Divat

Kis üvegben nagy erő: erre valók a bőrszépítő szérumok és így kell használni őket

Az arcszérum nem csak egy plusz termék a polcunkon, sokkal inkább a látványos hatás biztosítéka. De kinek, miért és hogyan érdemes alkalmaznia az extra ápolásért?

A tisztítás, a hidratálás és a nappali fényvédelem a bőrápolás kötelező és elmaradhatatlan elemei, ezek nélkül nincs szép és egészséges bőr. Ám ha szeretnénk az arcunk simaságát, rugalmasságát, üdeségét, fiatalos kinézetét a lehető legtovább megőrizni, akkor mellettük jól jöhet egy hatóanyagokban gazdag szérum is.

Mire jó és mire nem?

Feszes, hamvas ifjúkorunkban még nem érezzük szükségét ilyesminek (és nem is kell sok termékkel túlterhelni a fiatal arcbőrt), ám ahogy múlik az idő, jól jöhet az extra ápolás és táplálás. A hidratálókrém ugyanis nem feltétlenül tud mindent biztosítani, amire az arcnak szüksége van. Amíg a nappali vagy éjszakai hidratáló ápolókrém az alapvető nedvességpótlásról, a pH-egyensúlyról és a védelemről gondoskodik, a koncentrált hatóanyag-tartalmú szérumok speciális bőrproblémák vagy bőrállapotok támogatására ideálisak. Tehát nem önmagukban kell használni őket, mellettük mindig szükség van a megszokott arcápoló készítményünkre is.

Megelőzni könnyebb, mint eltüntetni

Az általában folyékony vagy nagyon lágy, folyósan gélszerű állagú szérumok nagy mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat és célzottan ápoló összetevőket. Segíthetnek például a bőr vízhiányán, jót tehetnek a zsíros, problémás bőrfelületnek, bevethetjük őket pattanások esetén, de akkor is, ha a pigmentfoltok ellen szeretnénk küzdeni, vagy épp a ráncainkat csökkentenénk. És persze a megelőzésről se feledkezzünk meg, mert arra is kiválóak – érdemes észben tartani, hogy például az öregedés jeleit sokkal hatékonyabban lehet megelőzni, vagy a megjelenésüket lelassítani, mint utóbb eltüntetni őket. A koncentrált hatóanyag-tartalmú szérumok rövidebb idő alatt és látványosabban javíthatnak a bőrproblémákon, mint egy szimpla arcápoló.

Válasszuk a célunkhoz illőt!

Míg a hidratálókrémet alapvetően a bőrtípushoz érdemes kiválasztani, a szérumnál inkább a bőr aktuális állapotát, tüneteit, illetve a bőrápolási célunkat jó szem előtt tartani. Használhatunk az adott problémára vagy célra készített, úgynevezett multiszérumot is, amely a megfelelő hatóanyagok kombinációját tartalmazza. Haladó bőrápolók pedig egy-egy hatóanyagot nagy mennyiségben tartalmazó, úgynevezett monoszérumot is kereshetnek – ehhez azonban alaposan meg kell ismerni az összetevőket. Íme, néhány támpont, amely segíthet a választásban.

• Ha ragyogó, üde, feszes bőrt szeretnénk, érdemes kipróbálni például egy C-vitaminos szérumot, vagy keressük a ragyogásfokozó, glow jelölést a csomagoláson.

• A bőr hidratáltságának növelésére, az apró ráncok kisimítására rendkívül hatékonyak lehetnek a hialuronsavas termékek (hyaluronic acid vagy HA néven is megtalálhatjuk az összetevők között, valamint a filler kifejezés is gyakran erre utal).

• Pattanások ellen jók lehetnek az enyhe hámlasztó hatású savakat, AHA- és BHA-savakat tartalmazó változatok, valamint a speciális retinolos vagy niacinamidos, azelainsavas, cinktartalmú termékek. Kereshetjük az anti-blemish jelölést is.

• Ráncok csökkentésére igazi sztárösszetevő a retinol, megelőzésre kombinált szérum javasolt, például hialuronsavval, kollagéntermelést fokozó C-vitaminnal és peptidekkel. Nagyon hatékonyak lehetnek az antioxidánsokat (a C-vitamin mellett például E-vitamint, ferulasavat, béta-karotint, zöld tea vagy gránátalma kivonatát) tartalmazó szérumok is. És ne feledkezzünk meg az AHA-savas készítményekről sem. Ha nem az összetevőket figyeljük, akkor segíthet az anti-wrinkle vagy az anti-aging jelölés.

• Pigmentfoltok ellen jó eséllyel bevethetők egyrészt a nagy márkák saját kutatásai során előállított speciális, szabadalmaztatott összetevők – keressük az anti-pigment feliratot a termékeken. A hatóanyagok közül az AHA-savak, a retinoidok, a C-vitamin, a nia­cinamid, az azelainsav, az arbutin.

• Száraz, könnyen ráncosodó arcbőrre megfelelőek például a peptid- és ceramidtartalmú szérumok és persze a hialuronsav.

Használjuk jól!

Ahhoz, hogy a kiválasztott szérumból a lehető legtöbbet hozhassuk ki, az alábbi szabályokat érdemes betartani:
✔ Mindig arctisztítás után alkalmazzuk őket.
✔ Aki használ arctonikot, azt a szérum előtt vigye fel.
✔ Előbb a szérumot, majd a hidratálókrémet kenjük fel a bőrünkre.
✔ Finom, simító-masszírozó mozdulatokkal oszlassuk el.
✔ Ha van rá időnk, várhatunk egy keveset a teljes beszívódásig, mielőtt bekrémeznénk magunkat.
✔ Figyeljünk rá, hogy bizonyos szérumokat (például a ránctalanító hatású retinolos vagy a hámlasztó hatású, AHA-savat tartalmazó termékeket) csak este ajánlott használni. A hidratáló hialuronsavas vagy ragyogásfokozó C-vitaminos termékek viszont fantasztikusan hatnak a bőrre reggel.

Fotó: adobestock