Otthon

Tönkre megy az összes gyümölcsfa a kertben: a jól megszokott praktikák már nem válnak be

Érdemes a gyümölcsfáknál is vetésforgót alkalmazni. Az ültetés időpontja késő ősszel van, illetve tavasszal, márciusban.

A kiskertben van olyan gyümölcsfa, amely kiszáradt, és tavaly ősszel egy ezüstfenyő is így járt. Ön szerint a fenyőt milyen betegség érhette? Most látom, hogy a kiszáradt barackfán fehér területek vannak, gondolom, gomba támadta meg. Készülök kivágatni a fát, mert ez így nem maradhat. Nagyon sajnálom. Esetleg a talajjal lehet nálam a gond? Ha ezek után telepítek új gyümölcsfát, azt ősszel vagy tavasszal érdemes? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Az elmúlt néhány évben forró nyarak voltak, szinte csapadék nélkül. Így sajnos már nemcsak a gyepfelület, hanem a normális állapotú dísz- és haszonkert sem tartható fenn öntözés nélkül. Nem írta, mennyit öntöz, és azt sem, milyen talajon, milyen fekvésű a kertje. Ha nincs módja öntözni, és erősen napos kertje van, örökzöldekben nincs értelme gondolkodni.

A meleg helyen élő fenyőt egy atkafertőzés gond nélkül elintézi, akár egy év alatt. Sajnos, azt, hogy a fenyő miért száradt ki pontosan, éles kép nélkül lehetetlen meghatározni. Sajnos nem tudom azt sem, milyen fái vannak, és azt sem, hogy mennyit permetez. Ha nem szeretné vegyszerrel terhelni a kertet, megértem, de egy bordói leves lemosópermetezés késő ősszel vagy kora tavasszal sokat segít a gomba- és baktériumbetegségek elleni védekezésben. A gyümölcsfa telepítésénél fokozottan figyeljen, hogy csonthéjas után csonthéjasat nem érdemes ültetni, a talajuntság és a talajlakó kártevők elkerülése végett.

Érdemes a gyümölcsfáknál is vetésforgót alkalmazni. Az ültetés időpontja késő ősszel van, illetve tavasszal, márciusban. Nagyméretű ültetőgödröt ásson, közel egy köbmétereset, melybe komposzttal, érett trágyával keverve töltse vissza a kiásott földet, majd iszapolja be rendesen!

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock