Címlapsztori Sztár

Búcsúzás nélkül távozott Felföldi Anikó: sírba vitte gyermektelenségének kínzó titkát is

Fiatalkorában a lábai előtt hevertek a férfiak, ő mégis öt évtizeden át egyetlen férfit szeretett: Körmendi Vilmost. A színésznő arról sosem beszélt, hogy miért nem vállaltak közös gyereket.

Fiatalon olyan szép volt, hogy megállt a forgalom a körúton, amikor végigsétált rajta. Egy budapesti szépségversenyen fedezték fel, ahol második udvarhölgy lett. „Az 50-es évek szürke kommunizmusában én kilógtam a sorból. Túlságosan arisztokratikusnak tartották a megjelenésemet, akkoriban a paraszt- és munkás típusú karakterek voltak divatban a színpadon. A karrierem az Állatkertben indult, ott figyeltek fel rám, amikor részt vettem egy szépségversenyen. Évekig modellkedtem, statisztáltam, Tordai Terivel és Moór Mariann-nal jártunk forgatni, egymondatos szerepekkel indult a pályám” – nyilatkozta Felföldi Anikó, akit a ’60-as években itthon már a magyar Brigitte Bardot-ként könyveltek el.

Az Operettszínház csillaga volt

Postai bélyegen szerepelt

Eredetileg Anna volt a neve, de egy színházi rendező szerint sehogy sem illett hozzá. A legelső színi direktorom, Fejes István azt mondta: »Magának sem a műfaja, sem a külseje, sem a természete nem Annás! Javaslom, válasszuk a vidámabb Anikó nevet!« Így lettem Anikó. Mégis arra vagyok a legbüszkébb, hogy ez a keresztnév a színfalak mögött évek óta Ancsikára szelídült a meglepően sok szeretettől, amit a kollégáimtól kapok” – mesélte a Meglepetésnek egy korábbi interjúban. Felföldi Anikó több mint fél évszázadot töltött a Budapesti Operettszínházban. A zenés darabokban tündökölt. Fénykorában Galambos Erzsi és Lehoczky Zsuzsa mellett ő volt a harmadik nagy közönségkedvenc. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Magyar Posta bélyeget adott ki az arcképével. A kiadvány bevételének bizonyos százaléka pedig jótékony célra ment, az Ódry színészotthonban élő idős színészek sorsát hivatott könnyíteni.

Kócos hajjal ment vitorlázni

Kabos Lászlóval is sokszor szerepelt együtt

Anikó nagyon diszkréten kezelte a magánéletét. Férje, Körmendi Vilmos zeneszerző, karmester volt. 53 éven át tartó boldog házasságukból nem született közös gyermekük, de ennek okáról sosem beszéltek a nyilvánosság előtt. Egy biztos: a férje kérésére külön hálószobában aludtak. Anikó magának való ember volt, sokat olvasott, verseket írt. Az esztétika és a filozófia is érdekelte. Budavári otthonukban gobeline-ezéssel ütötte el a szabadidejét, és bohóc figurákat gyűjtött, amiket antik vitrines szekrényekben őrzött. A színházban díva volt, de magánemberként nagyon kevéssel beérte. Akkor volt boldog, amikor a friss levegőn tartózkodhatott.

„Miután minden elfoglaltságom »zárt osztályon« történik (színház, tv, szinkron, film) rettenetesen kívánom a szabad levegőt és vonzódom a szabad terekhez, ezért nyáron vitorlázom, télen síelek. Ha valaki találkozna velem Balaton valamelyik kikötőjében, igencsak meglepődne, hogyan nézek ki civilben: sportos ruhák, semmi smink, kócos ősz frizura” – árulta el nevetve a Meglepetés újságírójának. A fotózásra azért diszkréten kisminkelte magát és szép ruhába bújt, pontosan azt az elegáns nagyasszonyt hozta, akit a színpadon megtestesített.

Eredetileg Annának hívták, nem Anikónak

Összetört a férje elvesztésétől

Élete utolsó évei sok lemondással jártak. Súlyos beteg férjét ápolta, amikor pedig 2016-ban örökre elveszítette őt, a színésznő összetört a fájdalomtól. „Számomra Vili velem van, nem is ment el, még mindig jelen időben beszélek róla, annyira érzem a jelenlétét” – árulta el a megözvegyült sztár. A nyolcvanadik születésnapján a Budapesti Operettszínházban köszöntötték, Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében díszoklevelet adott át neki. „Valójában soha nem foglalkoztatott a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi” – mondta 2018-ban.

Imádott férjével, Körmendi Vilmossal

A művésznő váratlan halála megrázta a szakmát, mert élete végéig színpadon szerepelt, aktívan dolgozott. A szilvesztert együtt töltötte Galambos Erzsivel, jóízűen evett a kolléganője kocsonyájából. Pár nappal később a barátnőjének szóba hozta, hogy furcsán érzi magát, de szombat lévén nem akarja zavarni a háziorvosát. Két nap múlva rosszul lett, és tragikus hirtelenséggel 2020. január 7-én elhunyt.

Fotó: Fábián Olga, Förster Tamás, Mti, dfp, fortepan/Bauer Sándor, fortepan/Szalay Zoltán