A karácsonyfa túlélésének módja
Mindenki arról álmodik, hogy olyan karácsonyfája legyen, amely minél tovább bírja a szoba száraz levegőjét. Ezért választunk egyre többen cserepes karácsonyfát, vagy helyezzük speciális, vízcserével ellátott állványba a vágottat. A puszta öntözés vagy vízcsere azonban nem biztos, hogy elég, a fa úgyis elkezd hullani. A tűlevelek nélküli karácsonyfa csúnyán néz ki, és elveszíti ünnepi fényét.
Ha azt szeretné, hogy a karácsonyfája tovább tartson, adjon két összetevőt a vízhez, amivel öntözi: cukrot és sót.
A cukor táplálja a fát, a só pedig segít megtartani a nedvességet a tűlevelekben, így azok nem fognak hullani.
Hogyan készítsünk tápsót, hogy tovább tartson a karácsonyfánk?
A karácsonyfára való keveréket rendkívül egyszerű elkészíteni. Egy liter vízben oldjunk fel két evőkanál sót és cukrot. Önrsük a víztárolós talp tartájába és helyezzük bele a fát. Ezek a természetes összetevők semmilyen módon nem ártanak a fának, és a karácsonyfát is hosszabb élettartamúvá teszik. Csak ne felejtse el gyakran öntözni vagy cserélni a vizet.
Télen a lakásaink néha túlmelegednek, és a levegő száraz, ezért rendszeresen öntözni kell a karácsonyfát. A levágott törzse naponta akár egy liter vizet is képes magába szívni.
Ez az oldat segít meghosszabbítani a karácsonyfa élettartamát. A cukorral és sóval való öntözés nem az egyetlen módja a karácsonyfa élettartamának meghosszabbításának. Már a kiválasztás szakaszában figyeljen a fa megjelenésére és típusára. Egészségesnek és zöldnek kell tűnnie.
A normand és az ezüstfenyő tovább marad szép otthon, bár az illatuk nem lesz olyan intenzív, mint a közönséges lucfenyőé. Ha van rá lehetősége, a hozott fát hűvös körülmények között tartsa a feldíszítésig – a garázsban vagy a kertben. Majd fokozatosan szoktassa a szobai hőmérséklethez. Ez megakadályozza, hogy a hidegből a lakásunk meleg körülményei közé való átköltözés sokkhatása érje a növényt. A karácsonyfa törzsét azonban ilyenkor tekerjük be nedves ruhával.
Miután behozta a fát a lakásba, vágja meg egy kicsit a törzsét, ez megkönnyíti a vízfelvételt. Otthon mindig vízbe kell meríteni, amelybe érdemes néhány rézérmét is dobni. Ezek megállítják a baktériumok szaporodását, amelyek kárt tehetnek a karácsonyfában. Emellett a hőforrásoktól távol helyezze el a fát, és ne terhelje túl díszekkel, így hetekig kitart.
Fotó: gettyimages