Konyha

Kártérítés is járhat a megromlott élelmiszerre: áramszünet esetén azonnal értesítse a biztosítót

Egy durvább esőzés, heves szélvihar vagy a központi berendezés meghibásodása miatt bármely otthonban előfordulhat több óráig, akár egy napig is tartó áramkimaradás. Mit csináljunk ilyenkor a hűtőben, fagyasztóban tárolt élelmiszerekkel?

Vannak élelmiszerek, amelyeket csak hűtve lehet tárolni. A fagyasztott ételek pedig kifejezetten óvatos bánásmódot igényelnek: az egyszer kiolvasztott élelmiszert – főként a húsféléket – tilos újrafagyasztani, és legkésőbb néhány órával a felengedés után meg kell főzni. Ezekkel minden háziasszony tisztában van. Ám mi a teendő akkor, ha hosszabb ideig tartó áramszünet alakul ki? Egy egész hűtőnyi, fagyasztónyi élelmiszert képtelenség egyszerre feldolgozni. Vajon már egy-két órás áramkimaradás esetén is ki kell dobnunk az ételt?

Így készülhetünk fel rá

A mai modern berendezések akár 5-6 óráig is tudják tartani a hideget, így ha rövidebb ideig tart az elektromos galiba, nem kell a kukában landolnia az élelmiszereknek. Ehhez azonban fontos, hogy a fridzsider ajtaját ne nagyon nyitogassuk. Az energiatakarékosság jegyében egyébként is, de ilyenkor különösen fontos, hogy átgondoljuk, mit akarunk kivenni a polcokról, és minél gyorsabban tegyük ezt meg, így tovább megőrizheti a gép a beállított hőmérsékletet.

Jég és rendszerezés

Amennyiben előre bejelentett karbantartásról, áramkimaradásról van szó, érdemes ezt megelőzően a hűtőben egymás közvetlen közelébe pakolni az árukat, így nehezebben melegszenek fel. Jó megoldás lehet még, ha jégakkukat fagyasztunk le (ezek akár egész évben a fagyasztóban lehetnek), illetve jeget, szárazjeget veszünk, és szükség esetén ezeket tesszük be a hűbőbe, illetve hagyjuk bent a fagyasztóban, hogy ezzel is nyerjünk egy kis időt a felmelegedés előtt.

Ha visszajött az áram

Amikor helyreállt a rend, ellenőrizzük a készülékben kialakult hőfokot. Amennyiben a fagyasztóban -9 fok vagy annál hidegebb van, biztosan nem lett baja a termékeknek. Ha ennél melegebbet mérünk, akkor célszerű az élelmiszerek állagát megvizsgálni. Amennyiben nem észleljük az olvadás jeleit (nem lett puhább a hús, a zöldség stb.), úgy nyugodtan felhasználhatjuk a lejárati időn belül. Ha azonban elkezdett felolvadni, akkor minél hamarabb fogyasszuk el ezeket.

  • A kiolvadt, de még felhasználható húsokat, zöldségeket főzzük, süssük. Akár egy családi, baráti összejövetelt is tarthatunk, hogy ne kelljen ételt kidobni.
  • A felolvadt fagylaltot és egyéb édességeket, amelyeket nem fogyasztunk el egyből, és ugye, nem lehet feldolgozni, megsütni, ajánlott kidobni. A felengedett gyümölcsökből főzhetünk lekvárt, vagy leturmixolhatjuk gyümölcslének.
  • A hűtőszekrényben a 4 fok a kritikus pont, efölött ugyanis a baktériumok már könnyen elszaporodhatnak. Itt is érdemes megszagolni a termékeket, illetve megvizsgálni az állagukat. A biztonság kedvéért ne kóstolgassuk őket, nehogy gyomorrontással derüljön ki, hogy megromlott az áru.

Hogyan rendezhetjük a keletkezett kárt?

Zöld Kornél biztosítási szakértő, az EMA Credit ügyvezető igazgatója segít nekünk a kérdés megválaszolásában.

Sok mindentől függ, hogy egy tartós áramszünet esetén az áramszolgáltató vagy a biztosító megtéríti-e a kárunkat. Itt elsősorban a készülékben bekövetkezett károkról van szó, de például a hűtőben tárolt élelmiszerek árának kifizetése is szóba kerülhet.

„Ha előre bejelentett áramszünetről van szó, az áramszolgáltató és a biztosító is mentesül a felelősség alól. Tehát csak abban az esetben számíthatunk kártérítésre, ha az áramkimaradás előre nem látható okokból történt. Ilyenkor azonban nemcsak a javítás költségeit, hanem az áramkimaradás által közvetetten okozott anyagi károkat is térítik, mint például a hűtőben megromlott élelmiszerek” – magyarázza a szakértő.

Nézzük át jól a szerződésünket!

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy egyes lakásbiztosítások is megtérítik az előre nem jelzett áramszünet miatt bekövetkezett károkat.

„Ez persze nem minden lakásbiztosításnál van így, éppen ezért hangsúlyozom, hogy mindig alaposan nézzünk utána a feltételeknek, a biztosítók gyakorlatának egy szerződéskötés előtt. Néhány lakásbiztosításhoz csak kiegészítőként választhatjuk a fagyasztott élelmiszerek megromlására vonatkozó fedezetet. Akadnak azonban olyanok is, amelyeknél az alapcsomag is tartalmazza ezt a feltételt, illetve a térítés maximális összege is különböző lehet. A biztosítók azt is meghatározhatják, hogy hány órás áramkimaradás esetén térítik meg kárt, ezért kérnünk kell egy igazolást a szolgáltatótól, amelyben leírják az áramszünet pontos időpontját, időtartamát” – mondja Zöld Kornél.

+1 tipp váratlan helyzetekre

Tartsunk otthon olyan tartós élelmiszereket, amelyek hűtés nélkül tárolhatók, és áramszünet esetén ezekből fogyasszunk, ha megéhezünk. A tonhalas, zöldséges (pl. bab-, borsó-, kukoricakonzervet felhasználva) tészta például gyorsan elkészül.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock