Észtországban élnek a rokonai
Az énekesnő vidéken nőtt fel, de anyai ágon észt felmenőkkel rendelkezik. Rokonságának jelentős része az észt fővárosban, Tallinnban él.
„Sajnos a nagymamám tavaly ősszel, 99 évesen és 9 naposan örökre elaludt. Mindig nagyon szerettem meglátogatni őt, az észt gasztronómiával is megismertetett, számos receptet osztott meg velem. Az ottani konyha sokkal könnyebb, mint a magyar, mivel sok zöldségfélét és halat esznek, a genetikán túl talán ennek is köszönhető, hogy a nagymamám szép kort élt meg.
A fiammal idén nyáron is meglátogatjuk a rokonainkat, mert fontosnak tartom, hogy Máténak is kialakuljon a kötődése a gyökereihez, és megismerje az észt kultúrát. Nagyon örülnék, ha a nyelvet is megtanulná, mert valamennyire én is beszélem.
Szerintem a nagymamám is boldog lenne ott fent, ha látná, hogy továbbvisszük az észt hagyományokat.”
Ez is érdekelhet: Évek óta gyászolja édesanyját Mc Ducky: „Nem volt előjele a tragédiának, örökre elaludt”
Kati édesanyja leginkább a hagyományos magyar konyhát vitte sokáig, mivel magyar anyósától tanulta a főzés alapjait. Ezért Kati csak felnőttként figyelt fel az észt konyhára.
„Édesapám építészmérnöknek tanult itthon, Magyarországon, édesanyám pedig gazdasági szakon Észtországban, és egy lengyel építőtáborban találkoztak a hetvenes években. Az esküvőt Tallinnban tartották, én 1978-ban már Magyarországon születtem, mert a szüleim úgy döntöttek, itt kezdenek közös életet. A távolság ellenére a nagybátyám, az unokatestvéreim, a nagymamám és az anyukám egész családja fontos részei az életünknek. Évente egyszer utazunk a rokonokhoz, és ilyenkor több hetet töltünk Észtországban” – mesélte korábban a Storynak.
Két éve így mesélt a nagyiról
„A reggeli tornája még mindig az, hogy a negyedik emeleten lévő lakásából egyedül lesétál a postaládáig az aznapi újságért, és vissza. A genetikája minden bizonnyal szerencsés, de az észtek étkezése is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen szép kort érhet meg. A hagyományos észt konyha ugyanis jóval könnyedebb ételeket tartalmaz, mint a magyar. Sokféle salátát esznek – nekem a céklásak a kedvenceim.
Van, hogy fokhagymával, majonézes tejföllel keverik, van, hogy sajttal, lila hagymával, de híres a rosoljé, az egyik fajta krumplisaláta is, amelybe céklát és heringet is tesznek. Tallinnban, ahol él, a Balti-tenger közelsége miatt egyéb tengeri halak is jóval gyakrabban kerülnek az észtek asztalára. Húsokat, kolbászokat ők is esznek, azoknak mégis egész más a fűszerezése. Melléjük párolt zöldséget fogyasztanak, de leveseket – érdekes módon – ritkábban főznek.
A rénszarvas az észt gasztronómia egyik különleges eleme, az ebből készült húsleves nagyon finom. Nekem azonban a desszertjeik is nagy kedvenceim. A barátaim, de még a Sztárban Sztár leszek! munkatársai is tudják, hogy a vakációm után azért is érdemes velem találkozni, mert többdoboznyi túrórudit hozok Észtországból, amit előszeretettel osztogatok.
Annak ellenére, hogy mi hungarikumként tekintünk a saját desszertünkre, szerintem az észt lepipálja az itthonit. Picit rövidebb, de vastagabb a forma vékony csokiréteggel és krémes túróval, számtalan ízben. De a kardamomos kalácsot és az észt mézeskalácsot, a piparkookot, ami az itthon megszokottnál ropogósabb, szintén imádom” – meséli.
Ez is érdekelhet: Még emlékszel, mi Dobó Kata eredeti neve és miért változtatta meg Andy Vajna miatt?
Fotó: archív