Otthon és Kert

Bogarak a fűszertartóban: olcsó és hatékony tipp a kértevők ellen a konyhában

A frissen vásárolt fűszereket, alapanyagokat hermetikusan záró edényekben kell tárolni, mert abba nem tud beköltözni az állat.

Sokszor előfordul az, hogy pici, apró bogarakat találok a fűszertartóimban, holott a fűszerek zárható, csavaros tetejű üvegben vannak. Még a tengeri sóba is belemásznak. Már számtalanszor kipakoltam, befújtam, kimostam, de mindig előkerülnek valahonnan. Ezek a bogárkák olyanok, mintha apró gombostűfejek lennének, vagy így össze tudnak gömbölyödni, és szinte nem is látni őket egészen addig, míg nem akarom használni például a pirospaprikát, vagy köményt. Most már úgy csinálom, hogy előbb kiöntök valahova a fűszerből, és akkor látom, hogy elkezdenek mászni. Fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne őket eltüntetni a konyhámból – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos azt kell, hogy mondjam, kitartó utánajárás szükséges a probléma feltárásához. Szinte minden évben szembesülök én is hasonló esettel, mert szeretek a kertben gyűjtött fűszernövényekből főzni. A frissel nincs is gond, ám ha elteszek télire is szárítva, morzsolva, gyakran szembesülök bogárkákkal, kukackákkal. Az ok nyilvánvaló, a fűszernövényeket, mivel rendszeresen fogyasztjuk, nem permetezem, így előbb-utóbb valamilyen állatka beleköltözik, mely a tárolás alatt kel ki. Előfordult már az is, hogy a gyógyszertárban vásárolt szárított kamillából rajzottak ki kukacok. Van, hogy a házi pirospaprika őrleményt lepik el. A leggyakoribb ilyen állat, mely valószínűleg Önnél is rajzik, a zsizsik.  Nehéz ellene védekezni, általában a boltból is haza lehet hordani zsemlemorzsával, búzadarával. Az egyetlen megoldás ellene, ha mindent kidob az ember, ami gyanús. Fűszerek, kakaó, liszt, zsemlemorzsa, búzadara, és még sorolhatnám. Ez után egy kiadós fertőtlenítés szükséges a spájzban, konyhában, erre a legjobb a fertőtlenítős tisztítószer. A frissen vásárolt fűszereket, alapanyagokat pedig hermetikusan záró edényekben kell tárolni, mert abba nem tud beköltözni az állat, hiába érkezik esetleg utánpótlás valahonnan. Jelenleg azért van még a csavaros tetővel ellátott edényben is, mert amikor átette a fűszert, már benne volt a zsizsik petéje, amit nem lehet észrevenni.

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: pexels