Lélek

Kapcsolatmentő megcsalás: kegyetlenül fáj, de helyre billentheti a kapcsolatot

A megcsalás nem biztos, hogy a szerelem vége. Szeretettel, türelemmel, megfelelő hozzáállással egy ilyen trauma akár tovább mélyítheti a párkapcsolatot.

Ha valaki más után kacsingat, akkor ott már lőttek a szerelemnek – ez az általános vélemény azonban csak tévhit! A harmadik fél felbukkanása, a megcsalás annak a jele, hogy a hűtlen fél valamiféle hiányérzettel él, és ezt úgy igyekszik megszüntetni, hogy máshol keresi, amit otthon már nem lel. Ő maga is egy traumát él át, ám a hűtlenség nem mindig egyenlő azzal, hogy biztosan elmúltak gyöngéd érzelmei a párja iránt – épp csak elnyomják azokat a közös gondok, a napi hajsza vagy bármilyen tényező, ami elől az illető menekül. Ilyenkor akár kapcsolatmentő is lehet, ha fény derül a félrelépésre.

Őszinteség mindenekelőtt!

„Amikor az embert megcsalják, elsőként a következő gondolatok forognak gyors egymásutánban a fejében: elhagyom, kidobom, ezt velem senki nem teheti meg – mondja Gyimesi Andrea párkapcsolat-terapeuta. – Ezek az indulatok azonban kis idő elteltével szelídülnek, a megcsalt fél egója háttérbe szorul, és ha mindehhez kellő érzelmi intelligencia is társul, elkezd gondolkozni, jobb esetben közösen a hűtlen párjával, hogy mi minden vezethetett idáig. Ez pedig a kulcs a válság megoldásához: a nő és a férfi végre beszélgetnek egymással. Nem tévéznek, nem bújnak a számítógépükbe, nem keresnek ezernyi pótcselekvést, hanem feltárják a problémákat, és megoldást keresnek. Azok a párok, akik nemet mondanak az ego követelte azonnali szakításra, és eljutnak az őszinte beszélgetések stádiumáig, mintegy 50%-ban együtt is maradnak, legalábbis a praxisom ministatisztikái ezt mutatják. A megcsalás tehát túlélhető, megbocsátható, sőt, a trauma után még mélyebb lehet a kapcsolat, mint valaha volt.”

Újraépülő bizalom-vár

De miként mélyülhet egy szerelem éppen attól, hogy az egyik fél elárulta a másikat? Szakértőnk szerint úgy, hogy ez a létező legmarkánsabb jele annak, hogy a közös élet még megmenthető, de nagyjából az utolsó előtti másodpercben vagyunk ezen a téren. Az ilyenkor fellépő riadalom, a másik elvesztésétől való félelem valósággal doppingolja a szerelmeseket. Persze, az újrakezdés csak akkor lehetséges, ha megcsalt fél képes úgy élni tovább, hogy a bizalom megingása ellenére sem mérgezi társa életét nonstop féltékenykedéssel, és a hűtlen partner sem önt újabb olajat a tűzre, nem ad okot gyanakvásra.

Megcsalás után megmenteni egy kapcsolatot csak akkor lehet, ha mindkét fél igazán akarja – véli pszichológusunk. – Őszinte hit, végtelen szeretet és türelem, sok-sok cselekvés kell ahhoz, hogy a bizalom újraépüljön. Ezt a krízist nem lehet egyik napról a másikra kiheverni, azonban, ha már úgy döntöttünk, adunk egy esélyt a dolognak, tiszta lappal kell kezdeni, és nem naponta a másik szemére hányni, hogy ki, mikor, mit rontott el évekkel ezelőtt, ami a megcsalásig vezetett.”

Magát a hűtlenség utáni újrakezdést tehát úgy kell felfogni, hogy összedőlt a várunk, és újra kell építeni, az alapoktól kezdve. Építkezni pedig mindig izgalmas, ez a tény pedig még a sokat szenvedett kapcsolat szereplőinek életébe is új izgalmakat, fényt hozhat.

Hűtlenségből házasság

„Annak, ha egy kapcsolatban bekövetkezik a megcsalás, van egy pozitív hozadéka: megtörtént a legrosszabb, ami a szerelemben megeshet, nincs már mitől félni – véli szakértőnk. – Ez pedig egyfajta megkönnyebbülést is jelent, a »mi még ezt is túléltük együtt« – érzés új alapokra helyezheti férfi és nő viszonyát. Nem egy esetről tudok, ahol megcsalást követően házasodtak össze, vállaltak gyereket, a túlélést azzal ünnepelték, hogy magasabb szintre helyezték az összetartozásukat. Azonban csak azt a kapcsolatot érdemes megmenteni, ahol valóban megvan még az érzelmi háttér, és a félrelépésért nem az elhidegülés okolható. Felelősségteljes döntés ez: ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk a párunknak megbocsátani, vagy ha az a harmadik fél mégiscsak többet jelentett egy kalandnál, a továbblépés az, amire megérett a helyzet. A saját boldogságunkat illetően nem érdemes magunknak hazudni.”

Fotó: shutterstock