Otthon és Kert

Felkopaszodik a szobafenyő: így dúsíthatja vissza a kedvelt szobanövényt

Nem egy igényes növény, csupán világos helyre és rendszeres vízellátásra van szüksége. A legnagyobb probléma vele a felkopaszodás szokott lenni.

Érdeklődnék, hogy meg tudná-e mondani a képen látható fa nevét? Kérem, írjon nekem a tartásáról is! Válaszát előre is köszönöm – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének

Ez a növény egy szobafenyőféle! Még az is lehet, hogy a közönséges szobafenyő, amely olyan sok háztartásban előfordul. A színe világoszöld, ezért valamilyen alfaja lehet. Nem egy igényes növény, csupán világos helyre és rendszeres vízellátásra van szüksége. A legnagyobb probléma vele a felkopaszodás szokott lenni, melynek oka a túl sok vagy éppen túl kevés víz, esetleg a száraz levegő vagy a közvetlen, erősen tűző napfény.

Norfolk-szigeti növény révén szereti a párás, hűvös levegőt, így ha lehet, 10–14 fokon teleltessük. Nyáron párásítsunk, ha száraz a szoba levegője, vagy akár árnyékba, akár nagyobb fák alá, a szabadba is kitehetjük a fenyőnket.

Sajnos, mivel eredeti élőhelyén 40–60 méteres fává nő, nálunk is hamar kicsi lesz számára a szoba. Ilyenkor a legjobb, ha elajándékozzuk, de ha jól érzi magát, és nem kopasz a törzse, vissza is lehet vágni. Igaz, ilyenkor már amorf növény fejlődik, viszont továbbra is megtartható a helyén. Ezt a megoldást csak kísérletező kedvű kertészeknek ajánlom, mert lakásban nem mindig vezet eredményre, és előfordul, hogy a fenyő elpusztul.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

fotó: archív