Egészség

100 éves nagypapa árulta el a hosszú élet titkát: ezt az egyetlen ételt ette minden nap

Száz évig élni olyan ajándék, ami nem mindenkinek adatik meg. A tudományt ir régóta foglalkoztatja, mi a titka a hosszú életnek. Lehet, hogy végre megvan?
100 éves férfi a konyhában

Talán mindannyian ismerünk olyan történeteket, ami a 100. életévük felé, vagy azon túl is életerős, optimista és energiával teli idősekről szólnak. A szerencsésebbeknek talán éppen a nagyszüleik voltak ilyenek, mások a híradásokban biztos találkoztak ilyen idősekkel. Mi lehet a titkuk? Átéltek annyi mindent: éhínséget, háborút, rossz lakhatási körülményeket, mégis egészségesebbek, mint ma néhány 30-40 éves.

Ha jobban belegondolunk, a válasz olyín kézenfekvő, hogy magunk is rájöhettünk volna. Elég csak felidézni, mit és hogyan ettek a nagyszüleink, és máris megvan a válasz. Ha előtted is felsejlik valamelyik nagyszülőd, ahogy reggel megdörzsöl egy szelet pirítóst fokhagymával, majd megkeni zsírral, már nagyon közel jársz a válaszhoz. Aztán, ha felidézed a nagyi húslevesének ízét, amiben mindig volt fokhagyma, már dereng is, nem igaz?

És az tócsni, ami reszelt krumpliból készül szintén sok fokhagymával? A fokhagyma egyszerűen elválaszthatatlan része volt az idősebb generáció mindennapi táplálkozásának, és ez bizony így is van jól.

A fokhagyma, mint csodaszer

A fokhagyma gyógyászati ​​célú fogyasztása nem csupán népi babona. Számos természetes anyagot tartalmaz, amelyek vírusellenes, antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

  • A fokhagymában található egyik legfontosabb anyag az allicin, amely támogatja az immunrendszert, a vérkeringést, a szív- és agyműködést, és hatékonyan védi a szervezetet a fertőzésektől.
  • Támogatja a fehérvérsejtek termelődését, természetes antibiotikumként működik, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet.
  • Sőt akár a már kialakult gyulladásokat is gyógyíthatja a szervezetben, és megelőző hatással van bizonyos ráktípusokra.

Az ókori civilizációk is ismerték a fokhagyma jótékony hatásait

A fokhagyma az egyik legrégebbi gyógynövény. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy erőt és bátorságot ad. Sok kultúrában pedig nemcsak a konyhához tartozott, hanem a mágiához és az okkultizmushoz is. Állítólag elűzi a gonosz szellemeket és a betegségeket.

Az ókorban influenza megelőzésére fogyasztották, tavasszal segített méregteleníteni a szervezetet, és egész évben fűszerként szolgált, ami még a hétköznapi ételeket is különlegessé tudta tenni.

A fokhagymafogyasztás egészségügyi előnyeit ma már számos tanulmány bizonyítja, így ez egyszer nyugodtan elhiheted, a nagymama bölcsessége nem csak üres frázis.

Egy gerezd nyers fokhagyma jobb, mint ezernyi mesterséges készítmény

100 éves férfi a konyhában
Mit ettek a régi nagy öregek?

A nyers fokhagyma természetesen a legerősebb, mivel allicint tartalmaz, amely akkor keletkezik, amikor a fokhagymát zúzzák vagy aprítják.

  1. Ha a fokhagymát egy ideig állni hagyjuk a további feldolgozás előtt, az allicinnek van ideje kialakulni, és ellenáll a könnyű hőkezelésnek.
  2. Bár a hosszan tartó főzés során néhány hatóanyag elvész, antioxidáns tulajdonságai megmaradnak.
  3. A szárított fokhagyma vagy az allicint tartalmazó étrend-kiegészítők megfelelő alternatívát jelenthetnek, de semmi sem hasonlítható a friss fokhagymához.

Ez is érdekelhet

  1. Exkluzív – Fél éve gyászol Tóthfalusi Fanni: „Csak abban bízok, hogy egyszer újra együtt lehetünk”
  2. Elfeledve halt meg az Indul a bakterház Banyája: Horváth Teri belekeseredett a mellőzöttségbe
  3. Botrányai a karrierjét is tönkretették: a férfiak álma volt, ma fel sem ismerni Kim Basingert

És mi lesz a szájszaggal?

Nincs ezen mit szépíteni, ha nyers fokhagymát eszel, szájszagod lesz – sokan éppen ezért kerülik is a többi hagymafélével együtt, ami nagy hiba! Van ugyanis néhány trükk, amellyel jelentősen csökkentheted a fokhagyma szagát.

  • Fokhagymafogyasztás után a friss petrezselyem vagy menta rágcsálása, vagy egy alma elfogyasztása segít. Mindhárom szuperegészséges is, így csak jót teszel magaddal, ha ezeket is megeszed a fokhagyma után.
  • Az is hatásos, ha megiszol egy pohár tejet, vagy citromlével öblíted ki a szádat.
  • A zöld teának is érdekes hatása van, mivel polifenolokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a szagokat.

Kíváncsi vagy, milyen trükkjei vannak más 100 éves embereknek? Ezt a 6 szabályt tartsd be.

Forrás

Fotó: