Otthon

Szárad és pöndörödik a tulipánfa levele: azonnali cselekvésre van szükség, 2 év is lehet, mire helyrejön

Már az ültetésnél érdemes figyelembe venni néhány szabályt, a liliomfa ugyanis érzékeny a tápanyagban szegény talajra.

Ezennel szeretném kérni a segítségét. Van egy hatéves tulipánfánk. Tavaly már észleltem, hogy a levelei a szélétől kezdve, befelé haladva összetűrődnek.  Az idén azonban még több levéllel tőrténik ugyanez. Ezenkívűl más  tünetet nem látunk rajta, új hajtások jönnek az ágakon. Nem tudom az mennyire meghatározó esetében, hogy aránylag kis területen van, a ház és a kerítés között található. A reggeli nap süti csak. Nagyon kérem, amennyiben tud, tanácsoljon valamit, mert nem szeretném elveszíteni a fát, amit a kisunokámtól kaptam – kérdezte korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A liliomfa, melyet oly sokan tévesen tulipánfának neveznek, savanyú talajt igényel. Ettől eltérő kémhatású közegben előbb jelentkeznek a tápanyaghiány tünetei, mint például a levél sárgulása vagy a levél szélének száradása, pöndörödése, melytől előbb-utóbb el is deformálódik a lombozat. Éppen ezért, már ültetéskor figyelembe kell venni az ilyen növény igényeit. Érdemes lett volna legalább egy fél-egy köbméteres gödröt ásni neki, amit rhododendronfölddel vagy akár sima tőzeggel feltöltve ideális hely a liliomfa számára. Most azonban már nincs más hátra, mint előre: tápoldatozni kell, mindaddig, amíg él a növény.

Erre akkor is szükség lenne, ha savanyú földben élne, csak azért jóval ritkábban. Vashiány ellen libfer vagy librel oldatát öntözze a tövéhez, úgy, hogy egy ásóval nyit néhány rést, és azt tölti fel a tápoldattal. A kálium-, magnézium- és foszforhiány ellen szilárd műtrágyát vagy tápoldatot, netán lombtrágyát is használhat. Ez utóbbi hamarabb kerül a növénybe, ám az előzőek tartósabb hatást biztosítanak. Ne aggódjon, a fa idővel helyrejön, de kell hozzá 2-3 év, kitartó gondoskodás mellett is!

Fotó: shutterstock