Egészség

Korpás haj kezelése házilag: a legjobb tippek és trükkök a mesterfodrásztól

Látványra is kellemetlen a vállra, ruhára lehulló korpa, ráadásul viszketéssel és egyéb kellemetlenségekkel is társulhat. Ne törődjünk bele, ha bennünket is érint a probléma! Hogy milyen megoldások léteznek rá, arról a szakembert kérdeztük.

Ahogy az arcunkon vagy a testünkön, úgy a hajjal fedett részen is folyamatosan újul meg a bőrünk: az alsó rétegben keletkeznek az új sejtek, a felső réteg elhal és „lekopik”. Ha ez nagyobb darabokban történik, azt látható hámlásnak érzékeljük. A korpásodás is tulajdonképpen egy rendellenes hámlás – hogy mi is történik ilyenkor pontosan, arról Ternyák Kata mesterfodrász, az Imagine szalon alapítója mesél.

„A korpásodás akkor jelentkezik, amikor a fejbőr egyensúlya felborul – magyarázza a szakértő. – Van, hogy a faggyútermelés erősödik fel túlságosan, és az is megesik, hogy a fejbőr vízháztartása borul fel, és emiatt a fejbőr védőrétege gyengül. Ez az egyensúlytalanság pedig a fejbőr mikrobiom-egyensúlyának felborulásához vezethet, vagyis egyes mikroorganizmusok kórosan elszaporodhatnak. A korpásodás esetén a Malassezia gomba az, amely túlszaporodik, mégpedig azért, mert a fejbőr egyensúlyának felborulása miatt a gomba szaporodási ciklusa 14 napról 7 napra csökken.”

Ha hajhullást vagy korpásodást tapasztalunk, ne ijedjünk meg, beszéljünk róla, bízzunk a fodrászunkban és kérjünk tőle segítséget, hogy valóban a megfelelő megoldást találhassuk meg.

Milyen típusú?

Kétfajta korpásodást lehet megkülönböztetni, de ezek valójában összefüggenek. „A korpa tulajdonképpen a felgyülemlett faggyúréteg, amely túl gyorsan termelődik, összeáll és lehámlik. Először általában a száraz korpásodás jelentkezik, ez az enyhébb »fokozat«. Könnyen eltávolítható, nem tapad a fejbőrhöz, legtöbbször a vállon, hajon vesszük észre, sok esetben nem túlságosan zavaró. Épp ezért sokan hajlamosak azt gondolni, hogy ezzel nem kell foglalkozni, elmúlik magától. Pedig, ha nem kezeljük, akkor a helyzet súlyosbodhat. A zsíros korpa már egy komolyabb jelenség, a mélyebb rétegekben jelentkezik a probléma. Az ilyen korpa sárgább, faggyúsabb, nehezen eltávolítható, nagyobb plakkokba áll össze, előfordul, hogy kellemetlen szaga is van. Ha nem kezeljük, a kellemetlenség fokozódhat, és a faggyú eltömítheti a hajszálak kivezető nyílását, ami miatt elhalhat a hajhagyma, a haj látványosan megritkulhat. Az erős zsíros korpásodáshoz nagyon hasonló a seborrheás dermatitisz, ami zsíros, megvastagodott, letapadt, hámló, viszkető foltokkal jár, amelyeknél fennáll a gyulladás vagy elfertőződés kockázata is, ezért ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni vele.”

Tüntessük el!

Rengetegféle termék kapható korpás hajra és fejbőrre – vajon melyiket érdemes választani? „Nagyon hasznos ilyen esetben a fodrászunktól segítséget kérni, ne szégyelljünk hozzá fordulni a problémával – javasolja a szakértő. – Ő a helyzet súlyosságától függően ajánl megfelelő készítményt, drogériában kaphatót vagy professzionálisat, esetleg a gyógyszertárba irányít, vagy ha szükséges, akkor bőrgyógyászhoz. Ami nagyon fontos, hogy ha letesszük a voksunkat egy termék mellett, akkor az adott termékcsalád minden tagját használjuk. Nem elég ugyanis csak a korpát eltávolítani samponnal vagy fejbőrradírral, és a gomba kiirtása sem hoz önmagában hosszú távú megoldást. Nagyon hatékonyak a hámlasztó hatású samponok, a szalicilsav abszolút top hatóanyag, de még másra is szükség van az egyensúly visszaállításához. Az irritált bőrt meg kell nyugtatni, hidratálni, visszaállítani az egyensúlyát például tonikkal, lágy szerkezetű, fejbőrre is használható balzsammal, pro- és prebiotikus készítményekkel. A hajmosás után, hajszárítás előtt pedig szérumok segíthetnek a fejbőr állapotának stabilizálásában, ugyanezek két hajmosás között is hozzájárulnak az egyensúly megtartásához. Természetesen a hajhossz ápolásáról sem szabad megfeledkezni.”

Amire figyeljünk

Sok mindennapi tényező járulhat hozzá ahhoz, hogy korpásodjon a fejbőrünk – igyekezzünk elkerülni őket.

• Stressz

• A fejbőr „megfázása” (például mert nyirkos hajjal mentünk ki a hidegbe)

• Vizes hajjal alvás

• Belső rendellenességek, a szervezet felborult egyensúlya

• Hormonális változások (kamaszkorban, változókorban gyakori)

• Nem a fejbőr állapotának megfelelő haj­ápolók használata

• Túl sok sampon használata, a hajápolók nem megfelelő kiöblítése

Fontos teendők, ha korpás a hajunk

A megfelelő ápolótermékek beszerzése és rendszeres használata mellett sok mindent tehetünk még, hogy a korpásodás megszűnjön, és ne is térjen vissza.

✔ A fejbőrünk aktuális állapota alapján válasszunk a sampont, ne a megszokás rabjai legyünk.
✔ A sampont mindig higítva használjuk.
✔ És nagyon alaposan öblítsünk ki a hajból minden ápolót langyos vízzel.
✔ Ne kapargassuk vagy dörzsöljük a fejbőrt, csak finoman masszírozzuk.
✔ A választott termékeket használjuk kitartóan, ne egyetlen alkalom után várjunk csodát.
✔ Ha bevált a kezelés, utána használjunk gyengéd, kíméletes, a fejbőrt nem irritáló sampont.
✔ Ne fésüljük túl erősen a hajat.
✔ Télen viseljünk természetes, jól szellőző anyagból készült sapkát, mert a befülledés kedvez a Malassezia gomba túlszaporodásának.
✔ Használjunk minél kevesebb hajformázó terméket.

Fotó: adobestock

Címkék: