Otthon

Fügefa a szabadban: kiültethető a cserépben teleltetett gyümölcsfa?

Télire, amíg csak lehet, takarjuk, a legegyszerűbb falevéllel vagy szalmával. Minél magasabb a lombkupac, annál magasabban védett az ágrendszer.

Igen nagy érdeklődéssel olvasom immár évek óta hasznos tanácsait a Meglepetésben. Ezúttal, ha lehet, én is kérnék! Öt-hat éves fügefám van, nagy cserépben tartom, és úgy tervezem, még idén kiültetem. Amikor megvásároltam annak idején, a papírján az állt, hogy a fácska –16 fokig fagyálló. Az udvarom aránylag árnyékos, és az utóbbi években viszonylag ritkán esett meg, hogy –10 fok alá hűlt. Mit javasol, hogyan takarjam be mégis télire? Kb. 2 m átmérőjű, és 1,80 m magas – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A fügék valóban télálló növények. Azt azonban, hogy mennyire, valójában fajtája válogatja. Az esetek döntő többségében nem az egész növény fagy el, hanem csak a föld feletti hajtásrendszer. Igaz, ez éppen elég ahhoz, hogy az elfagyást követő évben ne legyen termés. Ilyenkor a füge később hajt ki, a töve közeléből, és csak a hajtásrendszerét próbálja helyrehozni. Én idén már nem ültetném el a növényt, csak jövő tavasszal, napos helyre, hogy minél több ideje legyen begyökeresedni. Télire, amíg csak lehet, takarjuk, a legegyszerűbb falevéllel vagy szalmával. Minél magasabb a lombkupac, annál magasabban védett az ágrendszer. Érdemes összekötni az ágakat, hogy kisebb helyet foglaljanak, továbbá könnyebb legyen takarni. Van, aki körbekarózza a növényt, majd a karók köré fóliát, hálót teker, így magasabban tud levelet kupacolni a növény köré. Azt sajnos, hogy hány foknál fagy el a hajtásrendszer, és hány foknál a komplett tő, így látatlanban nem tudom, hiszen fajta, élőhely és az időjárási körülmények együttese határozza meg. Sok szerencsét kívánok a fügefához!

Fotó: shutterstock