Címlapsztori Sztár

Édesanyjára emlékezik Görbe Nóra: „Bárcsak örököltem volna a szép keblét”

Anya és lánya nagyon sokban hasonlítottak egymásra, de a színésznő nagy szívfájdalmára egyvalamiben mégsem.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. A színésznő édesanyja, Megyeri Éva 2023-ban hunyt el.

„Irodalmi esteken szerepelt”

„Anyukám rendszeresen szavalt, irodalmi esteken lépett fel. 40 évig pedagógusként dolgozott, és 15 évig volt nevelőotthon-igazgató. Amikor bejelentettem, hogy színésznő leszek, nem örült, jobban szerette volna, ha rendes foglalkozást választok. A lányom, Anna sokat szerepelt iskoláskorában. Ma a vers-, dalszöveg-forgatókönyvírásnak hódol, a kamera másik oldalán dolgozik. Marci fiam sose szeretett szerepelni: számára a komputergrafikai munkák adnak örömöt.”

Együtt moziztak

„Mindketten könyvmolyok vagyunk, rengeteget olvasunk és szeretünk tanulni, én még emellé mozimániás is vagyok, anyukámat hurcolom magammal vetítésekre. Így néha kénytelen olyan filmeket is megnézni, amikre sosem ülne be.”

Görbe Nóra édesanyja pedagógus volt

Fiatalon esett teherbe

„Anyukám a bölcsészkar első évében esett teherbe velem, ezért eltanácsolták az egyetemről. 19 évesen szült engem, kicsattanóan egészséges, ropogós fiatal lány volt. Én egyke vagyok, de nekem két gyerekem született. 27 és 33 éves koromban. ”

Nádszál derék és sötét haj

„Magasságunk és csontozatunk nagyon hasonló, de én apukám vékony szálú barna haját örököltem, és vonásaimban is inkább ő rá emlékeztetek. Anyukám egyébként dús, fekete hajkoronával, nádszál derékkal és jelentős kebellel rendelkezett. Nagy szívfájdalmam, hogy a mellméretét nem örököltem.”

„Megtanított horgolni”

„Anyu tanított meg kötni, horgolni, hímezni, nagyon ügyes keze van. Ösztönzött az állandó tanulásra, kitartásra nevelt és a minden körülmények közötti helytállásra. Remélem, jó diákja vagyok.”

Szarvasi disznótoros

„Óriási szerencsénkre nem vagyunk hízékonyak, mert ha a gyerekkorom étkezését tekintjük, annak alapját a szarvasi disznótor jelentette, amit mindketten imádtunk. A házi kolbász, oldalas és szalonna, tepertő, ezek voltak a kedvenceink. A mai napig keresem azokat az ízeket, de nagyon ritkán találok hasonlót, talán a markánsabb fűszerezés hiányzik. Mivel Anna vega, Marci pedig húst hússal eszik, abból viszont sokat, meg kellett tanulnom a kettő közötti palettán minél fantáziadúsabb ételeket készíteni.”

Fotó: Archív, tv2