Otthon

Őszibarack metszése: így vágja vissza az ágakat, és többé nem hajlanak le

Tavasszal, március elején, amikor amúgy is metszi az őszibarackot, lépjen visszább a koronával egy szintet! Ez annyit jelent, hogy egy erősebb hajtásig kell visszavágni a vázágak végét.

Segítségét kérem gyümölcsfám metszésének ügyében. Van egy Champion fajtájú őszibarackom, úgy négyéves. Idén nagyon jó és bő termése volt, igaz életében először. Fel kellett kötöznöm az ágakat, annyi gyümölcs volt rajta. Felmerült bennem a kérdés: lehet, hogy hosszúra hagytam az ágakat? Küldök róla képet, és kérdezem, hogy kell-e rövidebbre metszenem őket, és ha igen, hogyan? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valóban egy fiatal fáról van szó, hiszen a törzse még vékonyka, a koronája viszont máris hatalmas és igen szétterülő. Valószínűleg sok tápanyagra lelt a talajban, és az is lehet, hogy kicsit sűrűn hajtott ki, így a hajtások nyurgultak, mivel egymást árnyékolták. Ön csak abban hibázott, hogy túl hamar alakította ki ezt a koronát, amely terméssel együtt már nem képes megtartani a saját súlyát. Tavasszal, március elején, amikor amúgy is metszi az őszibarackot, lépjen visszább a koronával egy szintet! Ez annyit jelent, hogy egy erősebb hajtásig kell visszavágni a vázágak végét. Sokkal lejjebb nem érdemes jönni, mert az túlságosan felborítaná a fa egyensúlyát, és sokkal, de sokkal több hajtást hozna, így kevesebbet teremne, azzal pedig tetőzne a baj. Arra nagyon figyeljen, hogy minden nagyobb sebfelületet, mely a fán metszéskor vagy töréskor keletkezik, kezelni kell sebkezelő szerrel vagy legalább gombaölőszeres festékkel. Ez utóbbi a korszerű növényvédő szerek következtében kiment a divatból, de azért még igen hatásos.

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: pexels