Ez a finom gyümölcs sajnos gyorsan romlik, egy-egy penészes darab pedig képes az egész tál epret „megfertőzni”. A tárolás titka nem a hűtésben vagy a gyümölcstálakban rejlik, hanem a megfelelő kiválasztási és tárolási technikákban. Mutatunk egy-két trükköt, hogy az eper frissességét minél hosszabb ideig megőrizhessük.
Mire figyeljünk vásárlásnál?
A maximális eltarthatóság érdekében a legfontosabb, hogy a legépebb, legtökéletesebb epret vásároljuk meg. Sok gyümölccsel ellentétben az eper a szüret után nem érik tovább, ezért kulcsfontosságú, hogy vásárláskor gondosan vizsgáljuk meg a csomagot, hogy nincs-e rajta sérülés vagy a szemeken puha folt: egyetlen sérült eperszem is felgyorsíthatja a romlást a dobozban.
Válasszunk élénkpiros színű, friss, zöld kalapokkal rendelkező epret. A zöld teteje ugyanis nemcsak díszítőelem, segít megvédeni a gyümölcsöt a romlástól és megőrizni a frissességét. Kerüljük a fehér, világosabb színű szemeket, ezeket nagy valószínűséggel túl korán szedték le és nem lesz akkor sem zamatos ízű, ha érni hagyjuk a pulton.
A csomagolásra is figyeljünk, ha lehetőségünk van, fa- vagy kartondobozban tárolt epret vásároljunk, amelyben jobban levegőzik a gyümölcs. A hagyományos műanyag doboz jobban megtartja a nedvességet és így felgyorsítja a romlási folyamatot.
Hogyan tároljuk a friss epret?
A bevett gyakorlattal ellentétben sem a hűtőszekrények, sem a gyümölcskosarak nem megfelelőek az eper tárolásához. A hűtőszekrényben tárolt gyümölcsnek megváltozik az állaga és az íze, míg a szabad levegőn, például a konyhapulton tárolt eper nagy páratartalomnak van kitéve, ami szintén felgyorsíthatja a rothadást.
Az ideális tárolási módszer a fedeles üveg- vagy műanyag edény, amelynek az alját kibéleljük egy papírtörlővel, hogy felszívja a felesleges nedvességet. A mosatlan epret lehetőség szerint egyetlen rétegben rendezzük el az edényben. Ha több gyümölcsöt szeretnénk tárolni, tegyünk a rétegek közé is papírtörlőt, hogy ne nyomódjanak össze a szemek és a nedvesség se jusson át.
A doboz fedelét pedig hagyjuk résnyire nyitva, vagy szúrjunk bele kis lyukakat, hogy levegő is érje a gyümölcsöt és a páratartalmat is szabályozni tudjuk. A dobozt hűvös, sötét helyen, például jól szellőző szekrényben vagy pincében tároljuk. Az ideális hőmérséklet az eper számára 2-4°C között van. Ha mégis hűtőszekrénybe tennénk, az epres dobozt tartsuk elöl, ahol a hőmérséklet kissé melegebb és 1-2 napon belül fogyasszuk el.
Ez is érdekelhet
A legfinomabb tavaszi sütik: 5 ellenállhatatlan recept cseresznyével, eperrel, barackkal
Meddő eperfák: így gondozd most, hogy jövőre újra bőséges gyümölcse legyen!
Extra tippek a frissesség megőrzéséhez
- Mielőtt az epret az edénybe tesszük, a szemeket ecetes vízben is átmoshatjuk, hogy a romlást okozó anyagokat eltávolítsuk. Ehhez keverjünk össze egy rész ecetet három rész vízzel, majd áztassuk be a szemeket 1-2 percre. Ez az oldat elpusztítja a baktériumokat és a penészspórákat anélkül, hogy befolyásolná a gyümölcs finom ízét. Miután átmostuk az epret, alaposan töröljük át papírtörlővel, hogy a felesleges nedvességtől megszabadítsuk.
- Semmiképpen ne távolítsuk el a zöld sapkákat, ezek ugyanis segítenek megvédeni a gyümölcsöt a romlástól. Hasonlóképpen kerüljük az eper mosását is a fogyasztásig: a víztől gyorsabban kezdhet penészedni.
- Ha mégis megromlik egy szem, azonnal vegyük ki az edényből, a rothadó darab ugyanis etiléngázt bocsát ki, amely felgyorsítja a mellette lévő darabok romlását. Érdemes naponta ellenőrizni az eperszemeket és először a legérettebb darabokat elfogyasztani.
- Még tovább megőrizhetjük az eper frissességét, ha mézes, vizes oldatba mártjuk (egy evőkanál méz, egy csésze vízben elkeverve), ezzel a természetes tartósítószerrel 1-2 nappal meghosszabbíthatjuk az eper frissességet, miközben a természetes édességet is fokozhatjuk vele.
Fotó: