Otthon

Megnyurgult és virágot sem hoz a korall: drasztikus megoldás segít újra virágzásra bírni a szobanövényt

Ráncosodni akkor kezd a korallvirág levele, ha vagy túl kevés a folyadék számára, vagy pedig már olyan sok, hogy berohadt a gyökere, és nincs mivel felszívnia az éltető nedűt.

Mindenképpen fontos lenne a gyors válasza, ugyanis egy számomra kedves növényről van szó, amivel kapcsolatban tanácstalan vagyok. Van egy korallvirág, amit úgy 2 hete kaptam. Akkor gyönyörű, feszes, méregzöld levelei voltak, azóta viszont elkezdett kissé puhulni, és 1-2 levél sárgul, szárad. Normál szobahőmérsékleten tartom az ablakpárkányon, tehát elég fényt kell hogy kapjon. Heti 1-2 alkalommal locsolom, szerintem mérsékelten. Ön szerint mi lehet az, amit elrontottam?  – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A korallvirág hűvös, 12 fok körüli, világos helyet igényel télen. Ilyen helyen túl gyakori a heti két öntözés. Ha azonban olyan körülmények között tartja, ahol a hőmérséklet 20 fok környéki, akkor lehet, hogy valóban belefér, hogy kétszer kapjon vizet. Az azonban nem mindegy, hogy egy alkalommal mennyit ad neki. Átnedvesíti az egész cserepet, vagy épp csak a felső réteget éri víz? Ráncosodni akkor kezd, ha vagy túl kevés a folyadék számára, vagy pedig már olyan sok, hogy berohadt a gyökere, és nincs mivel felszívnia az éltető nedűt. Azt mondom, úgy öntözzön, hogy két alkalom között száradjon ki a cserépben a föld. Szerintem a növény erősen nyurgult a leírása alapján, tehát kevés neki a fény is. Ha lehet, tegye világosabb helyre, és csípjen vissza néhány hajtást! Ekkor a korallvirág bokrosodni kezd. Télen azért tartjuk 12 fokon, minimál önözés mellett, mert így a növény nem nő, csak vegetál, így nem nyurgul kevés fény mellett sem.

Kiszel Péter további jó tanácsait ide kattintva olvashatja el.

Fotó: shutterstock