Konyha

Az én paradicsOM: most finom igazán a gyümölcs, főzzünk belőle jókat olcsón!

Bár egész évben kapni, a nyári, napon érett, ízletes paradicsomnak nincs párja. Főzhetünk belőle levest vagy sós, morzsás tésztát, de aszalt paradicsomként is nagyon finom!

Csak egy kis hűtés

Az ízletes, nyári paradicsomot ne tartsuk hűtőben, mert megfosztjuk legjobb zamatától. Csak akkor hűtsük, ha a nagyon érett paradicsomot nem rögtön szeretnénk felhasználni, mert a hideg lelassítja az érését. Fogyasztás előtt viszont legalább fél órával vegyük ki, hogy legjobb aromáit érvényre
juttathassuk. Ha már nagyon leves, akkor a legjobb a lecsóba!

Sokoldalú mindenes

A paradicsomos ételek számának csak a fantáziánk szab határt. Tölthetjük, használhatjuk töltelékekben, de különösen mártásokban. Jól illik hozzá a fokhagyma, a bazsalikom, a tárkony, a kakukkfű, de olajbogyóval, padlizsánnal is finom. Ilyenkor érdemes minden nap nyersen fogyasztani belőle. Például egy caprese salátában, amelyben a karikákra vágott paradicsomra egy-egy karika mozzarella sajtot helyezünk, sózzuk, borsozzuk, megspricceljük olívaolajjal, balzsamecettel, és friss bazsalikomlevelekkel megkoronázva tálaljuk.

Aszalt paradicsom

Az olasz konyha nagy találmánya az aszalt paradicsom, amelyet tésztamártásokban, salátákban vagy akár kenyérbe sütve használhatunk fel. Ha magunk akarjuk elkészíteni, célszerű Lucullus paradicsomot beszerezni. A félbevágott paradicsomból kikanalazzuk a magjait és a vágott felével fölfelé fóliával bélelt, olívaolajjal megkent tepsibe tesszük. Megsózzuk, és 100 fokos sütőben legalább 6-8 óráig szárítjuk. Ha már minden nedvesség kiment belőle, olívaolajban tárolhatjuk.

Leves sült koktélparadicsomból

Hozzávalók:
■ 50 dkg koktélparadicsom
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ olívaolaj
■ 8 dl zöldséglé
■ 1 evőkanál szárított kakukkfű
■ 4 szelet bagett
■ tengeri só
■ frissen őrölt bors

A paradicsomokat kettévágjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megsózzuk, megszórjuk 1 evőkanál kakukkfűvel, megcsepegtetjük olajjal, sütőbe tesszük, és 20-25 percig 250 fokon sütjük. A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a sült paradicsomokat (pár darabot félreteszünk a tálaláshoz). Felöntjük a zöldséglével, felforraljuk, majd összeturmixoljuk. Frissen őrölt borssal, és ha még szükséges, sóval ízesítjük. A kenyereket kevés olívaolajon megpirítjuk. Bedörzsöljük fokhagymával, a szeletekre sült koktélparadicsomot helyezünk, és a leves mellé kínáljuk.

Paradicsomos-morzsás tészta

Hozzávalók:
■ 50 dkg kagylótészta
■ 50 dkg apró szemű fürtös paradicsom
■ 20 dkg házi zsemlemorzsa
■ 1 dl extra szűz olívaolaj
■ 2 gerezd fokhagyma
■ tengeri só

Felteszünk egy nagy fazék vizet, amikor felforrt, megsózzuk, beletesszük a tésztát. Közben a megmosott paradicsomokat megfelezzük, és egy nagy teflonserpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Ne keverjük, csak rázogassuk, a lényeg, hogy a paradicsom megsüljön, de ne essen szét. Lapátkanállal kiszedjük a paradicsomot, a visszamaradt olajos szaftban megpirítjuk a morzsát az aprított fokhagymákkal együtt. Ha szükséges, öntünk még hozzá olajat. A kifőtt tésztát leszűrjük, és elkeverjük a paradicsomos morzsával.

Töltött paradicsom

Hozzávalók:
■ 8 nagyobb szem kerek paradicsom
■ 25 dkg darált sertéshús-marhahús vegyesen
■ 5 dkg hosszú szemű rizs
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 teáskanál szárított kakukkfű
■ 15 dkg mozzarella
■ só, bors
■ fél dl olívaolaj

A paradicsomokat kettévágjuk, a magjukat kikanalazzuk, a paradicsomokat félretesszük. A felkockázott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, rádobjuk a húst, zsírjára sütjük, beleszórjuk a rizst, ezt is üvegesre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kikanalazott paradicsomlevet, beleteszünk 1 gerezd aprított fokhagymát, és beleszórjuk a kakukkfüvet. Felöntjük 1,5 dl vízzel, a rizst lefedve puhára pároljuk. A felezett paradicsomokat sütőpapírral bélelt tálba helyezzük. Enyhén megsózzuk, rákanalazzuk a tölteléket, minden paradicsomra 1-1 szelet sajtot teszünk. 220 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Azonnal, melegen tálaljuk.

fotó: archív