Konyha

Törley: a pezsgőpincészet, ami több mint 140 év után is képes megújulni (x)

Az ünnepek alkalmával szívesen bontunk pezsgőt. Karácsonykor a meghitt családi koccintások és a szilveszteri parti hangulat is elképzelhetetlen a hangos pukkanások, buborékok és csilingelő poharak nélkül.

Hogyan érte el az ambíciózus csantavéri fiatalember, hogy a nevét viselő pezsgők még ennyi idő elteltével is hazánkban az ünnepet szimbolizálják, és ha valaki azt mondja Törley, mindenki tudja, hogy a pezsgőről van szó.

Franciaországi kezdetek

Kevésbé ismert tény, hogy Törley József első gyárát Franciaországban, Reimsben hozta létre, majd egy borbeszerző körút során talált rá Promontorra, a mai Budadafokra, és fedezte fel, hogy itt és a környező területeken (Etyek és Pázmánd) kiváló, a Champagne-i borvidékhez nagyon hasonló talajadottságok fedezhetők fel, ami nagyon is alkalmas a pezsgő alapborhoz való szőlő típusok termesztésére.

Ezután települt át Magyarországra, Budafokra. 1882 augusztusában jegyeztette be cégét, Törley József és Társa néven, és megkezdődött Európa egyik legkorszerűbb gyárának története. Híres mondása is ebből az időből maradt fent:

„Évekkel ezelőtt azon célból utaztam ki Franciaországba, hogy ott a champagne-i bor készítését tanulmányozzam, s tapasztalatomat hazámba, Magyarországba visszatérve értékesítsem”

Egy klasszikus íz, a Törley Tokaji Brut

Folyamatos a fejlődés: pezsgő jéggel

Napjainkban is Törley József innovatív filozófiájához hűen, folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik a Törley Pincészetet. A pincészetben kiemelten fontosnak tartják, hogy kizárólag minőségi termékeket készítsenek, és egyben élen járjanak a pezsgőpiaci újításokban is. Az idei évben debütált a Törley Ice, ami a hazai pezsgőzésben egy teljesen új korszakot nyitott.

Míg korábban elképzeltethetetlen volt, hogy a pezsgőt jéggel igyuk, egy Franciaországból indult divathullámnak köszönhetően ma már teljesen elfogadott. A pezsgő, a medence mellett a nyári melegben gyorsan felmelegedett, így már nem adta azt az ízélményt, amit pezsgőkedvelőkként elvártak. Problémát jelentett viszont, hogy a pezsgő a jégkocka hatására veszített buborékosságából, ezért kifejlesztették a pezsgők egy új generációját, az Ice-ot.

Pár jégkocka, mentalevél, gyümölcs és persze a Törley Ice, és már kész is a remek ünnepi hangulat

Buborékban a titok

A titok annyi, hogy gyümölcsös, gazdag illatú szőlők felhasználásával, úgy készítik el a pezsgőt, hogy több buborék maradjon benne, így egy gazdag, telt ízű, frissítő pezsgőt kapunk, a több buboréknak köszönhetően pedig tovább pezseg az italunk. A friss menta és az idénygyümölcsök fokozzák a kiváló frissítő ital zamatát, bátran próbáljuk ki a következő összejövetel során. Az ünnepek alatt több alkalmunk nyílik találkozni barátainkkal, szeretteinkkel, dobjuk fel a hangulatot egy jól szervírozott Törley Ice-al! Meglátják, nagyon jól fog esni a meghitt, meleg lakásban. Az elkészítése egyszerű, a pohárba először a jégkockát dobjuk be, majd a menta levelet és igény szerint a gyümölcsöket, majd utána jöhet a pezsgő.

Extra tipp a Törley pezsgőmesterétől

Annak érdekében, hogy fokozzuk az ízélményt a pezsgőt próbáljuk meg ne a jégkocka tetejére tölteni, hanem kicsit döntsük meg a poharat, és a jégkocka alá próbáljuk önteni az italt; apróság, de sokkal tovább tart majd a pezsgés!

Az összejövetelen kínálhatunk Alkoholmentes Törleyt is, ha tudjuk, hogy van olyan a társaságban, aki valamilyen okból nem iszik alkoholt, így senki nem marad ki az ünneplésből.

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete