A látványa is lenyűgöző, számos asztaldísz, őszi dekoráció készülhet gledícsiából. Tudod, ez az az óriási tövises fa, ami általában egymagában áll a környéken, és óriási fényes, barna hüvelyes termése van. Ha eddig azt hitted, csak dekorációnak használhatod ezt az őszi termést, nagyon tévedsz, még finom kanalas orvosságot is csinálhatsz belőle.
A receptet a Facebookon Greens of Daisy néven posztoló anyuka, vagyis Bukovicsné Békefi Daisy osztotta meg. Daisy korábban a tökéletesen ropogós kovászos uborka, a zöld paradicsomból készült savanyúság és a cukormentes lusta szilvalekvár receptjét is megmutatta – érdemes ezeket is lementeni jövőre. Oldalán rendszeresen oszt meg egészésgtudatos tartalmakat, amikben olyan gyógynövényeket szeretne népszerűsíteni, amiket régen minden nagymama ismert és használt, mára azonban már feledésbe merültek.
Így készül a gledícsia kanalas orvosság
„Tudtad, hogy a gledícsia termésében lévő magok ehetőek” – teszi fel a kérdést Daisy, majd gyordan meg is válaszolja:
„Ez a takonyszerű növényi nedv orvosság, a természet ajándéka. Az Észak-Amerikából származó gledícsia közismert növény, hosszú, csavarodott barna hüvelytermésével valószínűleg már mindenki találkozott. Nyár végére megbarnulva lóg az ágakon és tél végére hullik le a földre. Termése ehető magokat tartalmaz, sőt, a magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot eredményesen alkalmazzák légúti megbetegedésekre” – mondja Daisy.
- A kanalas orvossághoz gyűjts egy jó nagy adag termést, majd alaposan mosd meg, darabold és vízzel tedd fel főni úgy, ahogy van.
- Az íze kellemes és nagyon-nagyon édes. Szűrd át és tedd üvegekbe, majd használd, ha kapar a torkod.
Mitől olyan hatásos a gledícsia nedve?
A gledícsia (latin nevén Gleditsia triacanthos, magyarul gyakran lepényfa, tövises lepényfa, krisztustövis vagy koronaakác) egy Észak-Amerikából származó, hazánkban is elterjedt fafajta, amely nemcsak díszítő értékkel bír, hanem gyógyhatásai is vannak.
Gyógyhatásai és felhasználása
-
Termésének kocsonyás anyaga
- A hüvelytermés belsejében található édes, kocsonyás anyag tüdőbaj esetén enyhítő hatású lehet.
- Gyermekek csemegeként is szopogathatják, mivel édes és enyhe ízű.
-
Magjai
- A zöld, zsenge magok nyersen is fogyaszthatók, ízük a zöldborsóhoz, tökmaghoz és zöldbabhoz hasonlít.
- A száraz magokat főzni kell (2-3 órán át), majd darálva szendvicskrém vagy fasírt készíthető belőlük.
- Őrölve levesbe szórható, vagy kávépótlóként is használható – koffeint nem tartalmaz, így gyerekek is fogyaszthatják.
- Hazájában sör jellegű ital is készül belőle.
-
Levelei és kérge

- A levelekben és kérgében található vegyületek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes hatásúak.
- A fa kérgéből készült főzet fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású lehet.
-
Antioxidáns hatás
A növény vegyületei segíthetnek a szabadgyökök semlegesítésében, így hozzájárulhatnak az öregedés lassításához és a rákmegelőzéshez.
-
Vércukorszint szabályozása
Természetes módon segíthet a vércukorszint stabilizálásában, így akár cukorbetegek számára is hasznos lehet.
Fotó: gettyimages


