Keserű kakukktorma
A keserű kakukktorma magas C-vitamin tartalmú vadnövény. Támogatja a máj- és epefunkciót, valamint tisztító és emésztést segítő hatást is tulajdonítanak neki. Ősszel egész nap megtalálható nedves, tápanyagban gazdag, agyagos talajokon, erdei mocsarakban, árkok mentén és vízpartokon.
Ehető a levele: salátába, levesbe főzve vagy teaként felöntve.
Orvosi vízitorma – mindig friss
Az orvosi vízitorma előnye, hogy szinte egész évben nő. Tiszta tavak, patakok és források mellett nő, C-vitaminban gazdag, tisztítja a vért, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatású.
Íze kellemesen csípős és enyhén savanykás, salátába vagy kenyérre kenhető krémekhez ideális. Frissen használjuk, hogy megőrizze hatóanyagait.

Ez is érdekelhet
Pénzlevelű lizinka – savanykás salátakiegészítő
- Sok káliumot, szilíciumot, cserző- és nyálkaanyagot tartalmaz, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású.
- Ősszel nedves talajokon, árkok mentén, vízpartokon vagy bokros helyeken nő.
- A levele enyhén savanykás, salátában vagy fűszerként használható.
Földi borostyán – akár édes ételekhez is
A földi borostyán vagy más néven kerek repkény egész évben szedhető, még a hó alatt is nőnek friss levelei. Gazdag C-vitaminban, káliumban és szilíciumban, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő hatású.
Vadpetrezselyemként ismert, aromás illatú és ízű. Friss sajtokhoz, növényi krémekhez, süteményekhez és teaként is használható.
Tyúkhúr – növényi fehérjeforrás
- A tyúkhúr egészben használható: gazdag káliumban, magnéziumban, vasban, A- és C-vitaminban, valamint növényi fehérjében.
- Ősszel is gyűjthető, leginkább mezőkön és parlagokon található.
- Használhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez vagy frissen kenyérre kenve is fogyaszthatjuk.
- Íze enyhe, borsóhoz hasonló.
Csalánmag – helyi szuperétel
A csalán tavasztól őszig gyűjthető. Magas fehérjetartalmú, A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, továbbá káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz. Segít fáradtság, köszvény, reuma, magas vérnyomás és emésztési problémák esetén. Íze enyhén diós, levesekhez, turmixokhoz, teaként vagy fűszerként használható.
Tipp: csak a sárga, érett magokat szedjük le, szárítsuk alacsony hőfokon, vagy tároljuk üvegedényben.
Útifű – gyógyító tüdőfű
Az útifű leveleit köhögés, légúti megbetegedések, bronchitis és asztma ellen használják. Gyermekeknél csípések, viszketés esetén is alkalmazható.
Salátába, főzve spenótként vagy teaként fogyasztható. Készíthető belőle szirup is.
Közönséges galaj – nyugtató hatású
A mezei galaj nedves réteken, utak mentén és ritkás erdőkben nő. Gazdag C-vitaminban, tea formájában nyugtató hatású, segíthet idegesség, depresszió, nyugtalanság, hasmenés és emésztési panaszok esetén.
A növény felső, puha része, virággal és szárakkal együtt felhasználható. Salátákhoz, turmixokhoz vagy főzve spenótként ideális.
Forrás: utopia
Fotó: archív