Divat

A tartós barnaság titka: 5 trükk, hogy még ősszel is lássák, mennyit nyaraltunk

Őrizzük meg minél tovább a nyaralás, a nyári feltöltődés emlékét a bőrünkön is. Hogyan érhetjük el, hogy a napcsókolta színünk a lehető legtovább tartson?

A bőrünk akkor is kap nyáron egy kis bronz- vagy aranybarna árnyalatot, ha egyébként odafigyelve alkalmazzuk a fényvédőket. Sokszor azonban idő előtt kifakul, megkopik, esetleg hámlás miatt foltossá válik ez a tónus. Néhány következetes lépéssel azonban megelőzhetjük, és sokáig gyönyörködhetünk egyenletes, nyári bőrszínünkben.

1. Folytassuk a fényvédelmet!

A nyár utolsó vagy az ősz első napjaiban is lehet még részünk kánikulában, verőfényes napsütésben – és bizony le is éghetünk. Fontos, hogy ilyenkor is használjunk rendszeresen fényvédőt, ne akarjunk még az utolsó „napozós napokon” ráerősíteni a barna bőrszínre. A fokozatosan, naptej használata mellett elért barnaság sokkal tartósabb, mint ami túlzásba vitt napfürdő utáni bőrpír, netán leégés mellett alakul ki. Ráadásul egy utolsó pillanatos napégés után valószínűleg gyorsan lehámlunk, vagyis így éppen a célunkkal ellentétes hatást érjük el.

  • Tipp: Most még elhasználhatjuk a nyaralásról maradt fényvédőt, ami amellett, hogy megvédi a  bőrünket, hidratálja is azt. Jövő nyárra nem érdemes eltenni a felbontott flakont, mert addig tönkremegy.

2. Töltődjünk nedvességgel!

A napozás utáni termékek amellett, hogy hűsítik és nyugtatják a bőrt, intenzíven pótolják a nedvességet – ez pedig segít megelőzni a hámlást és a bőrszín megfakulását. Nyugodtan vessük be testápolóként az after sun balzsamot, ezt is felesleges a következő szezonra tartogatni. De egy könnyű állagú, hialuronsavas, aloe verás vagy panthenolos hidratáló tej is tökéletesen megfelel erre a célra.

  • Tipp: Finoman krémezzük be vele magunkat, ne dörzsöljük erősen. A rendszeresség fontos, de a mennyiséget illetően nem kell túlzásba esni, figyeljük, mennyi hidratálót vesz fel kényelmesen a  bőrünk.

3. Legyünk gyengédek!

Tusolás, fürdés után is fontos, hogy kerüljük az erőteljes dörzsölést. Ha azt szeretnénk, hogy minél tartósabb legyen a bőrszínünk, akkor jó, ha nem dörgöljük magunkat szárazra a törülközővel, hanem csak finoman felitatjuk magunkról a vizet. A zuhany alatt is csak gyengéden szappanozzunk, és legyünk óvatosak, ha mosdószivacsot használunk.

  • Tipp: Hosszas fürdőzés helyett válasszuk a gyors, langyos zuhanyt. Utána finoman töröljük meg a bőrünket annyira, hogy kissé még nedves maradjon, és így vigyünk fel rá egy kis testolajat. Kellemesen puhává és hidratálttá teszi a bőrt.

4. Halasszuk a hámlasztást!

Egy ideig tegyünk félre mindent, ami gyorsítja a bőr felső hámrétegének leválását, lecserélődését. Vagyis várjunk néhány hetet a bőrradírozással, és a hámlasztó hatású AHA- vagy BHA-savakat tartalmazó termékeket is tegyük el későbbre. A száraz kefés masszázs is gyorsítja a bőr megújulását, tehát ha a barna bőrszín tartósabbá tétele a cél, akkor most egy időre mondjunk le róla.

  • Tipp: A szoros, durvább anyagú ruháinkat egy kis ideig ne viseljük, bátran hordjuk viszont azokat, amelyek a színükkel és a  szabásukkal kiemelik a lebarnult bőrünket. Próbálgassuk, melyik áll jobban: a vakító fehér, a  törtfehér, a csontszín, a finom bézs vagy akár a sárga, az élénkzöld, a piros vagy az üde világoskék.

5. Egyenletes tónus

Jó, ha továbbra is minél többet tartózkodunk a  szabadban – persze a fényvédelem szabályait ugyanúgy betartva, a déli órákat kerülve. Ilyenkor talán már nem barnulunk annyira intenzíven, de az így elért bőrszín üde, életteli lesz. Nem ajánlatos viszont szolá­riumozással biztosítani a barnaságot: a gépekben kapott UV-dózis hozzájárulhat a bőr öregedéséhez és növeli a bőrproblémák kockázatát. Biztonságosabb alternatívát jelenthetnek az önbarnító termékek – jó, ha a fokozatosan barnító vagy a barnaságot fenntartó testápolók közül választunk, ezeket nagyon egyszerű használni, és a hatásuk is természetes, nem feltűnő.

  • Tipp: Az intenzívebb barnítók használata előtt bőrradírozásra van szükség, ám a barnítós testápolóknál nem kell hámlasztani. A bőr hidratáltságát is biztosítják, ezért is jó, ha ezeket a termékeket választjuk.

Fotó: gettyimages