Konyha

Sütik piros gyümölcsökkel: 4 könnyű recept képpel a legfinomabb nyáreleji bogyósokkal

Tele vannak a piacok végre mindenféle gyümölccsel, a cseresznye és a meggy is jó árban kapható már. Olyan szépek, hogy krémes süteményekért kiáltanak.

Epertorta fehér csokival

Hozzávalók
a tésztához:
✔ 2 tojás
✔ 6 dkg cukor
✔ 1 dl olaj
✔ 8 dkg liszt
✔ csipetnyi sütőpor
✔ 50 dkg eper
a krémhez:
✔ 10 g zselatin
✔ 1 dl hideg víz
✔ 20 dkg fehér csokoládé
✔ 5 dl tejszín
✔ 10 dkg mascarpone

A tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Tortaformába simítva 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Az epreket félbevágjuk, és kirakjuk vele a tortaforma oldalát. A maradékot középre szórjuk. A zselatint 5 percre a hideg vízbe áztatjuk, majd a fehér csokoládéval együtt felmelegítjük, felolvasztjuk. Ez után elkeverjük benne a mascarponét. A tejszínt habbá verjük, a fehér csokis keverékkel összeforgatjuk, majd a formába öntjük. 5 órán át hűtőben pihentetjük, majd tálaljuk.

Ribizlis-habos lepény

Hozzávalók
a tésztához:
✔ 4 tojás
✔ 15 dkg cukor
✔ 12 dkg vaj
✔ 1 citrom
✔ 10 dkg marcipán
✔ 15 dkg liszt
✔ 1 teáskanál sütőpor
✔ 40 dkg ribizli
a tojáshabhoz:
✔ 2 tojás fehérje
✔ 0,4 dl víz
✔ 14 dkg cukor

A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét. A marcipánt reszelőn hozzáreszeljük, a tojások fehérjét habbá verjük, és beleforgatjuk a keverékbe. Végül óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, s a ribizlivel megszórva 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A cukrot a vízzel sűrű sziruppá forraljuk, közben a tojásfehérjét félig felverjük. A cukorszirupot lassan belecsorgatjuk, miközben verjük tovább a fehérjét. Mikor sűrű, fényes hab lesz, habzsákba töltve a sütemény tetejére nyomjuk. Karamellizáló pisztoly segítségével megégetjük, vagy grill-fokozaton a sütőben 1 perc alatt megpirítjuk.

Cseresznyés-mandulás clafoutis

Hozzávalók:
✔ 3 tojás
✔ 4 evőkanál cukor
✔ 8 evőkanál finomliszt
✔ 2,5 dl tej
✔ 2,5 dl főzőtejszín
✔ 50 dkg cseresznye
✔ 1 marék szeletelt mandula

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a tejszínt. A híg masszát egy sütőpapírral bélelt formába önjük, beleszórjuk leszárazott, kimagozott cseresznyét, a tetejét meghintjük a mandulával, és 180 fokon 45 percig sütjük.

Málnás kocka

Hozzávalók
a tésztához:
✔ 4 tojás
✔ 15 dkg cukor
✔ 12 dkg vaj
✔ 1 citrom
✔ 15 dkg liszt
✔ 1 teáskanál sütőpor
✔ 30 dkg málna
a málnás habhoz:
✔ 30 dkg málna
✔ 10 dkg porcukor
✔ 4 dl tejszín

A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a keverékbe. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és a málnával megszórva 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral. A málnát szitán átnyomjuk, a levét félretesszük, a gyümölcshúst turmixoljuk. A tejszínhabot megfelezzük, az egyik feléhez kevés málnalevet keverünk, a másik feléhez pedig a turmixolt málnát keverjük. Habzsákból a kihűlt sütemény tetejére nyomjuk a málnalével színezett habot, szórunk rá pár szem málnát, majd a málnadarabos habot nyomjuk az egész tetejére. Cukorgolyókkal megszórva tálaljuk.

fotó: archív