Címlapsztori Sztár

Édesapjára emlékezik Juhász Jácint fia, Csaba: „Apám önmagában tépelődő alkat volt”

Idén 25 éve, hogy Juhász Jácint elment. A szomorú évforduló apropóján a kisebbik fiával, Csabával emlékezünk a legendás színészre, aki sokak számára örök rejtély maradt.

A 60-as és a 70-es években az egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színész volt. Férfias megjelenésű, szálkás izomzatú és kellemes orgánumú. „A rendező Jancsó Miklós nagyon szeretett apámmal dolgozni, több sikeres filmjében jelentős szerepet osztott rá. Akkoriban az emberek még néztek magyar filmeket a mozikban és a tévében. Amikor én kisgyerek voltam, apám a fénykorát élte. A Vivát, Benyovszky! sorozat főszerepe miatt nem tudtunk úgy kimenni az utcára, hogy ne szólították volna meg az emberek. A hírnév azonban nem járt együtt gazdagsággal. Egy piros Zsiguli volt az összes luxusunk” – árulja el nevetve Juhász Csaba.

A színész a szüleivel Mogyoródon

Tanár-diák szerelemből nősült

A színésznek az első házasságából, Létay Klári zongoraművésznőtől születtek a fiai, Attila és Csaba.

„Édesapánk a  színművészetire járt, amikor beleszeretett édesanyánkba, aki csak három évvel volt idősebb nála, és énekelni tanította a főiskolán. A tanár-diák szerelemből házasság lett. 1966-ban megszületett a bátyám, 1971-ben pedig én. Hatéves voltam, amikor a szüleink elváltak, s onnantól kezdve szinte csak vasárnaponként láttuk őt. Nagyon sokat dolgozott, de néhány filmforgatásra és színházi előadásra elvitt minket. Szeretett focizni is, jó volt, amikor együtt rúgtuk a labdát a pályán. Jóindulatú, segítőkész embernek ismertem meg, de volt benne egyfajta magányosságra való hajlam, önmagában tépelődő alkat volt. Néha nagy dumás is tudott lenni, de magáról nem szívesen beszélt. Pályatársaival, Koncz Gáborral, Kozák Andrással és Oszter Sándorral szoros barátságban állt. Oszter és felesége, Donatella egyszer át is jöttek hozzánk szilveszterezni.”

Világsztárral koncertezik a fia

Csaba a Boney M. gitárosa. Ez a kép New Yorkban készült az együttesről

Csaba sosem akart színész lenni, mert az iskolai ünnepségeken mindig neki kellett verset mondania a diákok előtt, és ez nyomasztotta. „A tanárok azt hitték, hogy én is szeretek szavalni, mint édesapám, de ez nem így volt. Később beleláttam abba is, hogy milyen kiszolgáltatott a művészi pálya. A rendszerváltás után apám már nem kapott a tehetségéhez méltó szerepeket. Új szelek fújtak, nem nagyon készültek magyar játékfilmek és tévéjátékok. Sokáig nem volt rendes bevétele, itthon mellőzötté vált. Önálló estjeivel lépett fel, és miután megtanult szlovákul, Pozsonyba járt forgatni szlovák filmeket.”

A színész villamosmérnöki diplomát szerzett fia, Csaba mégsem távolodott el teljesen a színpadtól. „Már gyerekként gitároztam, később a zene lett a szenvedélyem. A hétköznapi foglalkozásom mellett – egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom – a Cimbora együttesben játszom, illetve a The Sounds of Boney M. gitárosa vagyok, az élő koncertjeiken én is fellépek. A csapat énekesnője az a Sheyla Bonnick, aki a 70-es évek legelején a Boney M.-mel dolgozott. De a bátyám, Attila az igazi ász a családunkban. Háromdanos karatemester és nyelvzseni. Az angol, német, francia és orosz mellett japánul, arabul és törökül is beszél. Kiváló koponya.”

Nagy betegen sem ment el orvoshoz

Juhász Jácint a válása után még egyszer megnősült, és egy hosszabb ideig tartó élettársi kapcsolata is volt, de élete utolsó éveiben ismét visszatért a gyermekei anyjához, Klárihoz.

Csaba hatéves volt, amikor a szülei elváltak

„Örültem, hogy a szüleink újra egymásra találtak. Mindketten az ötvenes éveikben jártak, amikor ismét fellángolt köztük a szerelem. Sajnos a második boldog korszakuk nem tartott sokáig. Anyukánk váratlanul szívinfarktust kapott, és 1997-ben elhunyt. Aput lelkileg nagyon megviselte a gyász, ami testi tünetekben jelentkezett nála. Fájdalmai voltak, de nem ment el orvoshoz. Nagy betegen is dolgozott, egy kisebb szerepet játszott el a Napfény íze című filmben. A díszbemutatót már nem élte meg. Amikor bekerült a kórházba, már késő volt, nem tudtak segíteni rajta: áttétes rák volt a diagnózis. Csupán 55 évet élt.”

A testvérek, Attila és Csaba felnéznek édesapjukra, akiről a szülővárosában, Mogyoródon művelődési házat, könyvtárat és közteret is elneveztek. „Apám büszke volt a vidéki gyökereire, parasztgyereknek tartotta magát. Mogyoród akkoriban egy csendes kis falunak számított, nem gazdag településnek. Nagyon sok Juhász nevű ember lakott arrafelé, és azért kapta a szüleitől a különleges Jácint nevet, hogy a postás könnyen megtalálja…” – árulja el Csaba. A kézbesítő sajnos már nem visz Juhász Jácintnak levelet, de aki felkeresné a színművész végső nyughelyét, a mogyoródi temetőben megteheti.

Lányunokájából színésznő lett

Juhász Jácint 1999 januárjában halt meg. Csaba lánya, Jázmin ugyanaz év októberében született. Juhász Jázmin folytatja a nagypapája hivatását. Idén diplomázott a kaposvári egyetem színművészeti szakán. Hamarosan az RTL új napi sorozatában, a Pokoli rokonokban lesz látható.

Fotó: Ambrus Marcsi, Ilovszky Béla, Endrényi Egon, Arcanum/Film Színház Muzsika/Mönich László, Privát