Egészség

Függőségeink hasznos oldala: mire jó a csodálatos csokoládé és az éltető bor?

Van akinek egy kis csoki, van akinek egy pohárka vörösbor kell, hogy a napja tökéletes legyen. Ne legyen emiatt lelkifurdalásunk, hiszen függőségeinknek sok hasznos oldala is van.

Csodálatos csokoládé

„Bátran együnk egy szelet jó minőségű étcsokoládét” – mondja szakértőnk, dr. Lelbach Ádám belgyógyász szakorvos. „Ha nem visszük túlzásba, akkor olyan természetes anyagot juttathatunk a szervezetünkbe, amely jótékony hatású és finom is.”

„A kakaóbab több száz kémiai összetevőt tartalmaz, köztük számos, az egészségre jó hatású flavonoidot, melyek antioxidáns hatása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, javíthatja a vérnyomásértéket, sőt, még a vércukorszintre is jó hatással lehet. Emellett csökkentheti a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának kockázatát is” – sorolja tovább a csokievés jó hatásait dr. Lelbach.

„A csoki okozta örömért a csokoládéban lévő dopaminmolekula is felelős, mely egyben az agysejtek közötti információátvitelt is segíti.”

Tudta?
Sokan hiszik, hogy a valódi, fekete kakaó nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, de ez nem igaz. Egy csészényi kakaóban mindössze 5 mg koffein található, míg egy csésze kávéban 130–200 mg.

3 érv a csokoládéevés mellett:

1. Jót tesz a bőrnek

A tiszta, keserű étcsoki magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amik kifejezetten jót tesznek a bőrnek. Tévhit, hogy pattanásokat okoz, az csak a cukorral és tejporral dúsított változatokra igaz.

2. Javítja a koleszterinszintet

A jó minőségű csokiban található kakaóvaj kifejezetten jót tesz a koleszterinszintnek. Az étcsoki ráadásul fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, például vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot. Ezek mind hozzájárulnak az izmok, ízületek és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

3. Szellemileg frissen tart

Az étcsokoládé magas flavonoidtartalma serkenti az agyi véráramlást, ezért aki minden nap megeszik egy kis darabkát, az időskorára kisebb valószínűséggel veszít szellemi frissességéből.

Kinek nem szabad?

Nem minden csokoládé egyforma. Sajnos a felsorolt áldásos hatások csak a minimum 60 százalék kakaóvajat tartalmazó étcsokoládékra érvényesek.

Van, aki a sok pozitívum ellenére sem élvezheti felhőtlenül a csokoládéevés örömeit – figyelmeztet dr. Lelbach Ádám. Ritkán és akkor is mértékkel egyen csokoládét:

● aki migrénre hajlamos
● aki depresszió elleni gyógyszert szed
● akinek reflux betegsége van
● aki fogyókúrázik
● aki nagyon nagy stressznek van kitéve

Borban az egészség?

„A bor kis mennyiségben egészséges lehet” – mondja dr. Leblach Ádám. „Egyes kutatások összefüggéseket mutattak ki a kismennyiségű vörösborivás – nem több mint 7 dl hetente – és a prosztatarák előfordulásának csökkenése között. Ennek okát pontosan nem ismerik, de vannak, akik a vörösborban található flavonoidokkal és a rezveratrol nevű anyaggal magyarázzák, azok antioxidáns hatása miatt. A szívinfarktus, szélütés, cukorbetegség és szíveredetű halálozás gyakoriságát is csökkentheti.”

Legjobb, ha evés előtt vagy közben borozunk. A bor ugyanis serkenti a nyál- és gyomorsavelválasztást, ami megkönnyíti az emésztést, és optimálissá teszi az epehólyag és a hasnyálmirigy működését.

Titokban tartanák a jó hatásokat

„Az orvosok véleménye megoszlik arról, hogy a bor és a kismennyiségű alkoholfogyasztás jótékony hatásairól milyen formában tájékoztassák a közvéleményt, ami nem véletlen” – magyarázta dr. Lelbach. „A kis mennyiséget ugyanis az emberek hajlamosak rugalmasan értelmezni, márpedig ha valaki túllépi a fenti határt, nagy károsodást okozhat az egészségében. Emellett vannak olyan betegségek (pl. egyes gyomorbetegségek és neuro-pszichiátriai problémák) amelyek mellett kifejezetten nem javasolt alkoholt inni. Ugyanez vonatkozik bizonyos gyógyszerek szedésére is, amelyek alkohollal keveredve súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Legjobb minden esetben szakorvossal megbeszélni a dolgot.”

Tudta?
Tévhit, hogy csak a vörösbornak van egészségvédő hatása, a fehérborban ugyanúgy megtalálhatóak a jótékony ásványi anyagok, vitaminok és polifenolok. Igaz, utóbbiból kevesebb, mint a vörösben, viszont magasabb savtartalma miatt a fehérbor alkalmas a gyomorsavhiánnyal járó betegségek kezelésére is.

3 érv a borozgatás mellett:

1. Véd a csontritkulás ellen

A bor lassítja a csontok és az ízületek kopását, és a csontritkulás ellen is véd. Ezenkívül gyulladásgátló és a sebgyógyulást serkentő hatása is van.

2. Védi az emésztőrendszert

Erősíti az immunrendszert, és elpusztítja a bélben megtelepedő baktériumok és vírusok egy részét, köztük a hepatitis A-vírust is.

3. Tovább élünk tőle

A benne lévő flavonoidoknak köszönhetően a bor lassítja az öregedési folyamatokat és növeli az élethosszt.

Kinek nem szabad?

● akinek májbetegsége van
● akinek pajzsmirigyproblémái vannak
● aki migrénre hajlamos

Fotó: pexels