nehézségeken” – mondja a néhai olimpikon fia. Tamás hároméves volt, amikor szülei elváltak.

„A barátság és a jó kapcsolat azonban megmaradt köztük. A közös nyaralások, együtt töltött ünnepek miatt úgy érzem, nem sérültem a döntésüktől.”

Angyali természetét mindenki kedvelte

Hobbija a kertészkedés volt

A magyar sportlövészet legeredményesebb versenyzője négy olimpián vett részt, és számtalan világ- és Európa-bajnokságon állt fel a dobogó legfelső fokára.

„Egyedül nevelt fel, de az élsport mellett is jutott ideje rám. Törődött, foglalkozott velem. Nagyon sok közös programunk volt: szerettünk a Budakeszi Vadasparkban kirándulni, a Városligetben és a Népligetben sétálni. Imádta a természetet, rendszeresen futott és kerékpározott. Hobbija a kertészkedés volt. Szabadidejében a törökbálinti kertjét gondozta, vagy a budaörsi koronglőtérre ültetett fákat és növényeket. Igényelte maga körül a szépet.”

Diána díjait a fia nagy becsben tartja

Diána mindent a szüleitől tanult

Tamást szerénységre nevelte az édesanyja. „Nagyon büszke voltam az olimpiai bajnok anyukámra, de sosem kérkedtem vele. Próbáltunk a lehető leghétköznapibb életet élni. Reggelente elvitt az iskolába, aztán ő ment edzésre, délután pedig értem jött, és onnantól kezdve általában együtt voltunk. Segített a tanulásban, és meleg vacsora is került az asztalra. Gyerekként nem tűnt fel, de utólag nem is értem, hogyan jutott mindenre ideje. Ő nemcsak a sportágában nyújtott kimagasló teljesítményt, de otthon is maximálisan helytállt, mindig gondoskodott rólam. Az olimpiai versenyekre nem kísértem el, mert olyankor százszázalékosan csak a versenyre összpontosított. A tévé előtt ülve szurkoltam neki. Fantasztikus érzés volt, amikor először Sydney-ben bronzérmes lett, majd négy évvel később, az athéni olimpiáról már aranyéremmel jött haza. Mindig hozott nekem egy-két kedves játékot vagy az adott országra jellemző tárgyat.”

Tamás devops engineer, vagyis informatikus-programozóként dolgozik egy nagyvállalatnál. „Anyukám szabad kezet adott, nem erőltette, hogy én is a koronglövészetet válasszam. Az élsport rengeteg lemondással jár, és próbált tudatosan távolt tartani tőle. Az ő szülei, vagyis az én nagyszüleim is eredményes sportlövészek voltak. Kezdetben az édesapja volt az edzője, később az édesanyja készítette fel a versenyekre. Nagyon sokat köszönhetett nekik, mindig büszkén vallotta, hogy a szüleitől tanult mindent.”

Tamás nagyon sajnálja, hogy édesanyja nem élhette meg az unokája születését

Nem érhette meg unokája születését

Tamás nős ember. 2020 nyarán vette feleségül Csillát. „Az esküvőnk fantasztikusan sikerült. Anyukám boldog volt, hogy megtaláltam életem párját, mert nagyon kedvelte a menyét. Azt is várta, hogy bővüljön a családunk, és unokája szülessen. Szeretett volna nagymama lenni. Értett a gyerekek nyelvén, hiszen saját tanítványai is voltak, akiket az édesapjáról, Igaly Józsefről elnevezett lövészklubban oktatott.”

De sajnos a koronavírus-járvány keresztülhúzta a sportolónő számítását. „Anyu elkapta a Covidot, és egyre rosszabbul lett otthon. Egy hét után bekerült a kórházba, majd egyik napról a másikra lélegeztetőgépre tették. Akkoriban látogatási tilalom volt, én is csak egyetlenegyszer mehettem be hozzá, de már nem volt olyan állapotban, hogy beszélni tudjunk. A családunkat teljesen letaglózta édesanyám váratlan elvesztése. Rendszeresen sportolt, egészségesen élt, nem dohányzott. Nem értettük, hogyan fordulhatott elő éppen vele ez a tragédia. A sors nagyon kegyetlen volt vele” – mondja a könnyeivel küszködve a fiatalember.

Egy igazi hős volt a kiváló sportlövő

A legendás olimpiai bajnok, Igaly Diána 2021 áprilisában hunyt el. Másfél évvel később pedig megszületett Tamás kisfia, Milán.

„Sokszor eszembe jut, hogy anyukám milyen boldog lenne, ha látná az unokáját. Amikor a  fiam nagyobb lesz, sokat mesélek majd neki a kivételes tehetségű nagymamájáról. Fényképekről már ismeri. Biztos vagyok benne, hogy a koronglövészettel is megismertetjük Milánt. Ha pedig versenyzésre adná a fejét, teljes mellszélességgel támogatni fogjuk.”

Anya és fia a boldog békeidőkben

Tamás nagyon sok képet őriz az édesanyjáról a mobiltelefonján. Egyik kedvence éppen az, amelyiket a Meglepetés fotósa készített kettőjükről 24 évvel ezelőtt. A fiú akkor 14 éves volt, Diána pedig a sydney-i olimpia hőse. A fotó egy budaörsi cukrászdában készült a boldog békeidőkben, 2000 nyarán.

Fotó: Ambrus Marcsi, AFP/Roberto Schmidt, Karizs Tamás, Getty images, Archív