Otthon és Kert

Teleltethető a dézsában tartott kúszóeper? Van hozzá pár tippünk!

A dézsa sokkal jobban áthűl vagy épp átmelegszik, mint a kiültetett növény földje a szabadban.

A Meglepetésben olvastam, hogy lehet kérdezni öntől. Tavasszal vásároltam egy nagynevű cégtől kúszóepret, amit felfelé kellett kötözgetni. Gondolom, ha kaspóba ültettem volna, akkor lefelé nőtt volna. Szóval a kérdésem az, ha télen kint hagyom a szabadban, megfagy? Elég nagy dézsában van az udvaron, fóliázzam be? Vannak normál földiepertöveim is a kertben, azokról tudom, ha csinálok velük semmit, tavasszal szépen kihajtanak. Előre is köszönöm, ha segít megvédeni őket, mert elég sokba kerültek, és még nem sokat ettünk róluk. A nagy melegben nem virágzott, most virágzik, és van rajta termés is, csak nem tud beérni – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Régóta szemezgetek már ezzel a fajtával én is, de még nem szántam rá magam a vásárlásra, így tapasztalatom nincsen a kezelésével kapcsolatban, mindössze annyit tudok mondani, amennyit olvastam, hallottam róla. Ez a fajta télálló, ám csak akkor, ha kiülteti a kertbe, és akkor is csak a talajon fekvő részek viselik el a téli időjárást, a magasba felkötözött részek visszafagyhatnak. Persze ez nem baj, hiszen tavasszal az indaképződés újra megindul.

Ez a fajta az indáin is hozza a virágait, éppen ezért, azokat nem szabad leválasztani, hanem fel kell kötni, hiszen magától sajnos nem kapaszkodik meg. Van, aki nem kötözi fel, hanem agy nagyobb zsák tetejébe ülteti, és onnan lógatja le az indákat, így spórol a kötözéssel. Voltaképpen a laskagombás zsákhoz hasonlóan neveli.

Jól megfigyelte, nyáron, a nagy meleg hatására a virágzás szünetel, azonban az őszhöz közeledve újra nyílni kezd. Kínosan figyelni kell az öntözésre, mert a szárazság a növekedésben leállást okozhat, valamint a tápoldatozást sem szabad hanyagolni. Mivel az ön növénye dézsában van, érdemes lenne bevinni, és hűvösben, 0–5 fok között teleltetni, mert a dézsa sokkal jobban áthűl vagy épp átmelegszik, mint a kiültetett növény földje a szabadban. Éppen ezért, vagy kiszárad egy enyhe téli napon, vagy megfagy benne a növény.

A fóliázás sem jó megoldás, mert szinte biztos, hogy befülledne. Dézsában tehát inkább nevezném fagyérzékenynek, mint télállónak. Arra érdemes figyelni, hogy tavasszal, ha szalmát, szénát terít a tő alá, akkor az arra fekteti majd az alsóbb terméseit, így a csigák ellen és főleg a rothadás ellen jobban védetté válik.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

fotó: fotolia