Egészség

Filléres leveles zöld csökkenti a koleszterinszintet: méltatlanul keveset eszel belőle

Egy fűszernövényről van szó, amely alapfűszere volt a magyar konyhának, ma mégis keveset használjuk. Pedig főzelékekbe és levesekbe is kerülhetne belőle több.
sóska

Ha azt mondjuk sóska, biztos sokan lesznek, akik azonnal becsukják ezt a cikket, mert olvasni sem akarnak gyerekkorunk rettegett zöldségéről. Pedig a sóska valójában gyógy- és fűszernövény is lehet és egészségesebb, mint gondolnánk!

A sóska egy olyan leveles zöld- és fűszernövény, amely leginkább Közép- és Kelet-Ázsiában és a Földközi-tenger körüli országokban található meg. A sóskafűfélék családjába tartozó növénynek a leveleit használják fel a leggyakrabban – ezekben van az intenzív aroma és a sok vitamin.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint 100 g szárított sóska levélben található:

  • 272 kcal,
  • 6,73 g fehérje,
  • 45,7 g rost,
  • 5,91 g zsír,
  • 2130 mg kalcium,
  • 37,9 mg vas,
  • 377 mg magnézium,
  • 140 mg foszfor,
  • 1050 mg kálium,
  • 50 mg C-vitamin,
  • 1,81 mg B6-vitamin.

Egy evőkanál sóska (kb. 4,4 g) a következő napi mikrotápanyag-szükségletet biztosítja: 9 százalék kalcium, 9 százalék vas, 5 százalék B6-vitamin, 4 százalék magnézium és 3 százalék C-vitamin.

Ez is érdekelhet: Főzzünk jókat olcsón: spenót és sóska, ahogy a gyerekek is megeszik – 3 recept

A sóska gyógynövény

A sóska egy olyan gyógynövény, amelyet emésztési problémák kezelésére használnak, köszönhetően többek között flavonoidtartalmának, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet a méreganyagok eltávolításában is a szervezetből. Emellett több tanulmány is jelezte, hogy a gyógynövény, illetve a benne található specifikus polifenolok a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:  potenciálisan csökkentik a vércukorszintet, valamint a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét.

sóska
Filléres leveles zöld csökkenti a koleszterinszintet és erősít: méltatlanul keveset használod

Jellegzetes íz és illat

Ennek a gyógynövénynek nagyon jellegzetes íze és illata van. A pikáns íz enyhén fűszeres, és kesernyével kevert citromos ízt lehet felfedezni. Illatát tekintve a kakukkfűhöz hasonlítják egy csipetnyi citrommal kombinálva. Friss és szárított sóska egyaránt használható, és sikeresen helyettesíti a curryt és a kakukkfüvet. Ennek a fűszernövényfajtának a palántái néha megtalálhatók a boltokban, egy ablakba helyezve és jól gondozva biztosíthatja, hogy egész évben hozzáférjen ehhez az aromás, friss fűszernövényhez.

  • Ez a fűszernövény nagyon sokoldalú, és a világ minden táján felhasználható a konyhákban.
  • A legjobban illik a különböző húsokhoz, beleértve a baromfit, sertéshúst vagy halat.
  • Jó lehetőség a burgonyára, különösen a sült burgonyára szórni, hogy hangsúlyosabb aromát és ízt adjon neki. Pörköltekhez, zöldségsalátákhoz és levesekhez is adható.
  • Ha emésztési problémáink vannak, érdemes főzetet készíteni belőle. Egyszerűen tegyük a leveleket forró vízbe, fedjük le a csészét, és várjunk negyed órát. Az így elkészített italt naponta többször is meg lehet inni.

Forrás

Fotó: gettyimages