Egészség

Hagyd abba egyetlen étel fogyasztását: 2 hónap alatt 10 évvel fiatalabbnak fogsz kinézni

Néha elég egyetlen ételről lemondani, és csodák történnek a testünkkel. Egy 43 éves nő mesélte el a tapasztalatait.
felnőtt féri felnőtt nő szerelmespár

A 43 éves Jana a cseh Techsvet szerkesztőségének mesélte el, milyen is volt, hogy egy hónapig nem evett fehér lisztből készült pékárukat és miért jutott erre az elhatározásra.

Jana már régóta nem érezte jól magát a bőrében.

„Állandóan fáradt voltam, az arcom felpuffadt, és a szemem körül kezdtek mélyebb ráncok megjelenni. Annak ellenére, hogy a negyvenes éveim elején jártam, úgy éreztem magam, mintha ötven lennék” – kezdi történetét a két kisgyermeke mellett dolgozó anyukája.

A fizikai kellemetlenséget, mint tenné ezt mindenki, a stressznek és az alváshiánynak tulajdonította. Akkor azonban már komolyan megijedt, amikor kollégái arról kezdték kérdezgetni, hogy nem beteg-e.

„Akkor jöttem rá, hogy valaminek változnia kell” – mondja.

A drága kozmetikumok sem segítettek

Minőségi kozmetikumokat rendelt magának, a lehető legtöbb egészséges ételt építette be az étrendjébe, és igyekezett legalább napi hét órát aludni.

„Igaz, hogy egy kicsit jobban éreztem magam, de az alapvető probléma megmaradt. Amikor a tükörbe néztem, még mindig egy idősebb, megfáradt embert láttam magam előtt” – emlékszik vissza.

Egy barátja azt javasolta neki, hogy keressen fel egy táplálkozási szakértőt, ez a lépés volt a fordulópont az anyuka számára.

„Részletesen átbeszéltük az étrendemet, az orvos szinte csak a kenyerek, péksütemények fogyasztásáról kérdezett. Mivel minden nap ettem, őszintén elmondtam neki. A reggelt egy zsemlével vagy egy édes croissant-nal kezdtem, uzsonnára szendvicset készítettem, este pedig általában nincs időm vagy kedvem egy nagy vacsorához. Ezért rendszeresen péksüteményekkel zártam a napot is szendvicsként például sajttal, sonkával vagy vajkrémmel. Fogalmam sem volt, hogy ez lehet a problémáim fő forrása; végül is szinte mindenki eszik péksüteményt minden nap” – magyarázza Jana.

Ezeket olvastad már?

A fehér liszt fogyasztása idő előtti öregedéshez vezet

Egy nő elutasítja a kenyeret

Janának igaza van abban, hogy a fehér lisztből készült termékek a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek közé tartoznak Csehországban és valószínűleg Magyarországon is. Reggelire és gyakran vacsorára is esszük őket. Azonban kevesen tudják, hogy a fehér liszt a magas glikémiás indexű összetevők közé tartozik, ami negatív hatással van a megjelenésünkre, az egészségünkre és a korai öregedésre.

A fehér liszt gonoszsága – a bőr csendes gyilkosa

A szakértők szerint a fehér liszt problémája, hogy az ipari feldolgozás során minden értékes összetevőtől megfosztják. Az eredmény egy vitaminoktól, ásványi anyagoktól és rostoktól mentes termék, egy szinte értéktelen fehér por.

A fehér liszt bőrünkre gyakorolt ​​legkárosabb hatása a glikációnak nevezett folyamatban rejlik. Ez akkor történik, amikor a cukormolekulák a szervezetünkben lévő fehérjékhez, köztük a bőrben található kollagénhez és elasztinhoz kötődnek. Ez káros molekulákat hoz létre, amelyeket a szervezet idegen anyagként érzékel, és gyulladással reagál. Ennek eredményeként a bőr rugalmassága csökken, ráncok jelennek meg, és a bőr a korai öregedés jeleit mutatja.

A glikáció csökkenti a bőr nedvességmegtartó képességét is. A dehidratált bőr fakó megjelenésű, hajlamosabb a hámlásra és a finom ráncok kialakulására. Ezenkívül a bőr természetes védőrétege is felborul, így sebezhetőbbé válik a külső behatásokkal szemben.

Tíz évvel fiatalosabb lett

felnőtt féri felnőtt nő szerelmespár
Csak egyetlen ételt kell kiiktatnod az étrendedből

„Megdöbbentő felfedezés volt, hiszen életemben így ettem. Soha nem gondoltam volna, hogy mennyire káros ez nekem” – vallja be Jana, aki követte orvosa tanácsát, és kiiktatta az étrendjéből a fehér lisztet. Eleinte nehéz volt, mert a fehér liszt gyakorlatilag mindenhol jelen van.

„Meg kellett tanulnom elolvasni a címkéket. Fokozatosan áttértem a teljes kiőrlésű gabonatermékekre, és a klasszikus sütik helyett gyümölcsöket vagy dióféléket nassoltam, ha valami édességre vágytam. Már két hét után éreztem az első változásokat. A bőröm nem volt olyan puffadt, és a szemem alatti karikák is eltűntek. Egy hónap múlva a munkahelyemen is észrevették a változásokat. A kollégáim azt mondták, hogy kipihentnek és frissnek tűnök. Azt gyanították, hogy új barátom van” – nevet Jana.

Jana az új étrend bevezetése után két hónappal már 10 évvel érezte magát fiatalabbnak. A bőre fényesebb és feszesebb, a ráncai pedig halványultak. Azt mondja, soha többet nem szeretne fehér lisztből készült ételt fogyasztani.

„Könnyű megszokni a változást. Manapság rengeteg termék közül választhatunk, amelyek gyakran még a klasszikusoknál is ízletesebbek. Azt pedig, amit a tükörben látok, és semmilyen bagett, bármilyen finom is, nem pótolhatja” – összegzi.

Ha te is belevágnál, próbáld ki ezt a liszt nélküli, mikrós kenyér receptünket.

Fotó: archív