Divat

Nappali és éjszakai bőrtáplálás: miben más tulajdonképpen a kétféle krém?

Napközben aktívan élünk, éjszaka pihenünk. De nemcsak testünk, bőrünk is hasonlóan működik. Ezért igényel két különbözőféle ápolást. Figyeljünk erre, szépségünk érdekében!

Nappal óvunk és védekezünk

A nappali kozmetikumok sokkal könnyebbek, gyorsabban felszívódnak, pótolják a bőrből a hiányzó anyagokat. A nappali ápolás elsősorban a védelemről szól. Óvjuk bőrünket, hogy ne szárítsa ki a nap és a szél. Ezek a készítmények UV-szűrőt is tartalmaznak, amire éjszaka, alvás közben egyáltalán nincs szükségünk. Ilyenkor tavasszal azonban, amikor a téli hideg és zord időjárás, a vitaminhiány megviselte a szervezetünket, érdemes a nappali ápoláshoz is kicsit zsírosabb, testesebb krémet választanunk. Főleg, ha sokat vagyunk a szabadban, még alaposabban kenjük be az arcunkat.

„Fontos azonban, hogy a krémünkben lévő zsíranyag ne paraffin legyen. Ez ugyanis gátolja a bőrlégzést, és hosszabb távon inkább kiszárítja a bőrt. Törekedjünk arra, hogy nappali krémünk tápláló olajokat tartalmazzon, például jojobaolajat, vitaminokban gazdag avokádóolajat vagy az ekcémára is kiváló sheavajat” – tanácsolja Rácz Annamária kozmetikus.

Éjszaka tápláljuk

A pihentető alvás a bőr regenerálódásában is óriási szerepet kap. Éjjel a bőrsejtek újraépülnek, fogékonyabbak a különböző hatóanyagok befogadására. Ilyenkor nem kell állandóan védekeznie a környezeti támadások ellen. Éjszaka a bőr vérkeringése élénkebb, felgyorsul az anyagcsere és az oxigénfelhasználás is. Az éjszakai krémek sűrűbbek, hatóanyagaik a mélyebb rétegekbe is eljutnak, jobban serkentik a sejtek megújulását.

Tipp: Érdemes lefekvés előtt fél órával már felkenni az éjszakai krémet, hogy ne a párnahuzatra kenődjön. Ami 10-15 perc alatt nem szívódott fel, azt óvatosan töröljük le, mert a túl vastag krém a bőr légzését akadályozhatja.

Jó tudni! Egy jó éjszakai krém tartalmazhat: hialuronsavat, Q10-koenzimet, A- (retinol), C- és E-vitamint, aminosavakat, AHA gyümölcssavakat, antioxidánsokat, kollagéneket.

Amit sem reggel, sem este nem szabad elfelejtenünk:

1. Először alaposan mosakodjunk meg langyos vízzel.

2.Ezután használjunk illatanyagoktól és színezékektől mentes lemosót. A szappant, illetve az antibakteriális vegyületeket is tartalmazó készítményeket kerüljük, mert erősen szárítanak. A száraz arcbőrre használjunk tisztító arctejet és alkoholmentes tonikot, mely helyreállítja a bőr pH-értékét, és felfrissíti azt.

3.Zsíros bőrűeknek készülnek az arctisztító zselék, ezek eltávolítják a szennyeződéseket, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásuk is van.

4.Kéthetente érdemes arcradírozni, így eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket.

5.Az alapos tisztítás után jöhet a megfelelő nappali vagy éjszakai krém használata.

6.Krémezéskor kerüljük a szem környékét. Az arc közepéről indulva egyenletesen oszlassuk el a krémet. Könnyedén masszírozzuk be, ne dörzsöljük bele!

Fontos a bőrtípus!

NORMÁL: Életkortól függetlenül a a puhaság és a telt arcbőr jellemző, néhány mitesszer látszik
az orron vagy az állon.

SZÁRAZ: Általában vízhiányos, de a szárazság oka a zsírhiány is lehet. A vízhiányos bőrre fejlesztett krémek gazdagabbak, nagyobb vízmegkötő hatásuk van, a zsírhiányosok számára pedig a tápláló, regeneráló testes krém a legalkalmasabb.

ZSÍROS: A nagy, jól látható, telített pórusok jellemzők, mitesszerekkel az orron, az állon vagy az orcákon, tapintása olajos, nekik a zselés, vizes alapú krémek segítenek.

KOMBINÁLT: Az orcák puhák és szárazabbak, a homlok, az orr, az áll pedig zsírosabb.

PROBLÉMÁS: Gyakori a pattanás, a mitesszer, a piros, duzzadt foltok, de sokszor a pattanások helye is megmarad.

ÉRZÉKENY: Külsőre a száraz bőrre hasonlít, hámló vagy vöröses foltok lehetnek rajta, melyek bizonyos fűszerektől, vegyi anyagoktól, kozmetikumoktól vagy akár a stressz hatására jelennek meg. Sajnos csak kellő tapasztalatszerzés során derül ki, mi váltja ki a bőrirritációt, de a sok kísérletezés sem tesz jót a bőrnek, ezért igyekezzünk jó minőségű, ám minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazó terméket választani.

Fotó: shutterstock