Címlapsztori Sztárok

Szikora Robi az Azariah-jelenségről: „Nem lehet számonkérni a mai zenészektől, hogy mutassanak pár akkordot”

Még csak 22 éves, de korosztálytól függetlenül mindenki róla beszél. Egyedülálló módon, három egymást követő napon megtöltötte az ország legnagyobb stadionját, a Puskás Arénát. Szikora Robit kérdeztük, mit szól az üstökösként berobbanó sráchoz?

Ki is ez a fiú?

Baukó Attila néven látta meg a napvilágot. Elvált szülők gyermeke, édesapja Németországban dolgozott autószerelőként, édesanyja katonatiszt. Egy újpalotai panellakásban nőtt fel, ahol nagypapája is velük élt. Zenei képzettség nélkül robbant be a köztudatba, mindössze három órát járt énektanárhoz, autodidakta módon sajátította el az éneklést, a gitározást és a produceri feladatokat. 2019-ben jelentette meg első szerzeményét. Azóta a karrierje egyenesen ível felfelé.

Szikora Robi: „Ma nem kell napi 8 órát gyakorolni”

Az énekes két évvel ezelőtt nagy sikert aratott a VALMAR-ral. Az Úristen, ki ez a lány? című közös slágerük nagyot szólt, a mai generáció is megszerette Szikora Róbertet.

„Tavaly a VALMAR durrant nagyot egy pillanat alatt, idén Azahriah, majd mindenki bizonyítja a szakmában, meddig bírja. Az R-GO és a Hungária 45 év után is érték maradt. A mai zenében is nagyon sok jó van. Ha a régi zenészek fanyalognak, az ő bajuk, én azt mondom, hajrá, nyomassa mindenki! Mi ahhoz szoktunk hozzá, hogy régen milyen nehéz volt, aki ezt nem élte át, nincs mihez viszonyítania. Nem az tehet róla, aki ebből erényt kovácsol. Nem lehet számonkérni a mai zenészektől, hogy mutassanak pár akkordot és tegyenek le zenei vizsgákat, nem azt a világot éljük, hogy naponta nyolc órát gyakorolnak. Bekapcsolják a mesterséges intelligenciát, ami segít a dalszövegírásban és a hangzásvilágban, ma már nem lehet tudni, ki van pontosan a dal mögött. Megváltoztak az elvárások” – fejtette ki véleményét ­Szikora Róbert.

Fotó: Schumy Csaba