Lélek

Tippek, hogy megmaradjon az állásunk: 12 dolog, amit soha ne tegyünk a munkahelyünkön

Ahhoz, hogy a munkahelyünkön megbecsüljenek, nem árt, ha néhány szabályt betartunk. Íme 12 tipp, a tökéletes légkör elősegítéséhez!

Gyors vendégek

Ha egy-egy alkalommal meglátogat valaki minket a munkahelyünkön, mert éppen arra járt, megiszunk együtt egy kávét, azzal nincs semmi baj. De ha ez gyakran fordul elő, és hosszan csevegünk váratlan vendégünkkel ahelyett, hogy dolgoznánk, nem leszünk népszerűek.

Diszkrét telefonálás

Természetes, hogy a munkahelyünköntelefonon tartjuk a kapcsolatot a párunkkal, gyerekünkkel. De ezeket a beszélgetéseket fogjuk rövidre. Ha úgy érezzük, hogy néhány percnél tovább fog tartani, akkor diszkréten vonuljunk félre, hogy ne zavarjuk a többiek munkáját a magánbeszélgetéseinkkel.

Tabu mások magánélete

A legtöbb konfliktust, rossz hangulatot az kelti, ha mások magánéletét kibeszéljük a háta mögött. Persze akarva, akaratlanul is megtudunk kollégánkról dolgokat, de ezeket soha ne terjesszük, pláne nem kiszínezve! A legjobb, ha munkahelyünkre dolgozni járunk be, és nem társasági életet élni.

Illetlen lakoma

Ha megoldható, ne együnk abban.a helyiségben, ahol mások is dolgoznak, vagy.ahol ügyfeleket, vásárlókat fogadunk, főként, ha fűszeres vagy erős illatú ebédet hoztunk otthonról. Az ilyen jellegű ételekből inkább az erre kijelölt konyhában, étkezőben lakmározzunk. Abban persze nincs kivetnivaló, ha sok a munkánk, és elrágcsálunk egy kekszet vagy kiflit a munkaterületünkön.

Csak egy kis flört?

Mivel a napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, elég valószínű, hogy ott találjuk meg a szerelmet is. Mégis kerüljük a munkahelyi flörtöket, különösen, ha nincsenek komoly szándékaink, vagy párkapcsolatban élünk. Ami tabu legyen, az a főnök! Vele kerüljük el az intim kapcsolatot, mert abból csak rosszul jöhetünk ki. A nyílt flörtöléssel zavarba hozzuk a többieket, akikre cseppet sem tartozik a magánéletünk.

Ne szórakozzunk más idejével!

Mindig érkezzünk időben, ne csak azért
tegyünk így, mert a főnök nem nézi jó szemmel a késést, hanem mert a többiek értékes idejével sem vicces dolog szórakozni, legyen az vásárló, ügyfél vagy egy kolléga.

Becsüljük meg a kollégákat!

Igyekezzünk mindenkinek a munkáját komolyan venni, elismerni, még akkor is, ha nálunk alacsonyabb beosztásban van. Ne felejtsük el, hogy ő is rengeteget dolgozik, és valószínűleg az ő munkája nélkül mi sem boldogulnánk egykönnyen. Ne gondoljuk, és ne éreztessük senkivel, hogy a mi munkánk fontosabb vagy hasznosabb, mint a többieké, mert ezzel megbántjuk mások önérzetét.

Ez munkahely, nem buli!

Legyünk büszkék az alakunkra, de ne essünk át a ló túloldalára. Törekedjünk arra, hogy kényelmes legyen a ruhánk, a nap végére se szenvedjünk, hogy szorít, szúr, melegünk van, esetleg fázunk benne. Ne legyen semmiképpen túl kivágott, szexi, esetleg közönséges, mert azzal zavarba tudunk hozni másokat, ráadásul rólunk sem a legjobb véleményt alakítja ki a kollégák körében.

Otthon levelezzünk!

A mai telefonok többsége alkalmas a különböző közösségi portálokon történő levelezgetésre. Ám nincs annál idegesítőbb, amikor egy eladónak azért nincs ideje kiszolgálni minket, mert túlságosan belemerül a telefonja nyomkodásába, vagy ha a fodrászunk percenként kapcsolja ki a hajszárítót, mert azonnal válaszolnia kell egy üzenetre.

Puffogni csak otthon

Borzalmas olyan emberrel együtt dolgozni, aki egész nap elégedetlenkedik, hogy milyen rossz a munkája, a fizetése, a főnöke, a munkaeszközei, és egyébként is… Ha annyira elviselhetetlennek érezzük a munkakörülményeinket, akkor keressünk másik állást, de addig szépen, csendben dolgozzunk.

Én fázom vagy mi fázunk?

Ha többen dolgozunk egy helyiségben, elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjuk egymáshoz. Nem vagyunk egyformák, biztos, hogy van, aki fázósabb, van, aki kevésbé. Mindig kérdezzük meg a többieket, hogy ők mit szeretnének, mielőtt ablakot nyitunk, fűtést vagy klímát kapcsolunk! Ugyanez vonatkozik a zenehallgatásra. Nem egyforma az ízlésünk, ezért ha tehetjük, használjunk fülhallgatót.

Csak nem munkát keresünk?

Ha úgy döntünk, hogy lépünk, soha ne a munkahelyünkről intézzük az álláskereséssel kapcsolatos ügyeket, ne munkaidőben telefonálgassunk az új munkákkal kapcsolatban! Ezzel mindenki tudtára adjuk, hogy mennyire szabadulnánk, és ez előbb-utóbb a főnök fülébe jut, így még az előtt az utcán találjuk magunkat, mielőtt beesne az álommeló.

Fotó: shutterstock

Címkék: