Otthon

Új klíma, új szokások a kertben: át kell ütemezni az őszibarack metszését, nem lesz termés

A kiszámíthatatlanná alakuló időjárásunk képes olyan hosszú, meleg szeptemberi időjárást produkálni, hogy lassan azok a gyümölcsök is beérnek nálunk, melyek eddig csak Olaszországban érezték jól magukat.

Kérem segítő útmutatását! Mégpedig az őszibarackfáim metszéséhez. Több évtizedes gyakorlatunknak megfelelően ezt a munkát augusztus 20 és 30 között szoktuk elvégezni, így a rövid tavaszi időszakban ennyivel kevesebb munkánk van a kiskertünkben, és szerencsére jó minőségű termésünk szokott lenni. Tavaly azonban a metszést követően forró időszak következett, és az érett első és másodrendű hajtások úgy viselkedtek, mintha tavasz lett volna: kihajtottak. Az új vesszők azonban nem értek be, télen elfagytak. Az új klimatikus viszonyoknak megfelelően milyen időszakban metsszük a fákat? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Értem én, hogy előre akart dolgozni, de a természet megerősítette azt, hogy a hosszú évek során kikísérletezett márciusi–áprilisi metszési időpont valószínűleg tényleg a legjobb.

A kiszámíthatatlanná alakuló időjárásunk képes olyan hosszú, meleg szeptemberi időjárást produkálni, hogy lassan azok a gyümölcsök is beérnek nálunk, melyek eddig csak Olaszországban érezték jól magukat. Én semmiféleképpen nem metszeném most az őszibarackot. Egyrészt mert ilyenkor könnyebben fertőződik be a sebfelületeken, másrész, könnyen járhat úgy, mint az előző évben. Véleményem szerint maradjon a márciusi metszésnél!

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shuttestock