Otthon és Kert

Nem virágzik a viaszvirág: sanyargatva bont újra szirmot a retró szobanövény

Ameddig csak lehet, rögzítsük a hajtásokat támrendszerhez. Ez lehet egy drótkarika, moha vagy kókuszkaró, de akár egy háló is.

Segítségét kérem, Kertész Úr! Van egy viaszvirágom, de sajnos nem virágzik. Mit kellene tennem, hogyan kell gondoznom ahhoz, hogy igazán szép legyen? Előre is köszönöm válaszát – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A viaszvirág egy azok közül a nagyon régi szobanövények közül, melyek igen jól bírják az átlag lakások klímáját, igaz, a virágzás gyakran elmarad. Ennek oka, hogy az ember a többi növényéhez hasonlóan próbálja kezelni, mindent megad neki, pedig épp ezt nem szabad.

Ezt a növényt egy kicsit sanyargatni kell. Télen hűvös, 12–14 fokos helyiségben ideális tartani, ritka öntözés mellett! Ez az a növény, amelyik abszolút nem tűri a pangó vizet, mert hamar berohad a gyökérzete. Emellett igazán jól csak akkor érzi magát, amikor szorong
a cserepében. Éppen ezért nem szabad sűrűn átültetni. Akkor jó, ha a gyökérzete már majdnem teljesen átszőtte a cserepet, az sem baj, ha kicsit kigyökeresedik a cserépből.

A tápanyag-utánpótlást friss föld helyett inkább tápoldatozással adagoljunk neki a nyár folyamán. Metszeni nem nagyon kell, sőt az a legjobb, ha nem metsszük, csak akkor, ha már elvirágzott, és csupán azokat a hajtásokat vágjuk le, melyek már kezelhetetlenek.

Ameddig csak lehet, rögzítsük a hajtásokat támrendszerhez. Ez lehet egy drótkarika, moha vagy kókuszkaró, de akár egy háló is. Ha elég idős a növényünk, és télen sikerült szárazon és hűvösen teleltetnünk, akkor jó eséllyel pályázunk virágokra a nyár folyamán.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia