A 43 éves Jana a cseh Techsvet szerkesztőségének mesélte el, milyen is volt, hogy egy hónapig nem evett fehér lisztből készült pékárukat és miért jutott erre az elhatározásra.
Jana már régóta nem érezte jól magát a bőrében.
„Állandóan fáradt voltam, az arcom felpuffadt, és a szemem körül kezdtek mélyebb ráncok megjelenni. Annak ellenére, hogy a negyvenes éveim elején jártam, úgy éreztem magam, mintha ötven lennék” – kezdi történetét a két kisgyermeke mellett dolgozó anyukája.
A fizikai kellemetlenséget, mint tenné ezt mindenki, a stressznek és az alváshiánynak tulajdonította. Akkor azonban már komolyan megijedt, amikor kollégái arról kezdték kérdezgetni, hogy nem beteg-e.
„Akkor jöttem rá, hogy valaminek változnia kell” – mondja.
A drága kozmetikumok sem segítettek
Minőségi kozmetikumokat rendelt magának, a lehető legtöbb egészséges ételt építette be az étrendjébe, és igyekezett legalább napi hét órát aludni.
„Igaz, hogy egy kicsit jobban éreztem magam, de az alapvető probléma megmaradt. Amikor a tükörbe néztem, még mindig egy idősebb, megfáradt embert láttam magam előtt” – emlékszik vissza.
Egy barátja azt javasolta neki, hogy keressen fel egy táplálkozási szakértőt, ez a lépés volt a fordulópont az anyuka számára.
„Részletesen átbeszéltük az étrendemet, az orvos szinte csak a kenyerek, péksütemények fogyasztásáról kérdezett. Mivel minden nap ettem, őszintén elmondtam neki. A reggelt egy zsemlével vagy egy édes croissant-nal kezdtem, uzsonnára szendvicset készítettem, este pedig általában nincs időm vagy kedvem egy nagy vacsorához. Ezért rendszeresen péksüteményekkel zártam a napot is szendvicsként például sajttal, sonkával vagy vajkrémmel. Fogalmam sem volt, hogy ez lehet a problémáim fő forrása; végül is szinte mindenki eszik péksüteményt minden nap” – magyarázza Jana.
Ezeket olvastad már?
A fehér liszt fogyasztása idő előtti öregedéshez vezet
Janának igaza van abban, hogy a fehér lisztből készült termékek a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek közé tartoznak Csehországban és valószínűleg Magyarországon is. Reggelire és gyakran vacsorára is esszük őket. Azonban kevesen tudják, hogy a fehér liszt a magas glikémiás indexű összetevők közé tartozik, ami negatív hatással van a megjelenésünkre, az egészségünkre és a korai öregedésre.
A fehér liszt gonoszsága – a bőr csendes gyilkosa
A szakértők szerint a fehér liszt problémája, hogy az ipari feldolgozás során minden értékes összetevőtől megfosztják. Az eredmény egy vitaminoktól, ásványi anyagoktól és rostoktól mentes termék, egy szinte értéktelen fehér por.
A fehér liszt bőrünkre gyakorolt legkárosabb hatása a glikációnak nevezett folyamatban rejlik. Ez akkor történik, amikor a cukormolekulák a szervezetünkben lévő fehérjékhez, köztük a bőrben található kollagénhez és elasztinhoz kötődnek. Ez káros molekulákat hoz létre, amelyeket a szervezet idegen anyagként érzékel, és gyulladással reagál. Ennek eredményeként a bőr rugalmassága csökken, ráncok jelennek meg, és a bőr a korai öregedés jeleit mutatja.
A glikáció csökkenti a bőr nedvességmegtartó képességét is. A dehidratált bőr fakó megjelenésű, hajlamosabb a hámlásra és a finom ráncok kialakulására. Ezenkívül a bőr természetes védőrétege is felborul, így sebezhetőbbé válik a külső behatásokkal szemben.
Tíz évvel fiatalosabb lett

„Megdöbbentő felfedezés volt, hiszen életemben így ettem. Soha nem gondoltam volna, hogy mennyire káros ez nekem” – vallja be Jana, aki követte orvosa tanácsát, és kiiktatta az étrendjéből a fehér lisztet. Eleinte nehéz volt, mert a fehér liszt gyakorlatilag mindenhol jelen van.
„Meg kellett tanulnom elolvasni a címkéket. Fokozatosan áttértem a teljes kiőrlésű gabonatermékekre, és a klasszikus sütik helyett gyümölcsöket vagy dióféléket nassoltam, ha valami édességre vágytam. Már két hét után éreztem az első változásokat. A bőröm nem volt olyan puffadt, és a szemem alatti karikák is eltűntek. Egy hónap múlva a munkahelyemen is észrevették a változásokat. A kollégáim azt mondták, hogy kipihentnek és frissnek tűnök. Azt gyanították, hogy új barátom van” – nevet Jana.
Jana az új étrend bevezetése után két hónappal már 10 évvel érezte magát fiatalabbnak. A bőre fényesebb és feszesebb, a ráncai pedig halványultak. Azt mondja, soha többet nem szeretne fehér lisztből készült ételt fogyasztani.
„Könnyű megszokni a változást. Manapság rengeteg termék közül választhatunk, amelyek gyakran még a klasszikusoknál is ízletesebbek. Azt pedig, amit a tükörben látok, és semmilyen bagett, bármilyen finom is, nem pótolhatja” – összegzi.
Ha te is belevágnál, próbáld ki ezt a liszt nélküli, mikrós kenyér receptünket.
Fotó: archív