Otthon

7 dolog, amit a régi fogkeféjével tisztára pucolhat: ezért ne dobja ki!

Legyen az elszíneződött fuga vagy zsíros, penészes mosógépalkatrész, esetleg egy fehér vászoncipő, a már kissé megkopott fogkefesörtékkel bármelyiket szépen lepucolhatjuk. Sőt, a kiömlött mustárt is gyorsan eltüntethetjük vele a padlószőnyegből.

Nem feltétlenül van szükségünk drága és speciális szerszámokra ahhoz, hogy tisztává varázsoljuk a lakást. Néha a legjobb és leghasznosabb eszközök, tisztítószerek – például az ecet és a szódabikarbóna – a kamrában is fellelhetők, de akár a fürdőszobapulton is rátalálhatunk a tökéletes alkalmatosságra. A már elnyűtt, kidobásra ítélt fogkefének is nagy hasznát vehetjük, hiszen a sörték könnyen beférnek a legkisebb zugokba is, és a makacs szennyeződéseket is eltávolítják. Nézzük, mennyi mindenre használhatjuk fogaink leghűségesebb védelmezőjét!

Fürdőszoba- és konyhafugák

A csempe közt meghúzódó fuga tisztítása sokszor kínkeserves feladat, és az sem segít, ha egy erős tisztítószeres szivaccsal nekiesünk. Ilyenkor kapjuk elő a régi fogkefénket, és azzal súroljuk meg a nehezen eltávolítható szennyeződéseket. Sziszifuszi munka, de megéri, hiszen a végeredmény ragyogóan tiszta konyha vagy fürdőszoba lesz. Fontos, hogy ha csempéken és a fugán komolyabb elszíneződést és/vagy a csempe meglazulását észleljük, csináltassuk meg szakemberrel. Ugyanis a víz átszivároghat a falakon a csempe mögött, ami átázást és penészedést okozhat.

Mosógépalkatrészek

Bár elsőre úgy tűnik, hogy a fogkefe feje túl kicsi a nagy háztartásigép megtisztításához – ami részben igaz is, hiszen a nagyobb felületekre teljesen felesleges –, ám a kisebb részeken annál inkább jól jöhet. Főleg az elől- vagy felültöltős mosógépek tömítéseinél, adagolóinál és szűrőinél jusson eszünkbe a szekrényben kallódó, elnyűtt fogkefe. A szakemberek szerint évente többször érdemes alaposan kisikálni a mosógépet, de ha kemény víz folyik a csapból, akkor legalább háromhavonta tisztítsuk meg az alkatrészeket. Melegebb, párás helyen szintén fontos a gyakori tisztítás, hiszen itt a penészgomba okozhat problémát. Leginkább erősen – zsírral vagy olajjal – szennyezett ruhaneműk kerülnek a gépbe? Akkor havonta át kell sikálnunk a szerkezet apróbb részeit!

Foltos ruházatok

Foltok ellen is hatékony lehet az elhasználódott fogkefe, főleg, ha azok nehezen akarnak szabadulni a felsőrészektől, nadrágoktól. A kefe kombiná­ciója egy ecetes, mosószeres vagy szódabikarbónás oldattal csodákra képes, különösen makacs zsírfoltok esetén. Annyit azért jó tudni, hogy csak óvatosan szabad dörzsölni a ruházatot, nehogy véletlenül kihúzzunk egy szálat.

Gyűrűk, karkötők, láncok

Az ékszerek tisztítása óvatos munkát igényel, ám egy fogkefével finoman megtisztíthatjuk a kisebb kövek közti réseket is. Viszont kerüljük a súroló hatású szerek vagy durva kemikáliák használatát, mivel ezek felkarcolhatják az érzékeny fémeket és drágaköveket.

Szőnyegre csöppent foltok

A folt méretétől függően a fogkefe nagy segítségünkre lehet a szőnyeg vagy a bútorkárpit tisztításánál. Ha kifröccsent valamilyen étel vagy ital az anyagra, gyorsan tegyünk a foltra speciális tisztítószert – érdemes korábban tesztelni egy kisebb felületen –, majd a kefével dörzsöljük át, végül egy puha ronggyal töröljük le a szennyeződést. Amennyiben nincs kimondottan folttisztító folyadék vagy por otthon, akkor a kézi mosogatószer vagy sampon is megteszi, de gyors megoldásként a kézmosó szappant is használhatjuk.

Sárgaréz tárgyak

Amikor a sárgaréz érintkezésbe kerül a  bőrünkből származó oxigénnel vagy olajokkal, elszíneződhet, besötétedhet, ezért időnként alapos polírozást igényel, hogy visszanyerje az eredeti pompáját. Ilyenkor nemcsak a régi fogkefe segíthet, de a fogkrémet is érdemes elővenni – különösen akkor, ha látványos foltok csúfítják az egyébként szép dísztárgyat. Vigyünk fel egy kevés pasztát a problémás részre, finoman dörzsöljük át fogkefével, majd tiszta vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra.

A tisztítás előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy tömör sárgarézzel vagy sárgaréz bevonattal van dolgunk! Nem tudjuk eldönteni? Tartsunk egy mágnest a felülethez, és nézzük meg, mi történik. A mágnes nem tapad a tömör sárgarézhez, míg a sárgarézzel bevont fémtárgyakat azonnal odavonzza. A  tömör sárgaréz évekig ellenáll a tisztításnak és polírozásnak, látványos kopás, sérülés nélkül, de a lakozott sárgaréz tárgyakat csak nedves ruhával szabad tisztítani, hogy elkerüljük a bevonat károsodását.

Kényes cipők

Sajnos nem minden vászoncipőt, sportcipőt lehet mosógépben mosni, és azok egy idő után elég rosszul festenek. Ebben az esetben vessük be a fogkefe-trükköt a foltok kezelésében, a felgyülemlett szennyeződések lekefélésében, vagy akár a  talpba ragadt kövek eltávolításában. A fehér vászoncipők fogkrémmel is könnyedén megtisztíthatók, különösen, ha olyan pasztát veszünk, amelynek a szódabikarbóna a fő összetevője. Azonban az 1 evőkanál szódabikarbónából, 2 evőkanál fehér ecetből és 1 csésze meleg vízből készült massza is rendkívül hatékony. Egyszerűen csak mártsuk a  fogkefét az ecetes keverékbe vagy a fogkrémbe, és alaposan dörzsöljük le vele a szennyeződést. Ezzel a megoldással az anyagot és a talpat is kezelésbe vehetjük, de menet közben ne felejtsük megtisztítani a kefét, hogy elkerüljük a szennyeződés áthordását egyik területről a másikra.

Fotó: adobestock